bób
-
Warzywa strączkowe - właściwości, zastosowanie
Warzywa strączkowe to rośliny o dużych nasionach, które uprawia się w celach spożywczych, a także jako składnik pasz dla zwierząt. Mają wiele właściwości zdrowotnych i są cenione w sztuce kulinarnej. Jakie rośliny zaliczamy do strączkowych? Jakie...
-
Bób: właściwości, kalorie. Kto powinien unikać bobu?
Bób to przepyszne warzywo z rodziny strączkowych, źródło pełnowartościowego białka, a także błonnika i witamin. Bób może być niezłą alternatywą dla mięsa. Dostarcza też sporo minerałów, w tym potasu.
-
Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?
Bób, fasolka szparagowa, wkrótce zielony groszek... Strączki świeże, zielone, pyszne. Ten, kto wierzy, że ich rola to przede wszystkim produkcja gazów w jelitach, grubo się myli. Jedz i dbaj o zdrowie.