bób

Więcej o:

bób

  • Bób: właściwości, kalorie. Kto powinien unikać bobu?

    Bób był z ludźmi od zawsze Nieznane jest pochodzenie bobu. Już nie występuje w stanie dzikim, lecz jest rośliną uprawną. Bób jedzono w czasach biblijnych. Wymieniony jest w dwóch księgach Starego Testamentu, jako składnik do wypieku chleba, a Egipcjanie uznawali go za pokarm umarłych więc kapłani

  • Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

    Bób, fasolka szparagowa, wkrótce zielony groszek... Strączki świeże, zielone, pyszne. Ten, kto wierzy, że ich rola to przede wszystkim produkcja gazów w jelitach, grubo się myli. Jedz i dbaj o zdrowie. Warzywa strączkowe to przede wszystkim skarbnica znakomitego białka. Pozwalają dorosłym

  • Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich

    Do najbardziej popularnych warzyw strączkowych wykorzystywanych w codziennej diecie należą różne gatunki fasoli, groch, soczewica oraz bób. Bób w kuchni polskiej jest szczególnie popularny latem. To oczywiście nie jest pełna lista. Oto rośliny strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce: fasola

  • Omówienie CXII copiątkowego quizu wiedzy

    ". 5. Aconcagua mierzy 6959 m n.p.m. i znajduje się na terytorium Argentyny. 6. Długość polskiego wybrzeża wynosi 770 km. Zalicza się do niego również wybrzeże Zalewu Szczecińskiego. 7. Rośliny pastewne to takie rośliny, których używa się przy wyrobie pasz. Bób nie jest rośliną pastewną

  • Warzywa na parze - jak je przyrządzić i które będą smakowały najlepiej?

    , marchew, bób, kalafior, brokuły - wszystkie te warzywa po ugotowaniu na parze smakują wybornie! Przy okazji warto sprawdzić, jakie właściwości odżywcze i zdrowotne mają niepozorne brokuły: Warzywa na parze - właściwości Badania dowiodły, że warzywa gotowane na parze zachowują znacznie więcej właściwości

  • Cząber dobry do fasoli. Właściwości zdrowotne i smakowe cząbru

    na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola, bób, groch, soczewica, które mogą spowodować wzdęcia. Latem można go dodawać do gotowanej fasoli czy bobu, do wszelkich potraw z dodatkiem świeżych lub suszonych roślin strączkowych. Niemcy nazwali nawet cząber słowem Bohenkraut czyli w dosłownym tłumaczeniu