warzywa strączkowe
-
Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
Zazwyczaj groszek cukrowy pojawia się już na przełomie czerwca i lipca, chociaż w tym roku wciąż nie widać go na straganach. To jedno z najwspanialszych warzyw sezonu. Uwaga, nie jest odmianą zielonego groszku. Znasz różnicę?
-
Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich
Warzywa strączkowe są źródłem wielu witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości białka są stosowane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jakie inne właściwości mają warzywa strączkowe, dlaczego warto włączyć je jadłospisu, a kto powinien ich...
-
Warzywa strączkowe - właściwości, zastosowanie
Warzywa strączkowe to rośliny o dużych nasionach, które uprawia się w celach spożywczych, a także jako składnik pasz dla zwierząt. Mają wiele właściwości zdrowotnych i są cenione w sztuce kulinarnej. Jakie rośliny zaliczamy do strączkowych? Jakie...
-
Bób: właściwości, kalorie. Kto powinien unikać bobu?
Bób to przepyszne warzywo z rodziny strączkowych, źródło pełnowartościowego białka, a także błonnika i witamin. Bób może być niezłą alternatywą dla mięsa. Dostarcza też sporo minerałów, w tym potasu.
-
Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?
Dieta Montignaca jest jedną z bardziej popularnych diet odchudzających. Na czym polega i czy jest zupełnie bezpieczna?