warzywa strączkowe

Więcej o:

warzywa strączkowe

  • Warzywa strączkowe - właściwości, zastosowanie

    Warzywa strączkowe - lista Do roślin strączkowych zalicza się wiele warzyw, które rosną w naszym klimacie. Warzywa strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce to: fasola zwykła, fasola wielokwiatowa, groch zwyczajny, ciecierzyca pospolita, bób, soczewica jadalna, fasolnik, soja warzywna. Oprócz

  • Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich

    Do najbardziej popularnych warzyw strączkowych wykorzystywanych w codziennej diecie należą różne gatunki fasoli, groch, soczewica oraz bób. Bób w kuchni polskiej jest szczególnie popularny latem. To oczywiście nie jest pełna lista. Oto rośliny strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce: fasola

  • Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne soczewicy

    . Soczewica stanowi doskonałe źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz kwasu foliowego, który zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu. Dlatego polecana jest kobietom w ciąży oraz tym, które dopiero planują założenie rodziny. Dodatkowo podobnie jak inne warzywa strączkowe, zawiera taniny

  • Molibden: jaką pełni rolę w organizmie, źródła molibdenu

    Molibden - charakterystyka pierwiastka Molibden to pierwiastek chemiczny oznaczony symbolem Mo (łac. molybdenum), jest jednym z najrzadziej występujących pierwiastków na naszym globie. Długo nie był znany jako oddzielny związek, dopiero pod koniec XVIII wieku udało się go wyodrębnić. Obecnie jest

  • Kwas moczowy we krwi: normy. Co oznacza wysoki poziom kwasu moczowego 

    purynowe oraz kwasy nukleinowe znajdują się w każdej komórce. Najbogatsze w puryny są produkty zwierzęce, czyli mięso i nabiał, a spośród roślin - warzywa strączkowe. Kwas moczowy usuwany jest z organizmu wraz z moczem (około 75 procent), pozostała część przedostaje się do przewodu pokarmowego

  • Dieta niskopurynowa: na czym polega, kto powinien ją stosować?

    ograniczyć do minimum spożywanie: mięsa, alkoholu (hamuje wydalanie kwasu moczowego), suszonych moreli, wędzonych i świeżych ryb, soi, grzybów, warzyw strączkowych, maku, musztardy. Produktami o niskiej zawartości puryn, a więc takimi, które można spożywać w dużych ilościach są: mleko, sery, pieczywo, cebula