warzywa strączkowe

Więcej o:

warzywa strączkowe

  • Warzywa strączkowe - właściwości, zastosowanie

    Warzywa strączkowe - lista Do roślin strączkowych zalicza się wiele warzyw, które rosną w naszym klimacie. Warzywa strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce to: fasola zwykła, fasola wielokwiatowa, groch zwyczajny, ciecierzyca pospolita, bób , soczewica jadalna, fasolnik, soja warzywna

  • Zapotrzebowanie kaloryczne - co to jest i jak je obliczyć? [WZÓR]

    przyjmowanych, wartościowych kilokalorii. Spokojnie możemy pozwolić sobie na dość kaloryczne bakalie oraz miód. Stosujemy zdrową dietę składającą się z naturalnych, nieprzetworzonych produktów (jajka, warzywa strączkowe, owoce, warzywa, makaron itp.) i nie przejadamy się, organizm musi stopniowo przyzwyczaić

  • Piramida żywienia: sposób na zdrowe życie. Jak wygląda piramida żywieniowa?

    warzyw strączkowych. Tłuszcze roślinne powinny zająć miejsce tłuszczów zwierzęcych, źródłem zdrowego tłuszczu mogą być również orzechy . Podstawowym napojem powinna być woda, należy unikać cukru i soli, tę ostatnią zastępując ziołami. Zobacz też: Zasady zdrowego żywienia Jak czytać piramidę żywienia

  • Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne soczewicy

    , który reguluje ciśnienie krwi oraz kwasu foliowego , który zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu . Dlatego polecana jest kobietom w ciąży oraz tym, które dopiero planują założenie rodziny. Dodatkowo, podobnie jak inne warzywa strączkowe, zawiera taniny. Badania pokazują, że związki te mają

  • Łuszczyca paznokci: przyczyny, objawy, leczenie, dieta

    . Wśród ostatnich powinny przeważać przede wszystkim produkty zielone, warzywa strączkowe, pestki i orzechy. Używa się także tłoczone na zimno oleje, zioła i produkty o dużej wartości odżywczej, takie jak np. kakao czy jagody acai. Nie należy przy tym jeść zbyt dużej ilości tłustego mleka lub śmietany

  • Molibden: jaką pełni rolę w organizmie, źródła molibdenu

    Molibden - charakterystyka pierwiastka Molibden to pierwiastek chemiczny oznaczony symbolem Mo (łac. molybdenum), jest jednym z najrzadziej występujących pierwiastków na naszym globie. Długo nie był znany jako oddzielny związek, dopiero pod koniec XVIII wieku udało się go wyodrębnić. Obecnie jest

  • Dieta roślinna zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera: nowe badania

    warzywa i owoce, warzywa strączkowe, żywność pełnoziarnistą, nasiona i orzechy, oleje roślinne oraz ryby, z minimalnym tylko udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego. W ramach tego typu diety należy ograniczyć do minimum przede wszystkim spożycie czerwonego mięsa oraz żywności wysokoprzetworzonej

  • Chcesz być zdrowy? Jedz zupy! Rozgrzeją, nasycą, a nawet wspomogą leczenie

    lub w tej formie nie smakują wszystkim (np. ziemniaki , warzywa strączkowe, brukselka , szpinak). Co więcej: warzywa, woda, źródło dobrego białka, czyli zupa warzywna, to mieszanka idealna. Im większa różnorodność, tym lepiej, bo wówczas możemy liczyć na prawdziwą pożywną bombę witaminowo-mineralną

  • Kwas moczowy we krwi: normy. Co oznacza wysoki poziom kwasu moczowego 

    purynowe oraz kwasy nukleinowe znajdują się w każdej komórce. Najbogatsze w puryny są produkty zwierzęce, czyli mięso i nabiał, a spośród roślin - warzywa strączkowe. Kwas moczowy usuwany jest z organizmu wraz z moczem (około 75 procent), pozostała część przedostaje się do przewodu pokarmowego i jest