warzywa sezonowe
-
Mocz śmierdzi po szparagach? Nie wszyscy powinni je jeść
Szparagi to zdrowe, pyszne warzywa, ale nie wszyscy powinni się nimi objadać. Wkrótce po zjedzeniu sezonowego przysmaku wiele osób wyczuwa dziwny, kapuściany zapach moczu. Niektórzy obawiają się nawet, że to jakiś problem metaboliczny. Nie tędy...
-
Chcesz zgubić zbędne kilogramy? Wypijaj codziennie szklankę tego napoju. To prawdziwa bomba
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Tak właśnie jest z piciem orzeźwiającego, świeżego soku, który pobudza lepiej niż kawa, wspiera odchudzania i jest prawdziwą bombą witaminową. Wystarczy wycisnąć cytrusy przed...
-
Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
Zazwyczaj groszek cukrowy pojawia się już na przełomie czerwca i lipca, chociaż w tym roku wciąż nie widać go na straganach. To jedno z najwspanialszych warzyw sezonu. Uwaga, nie jest odmianą zielonego groszku. Znasz różnicę?
-
W korzeniu siła. O nieurodziwych, użytecznych skarbach z ziemi
Imbir, żeń-szeń, burak czy seler - jadalne korzenie są polecane w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości, mają zapewniać solidny zastrzyk energii. Czy warto wprowadzić je do diety?Co na to klasyczna medycyna?
-
Szparagi: mało kalorii, dużo błonnika
Szparagi są małokoloryczne, mają zaledwie 15 kcal w 100g, w ponad 90 proc. składają się z wody. Powinny znaleźć się w menu osób dbających o linie. Ale nie tylko. Dzięki bogactwu błonnika skutecznie łagodzą problemy z układem pokarmowym oraz...