Szparagi: ma³o kalorii, du¿o b³onnika

Szparagi s± ma³okoloryczne, maj± zaledwie 15 kcal w 100g, w ponad 90 proc. sk³adaj± siê z wody. Powinny znale¼æ siê w menu osób dbaj±cych o linie. Ale nie tylko. Dziêki bogactwu b³onnika skutecznie ³agodz± problemy z uk³adem pokarmowym oraz wspomagaj± pracê serca oraz ca³ego uk³adu kr±¿enia.

Szparagi zaliczane są do bylin i mogą być uprawiane niemal na całym świecie. Pojedynczy młody pęd może osiągnąć nawet półtora metra wysokości. Do najczęściej spotykanych i najłatwiej dostępnych należą te w kolorze białym, zielone i fioletowe spotykane są znacznie rzadziej. Różnica między nimi ogranicza się jedynie do barwy, a nie do zawartych w nich substancji odżywczych.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Spośród blisko 200 gatunków szparagów w naszej części Europy najbardziej powszechna jest odmiana lekarska. Mimo że przez wielu uznawane są za towar ekskluzywny to coraz śmielej pojawiają się na naszych stołach. To dobrze, bo obecna w nich moc jest bezcenna!

Szparagi, nie tylko na trawienie

Szparagi to jednak nie tylko błonnik. Znajdziemy w nich duże ilość witam z grupy B, przede wszystkim B1 (0,106 mg na każde 100 g) i B6 (ok. 0,28 mg), oraz witaminę C (w 100g znajdziemy 67,8 mg). Tej ostatniej najwięcej jest w główce warzywa. Można w nich znaleźć także beta-karoten, wapń, fosfor oraz witaminę A (najwięcej jest jej w zielonych szparagach ok. 700 ?g). Witaminy to nie jedyne dobro siedzące w tych warzywach. Dzięki zawartości żelaza oraz potasu wzmacniają naczynia krwionośne. Jego funkcjonowanie wspierają również zawarte w nich kwasy wielonienasycone i flawonoidy, które mają silne działanie przeciwutleniające.

Obecna w warzywie arginina nie tylko poprawia czynność nerek, chroni przed zakażeniami, a także znacznie przyśpiesza powrót do zdrowia np. po zabiegu operacyjnym. Niewielka zawartość sodu sprawia, że mogą być bez przeszkód spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. Mimo że są bogactwem cennych substancji nie każdy może po nie sięgnąć. Rezygnację ze szparagów zaleca się osobom chorującym na dnę moczanową oraz z poważnymi problemami z nerkami.

Niekiedy szparagom przypisuje się właściwości pobudzające i zachęcające do seksualnych zabawa. Niestety nie do końca wiadomo co odpowiada za tę szczególną właściwość. Brak badań i jednoznacznych dowodów pozwala przypuszczać, że na miano afrodyzjaka zasłużyły sobie jedynie ze względu na ... kształt (przypominają męski członek). Stało się tak za sprawą silnych wierzeń ludowych i tradycji kulturowych, które przekazywane z pokolenia na pokolenie utwierdziły przekonanie o siedzących w szparagach "magicznych" mocach.

Szparag świeży, czyli jaki?

Szparagi , jak wszystkie warzywa najlepsze i najsmaczniejsze są świeże, tylko jak to poznać? Przede wszystkim trzeba dokładnie przyjrzeć się główce. Brak rozwarstwień, nalotów, ani przebarwień pozwala założyć, że są one dobrej jakości. Łodyga nie powinna mieć żadnych plam. W przypadku białych szparagów warto zwrócić uwagę czy całe warzywo ma jednolity kolor. Dobre szparagi są elastyczne. Ich sprężystość można ocenić wyginając je delikatnie. Jeśli poczujemy, że lada moment pęknie możemy być pewni, że są dobre (gdy jednak się przełamie, a z jego środka wypłynie sok o neutralnym smaku mamy gwarancję, że szparag będzie dobry). Wybierając, przede wszystkim białe szparagi, należy zwrócić uwagę na ich grubość. Ponieważ jako jedyne wymagają obrania warto sięgać po takie, które już po oczyszczeniu nie będą zbyt cienkie i pozwolą cieszyć się ich smakiem (jednak zakup zbyt przerośniętych może okazać się dużym rozczarowaniem). Na ich świeżość i jakość ma również wpływ sposób przechowywania. Aby spełnić oba te warunki końcówki szparagów powinny być delikatnie zamoczone w wodzie. Dlatego też warto zwrócić uwagę jak są przechowywane w punktach, w których je kupujemy.

Należy pamiętać, że szparagi są nietrwałe, nawet przechowywane w lodówce szybko tracą ładny wygląd, dlatego najlepiej przygotowywać je świeżo zakupione. Takie też zachowują najwięcej wartości odżywczych. Każda obróbka sprawia, że stężenie witamin czy minerałów obniża się. Konserwowanie powoduje pozbycie się przede wszystkim wapnia, żelaza oraz manganu. Równie niekorzystne jest mrożenie. Zamrożone szparagi tracą nie tylko żelazo, cynk czy potas, ale i saponiny i flawonoidy, które odgrywają kluczową role w procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie.

Zobacz także:

Zobacz wideo

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

Pomidor - niedocenione źródło zdrowia

Dieta Pięciu Przemian: w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Błonnikowi liderzy: poznaj produkty, które mają najwięcej błonnika

Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

Wiêcej o: