fasola

Więcej o:

fasola

  • Kiełki fasoli mung - azjatycki przysmak

    Kiełki fasoli mung - indyjski specjał Kiełki fasoli mung to najczęściej wykorzystywany rodzaj kiełków w kuchni azjatyckiej. W związku z tym, że w ostatnich latach cieszy się ona coraz większą popularnością, mało kto nie zetkną się z ich oryginalnym smakiem. Jedni je lubią, drudzy

  • Cząber dobry do fasoli. Właściwości zdrowotne i smakowe cząbru

    na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola, bób, groch, soczewica, które mogą spowodować wzdęcia. Latem można go dodawać do gotowanej fasoli czy bobu, do wszelkich potraw z dodatkiem świeżych lub suszonych roślin strączkowych. Niemcy nazwali nawet cząber słowem Bohenkraut czyli w dosłownym tłumaczeniu

  • Nowy antybiotyk został odkryty w meksykańskich lasach deszczowych

    Odkrycia dokonali naukowcy z Rutgers University New Brunswik w lasach deszczowych w Los Tuxtlas w Meksyku. Nieznany wcześniej związek jest wytwarzany przez bakterię glebową z rodzaju Rhizobium, żyjącą w lesie w symbiozie z fasolą. Symbiotyczne bakterie brodawkowe, współżyjące powszechnie

  • Trendy kulinarne 2020. Czy coś was zaskoczy?

    opakowania z marynowanymi warzywami, mini dipy, mieszanki owoców i inne pomysłowe zestawy. Żywność roślinna, ale bez soi Wyraźnie zwalnia moda na dania z soi, a zastępują ją mieszanki z ziaren i fasoli mung, konopie, dynia, awokado, nasiona arbuza oraz chlorella. Dania, przygotowywane na bazie tych produktów

  • Amerykanie sadzą marihuanę

    W Stanach produkuje się rocznie marihuanę o wartości 35 miliardów dolarów, z czego 13.8 mld przypada na Kalifornię - podaje za raportem Jona Gettmana, ekonomisty z George Mason University, portal GraphicNews. Dla porównania produkcja kukurydzy przynosi rocznie dochody w wysokości 23,3 mld dolarów,

  • Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich

    Do najbardziej popularnych warzyw strączkowych wykorzystywanych w codziennej diecie należą różne gatunki fasoli, groch, soczewica oraz bób. Bób w kuchni polskiej jest szczególnie popularny latem. To oczywiście nie jest pełna lista. Oto rośliny strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce: fasola