fasola
-
Warzywa strączkowe - właściwości, zastosowanie
Warzywa strączkowe to rośliny o dużych nasionach, które uprawia się w celach spożywczych, a także jako składnik pasz dla zwierząt. Mają wiele właściwości zdrowotnych i są cenione w sztuce kulinarnej. Jakie rośliny zaliczamy do strączkowych? Jakie...
-
Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają
Zwykle wydaje się nam, że wiemy dokładnie, które produkty sprzyjają nadmiarowi gazów w niemal całym układzie pokarmowym. Gdyby jednak było to tak proste, trwale rozwiązywalibyśmy problem. Nie jest...
-
Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?
Bób, fasolka szparagowa, wkrótce zielony groszek... Strączki świeże, zielone, pyszne. Ten, kto wierzy, że ich rola to przede wszystkim produkcja gazów w jelitach, grubo się myli. Jedz i dbaj o zdrowie.
-
Fasola - bogactwo białka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze fasoli
Fasola jest nie tylko smaczna, lecz tylko pełna wartościowego białka roślinnego. Fasola ma mnóstwo odmian, jednak pewne właściwości lecznicze można przypisać całemu gatunkowi.
-
Kiełki fasoli mung - azjatycki przysmak
Kiełki fasoli mung znane są przede wszystkim z kuchni chińskiej i wietnamskiej. Mało kto jednak wie, że ich ojczyzną są Indie. To w tym kraju po raz pierwszy doceniono ich liczne właściwości prozdrowotne i walory smakowe. Kiełki fasoli mung, tak j...