Kiełki fasoli mung - azjatycki przysmak

Kiełki fasoli mung znane są przede wszystkim z kuchni chińskiej i wietnamskiej. Mało kto jednak wie, że ich ojczyzną są Indie. To w tym kraju po raz pierwszy doceniono ich liczne właściwości prozdrowotne i walory smakowe. Kiełki fasoli mung, tak jak inne rodzaje kiełków są odżywcze i jednocześnie mało kaloryczne. To doskonały element zdrowej, zbilansowanej diety.

Kiełki fasoli mung - indyjski specjał

Kiełki fasoli mung to najczęściej wykorzystywany rodzaj kiełków w kuchni azjatyckiej. W związku z tym, że w ostatnich latach cieszy się ona coraz większą popularnością, mało kto nie zetkną się z ich oryginalnym smakiem. Jedni je lubią, drudzy nie. Jednak jeśli nie jesteśmy do nich przekonani, warto poznać ich właściwości prozdrowotne – to może przekonać nas do włączenia tego artykułu do jadłospisu.

Kiełki różnego rodzaju idealnie wpisują się do idei zdrowego stylu życia. Niezależnie od rodzaju - są bogate w składniki mineralne i witaminy. Najchętniej sięgamy m.in. po kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, soczewicy, słonecznika, soi i fasoli mung. Kiełki są nie tylko bardzo zdrowe, ale także mało kaloryczne. To, co wyróżnia je to łatwo przyswajalne elementy odżywcze – ich zawartość jest większa niż w takiej samej porcji  roślin w pełni rozwiniętych. Po kiełki warto sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, gdyż właśnie wtedy wielu z nas brakuje zawartych w nich składników.

Fasola mung w Indiach była uprawiana i jadana już kilka tysięcy lat temu. W tym kraju także w czasach współczesnych znajdują się jej największe hodowle. Gatunek ten uprawiany jest także w innych krajach o ciepłym klimacie – m.in. na południu Europy oraz w Azji Południowej. Oprócz kiełków wytwarza się z niej także makaron, który po ugotowaniu lub usmażeniu staje się przezroczysty.

Kiełki fasoli mung w kuchni. W jaki sposób można je wykorzystać?

Kiełki fasoli mung mogą być spożywane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Są twarde i chrupkie; jednocześnie kryją w sobie pewną delikatność. 100 gram zawiera około 30 kcal, więc możemy dodawać je do potraw w dużych ilościach, bez obaw o sylwetkę.
Na kiełki fasoli mung możemy natknąć się bardzo często w popularnych daniach kuchni azjatyckiej – np. w sajgonkach. Dzięki wysokiej zawartości białka zostały docenione także przez wegetarian.

W jaki sposób możemy wykorzystać kiełki fasoli mung w kuchni?

  • dodatek do kurczaka, kaczki lub ryb;
  • składnik sałatek;
  • element dań makaronowych i ryżowych;
  • dodatek do kanapek i zapiekanek;
  • składnik zup.

                                                                                                                                 Uwaga! Przed spożyciem można sparzyć kiełki wrzątkiem. Dzięki temu unikniemy zatrucia przez bakterie rozwijające się na powierzchni ziaren. 

Kiełki fasoli mung – sprawdź skład i właściwości

Tak jak inne rodzaje kiełków, kiełki fasoli mung posiadają bogaty skład i cenne właściwości. Uzupełnienie diety o ten składnik wzbogaci nasz organizm o wiele dobroczynnych elementów.

Jakie są ich główne zalety?

  • Kiełki fasoli mung zawierają duże ilości utleniaczy. W ten sposób mogą zapobiec rozwojowi nowotworów i chorób serca.
  • Znajdziemy w nich ważne dla organizmu witaminy – A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K.
  • To także bogactwo składników mineralnych. Znajduje się w nich potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, jod, mangan a także miedź.
  • Potas, magnez i witamina B9 korzystnie wpłyną na pracę układu nerwowego.
  • Zawierają dobrze przyswajalne białko (ich enzymy ulepszają wchłanianie tego elementu).
  • Mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi, poziomu cukru oraz złego cholesterolu.

Kiełki fasoli mung – domowa hodowla. Poznaj prosty sposób

Mimo że można kupić je już obecnie w puszce, warto zdecydować się na hodowlę domową. Nie jest to zadanie szczególnie trudne ani czasochłonne. Co więcej, mamy wówczas wpływ na jakość nasion. Ważne, aby w trakcie zakupu zwrócić uwagę na ich pochodzenie - najlepiej wybierać te z upraw ekologicznych, w których nie znajdziemy związków ochrony roślin.

Jak w takim razie zrobić to w warunkach domowych? Poznaj kilka wskazówek.

  • Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy hodować kiełki. Najbardziej powszechne to kiełkownica, słoik a także lniany woreczek.
  • Nasiona fasoli mung zalewamy wodą.
  • Gdy zmniejszy się jej ilość, dolewamy kolejną porcję. Zazwyczaj konieczne jest to już po kilku godzinach.
  • Kiełki powinny być gotowe do spożycia po 3 dniach.
  • Wskazówka: niektórzy codziennie odcedzają i przepłukują kiełki pod bieżącą wodą. To pozwala na uniknięcie pleśnienia.

 

 

Więcej o: