Kiełki fasoli mung to najczęściej wykorzystywany rodzaj kiełków w kuchni azjatyckiej. W związku z tym, że w ostatnich latach cieszy się ona coraz większą popularnością, mało kto nie zetkną się z ich oryginalnym smakiem. Jedni je lubią, drudzy nie. Jednak jeśli nie jesteśmy do nich przekonani, warto poznać ich właściwości prozdrowotne – to może przekonać nas do włączenia tego artykułu do jadłospisu.
Kiełki różnego rodzaju idealnie wpisują się do idei zdrowego stylu życia. Niezależnie od rodzaju - są bogate w składniki mineralne i witaminy. Najchętniej sięgamy m.in. po kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, soczewicy, słonecznika, soi i fasoli mung. Kiełki są nie tylko bardzo zdrowe, ale także mało kaloryczne. To, co wyróżnia je to łatwo przyswajalne elementy odżywcze – ich zawartość jest większa niż w takiej samej porcji roślin w pełni rozwiniętych. Po kiełki warto sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, gdyż właśnie wtedy wielu z nas brakuje zawartych w nich składników.
Fasola mung w Indiach była uprawiana i jadana już kilka tysięcy lat temu. W tym kraju także w czasach współczesnych znajdują się jej największe hodowle. Gatunek ten uprawiany jest także w innych krajach o ciepłym klimacie – m.in. na południu Europy oraz w Azji Południowej. Oprócz kiełków wytwarza się z niej także makaron, który po ugotowaniu lub usmażeniu staje się przezroczysty.
Kiełki fasoli mung mogą być spożywane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Są twarde i chrupkie; jednocześnie kryją w sobie pewną delikatność. 100 gram zawiera około 30 kcal, więc możemy dodawać je do potraw w dużych ilościach, bez obaw o sylwetkę.
Na kiełki fasoli mung możemy natknąć się bardzo często w popularnych daniach kuchni azjatyckiej – np. w sajgonkach. Dzięki wysokiej zawartości białka zostały docenione także przez wegetarian.
W jaki sposób możemy wykorzystać kiełki fasoli mung w kuchni?
Uwaga! Przed spożyciem można sparzyć kiełki wrzątkiem. Dzięki temu unikniemy zatrucia przez bakterie rozwijające się na powierzchni ziaren.
Tak jak inne rodzaje kiełków, kiełki fasoli mung posiadają bogaty skład i cenne właściwości. Uzupełnienie diety o ten składnik wzbogaci nasz organizm o wiele dobroczynnych elementów.
Jakie są ich główne zalety?
Mimo że można kupić je już obecnie w puszce, warto zdecydować się na hodowlę domową. Nie jest to zadanie szczególnie trudne ani czasochłonne. Co więcej, mamy wówczas wpływ na jakość nasion. Ważne, aby w trakcie zakupu zwrócić uwagę na ich pochodzenie - najlepiej wybierać te z upraw ekologicznych, w których nie znajdziemy związków ochrony roślin.
Jak w takim razie zrobić to w warunkach domowych? Poznaj kilka wskazówek.