Kiełki rzodkiewki - witaminowy skarb

Kiełki rzodkiewki cechuje ostry, wyrazisty smak. Doskonale wzbogacają potrawy kulinarne, a do tego łatwo wyhodować je w warunkach domowych. Ze względu na bogactwo właściwości zdrowotnych, kiełki rzodkiewki polecane są w szczególności dla osób, które chcą wzmocnić odporność organizmu lub wyleczyć się z przeziębienia. Poznaj ich właściwości, zastosowanie oraz sposób hodowli.

Kiełki rzodkiewki - jeszcze wyrazistszy smak rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki to jeden z najpopularniejszych rodzajów kiełek. Dzięki nim potrawy zyskują aromat i wyrazistszy smak. Tak jak rzodkiewka, posiadają w swoim składzie liczne witaminy, a ich właściwości są doceniane przez propagatorów zdrowego stylu życia.

Rzodkiewka jest uwielbiana przede wszystkim ze względu na swój charakterystyczny smak. Co ciekawe, kiełki, które wyhodujemy z nasion rzodkiewki, są pod tym względem jeszcze bardziej wyraziste. To prawdziwa gratka dla fanów tego oryginalnego smaku!

Kiełki to najogólniej rzecz ujmując rośliny we wczesnej fazie wzrostu, niekiedy przeobrażone w siewki. Ich ojczyną jest Daleki Wschód. Tam też po raz pierwszy dostrzeżono ich niezwykłe właściwości. Początkowo stosowane jedynie w celach leczniczych; potem kiełki zaczęto wykorzystywać także w kuchni. Ta tradycja trwa do dziś.

Kiełki rzodkiewki - idealny element zdrowego stylu życia

W naszej strefie kiełki stały się szczególnie popularne wraz z rozpowszechnieniem idei zdrowego stylu życia. Zgodnie z tego typu filozofią, kiełki wręcz idealnie nadają się do włączenia do codziennej diety. Cechuje je nie tylko bogactwo wartościowych składników, ale także niska kaloryczność. Na popularność kiełek wpłynęła także fascynacja kuchnią orientalną, w której od lat odgrywają one bardzo znaczącą rolę.

Obecnie spożywa się kiełki różnych nasion roślin oleistych, roślin strączkowych i zbóż. Szczególną popularnością cieszą się kiełki rzodkiewki, rzeżuchy, lucerny, soczewicy, słonecznika, soi i grochu. Cechą wyróżniają kiełki jest wysoka zawartość łatwo przyswajalnych składników odżywczych – jest ona znacznie wyższa niż w takiej samej masie roślin już w pełni wykształconych.

Kiełki rzodkiewki - bogactwo witamin. Poznaj skład i właściwości

Kiełki rzodkiewki charakteryzuje ostry, wyrazisty smak. Za tym smakiem kryje się bogaty skład, który warto poznać, by jeszcze chętniej urozmaicać tym składnikiem swoje potrawy kulinarne.
Kiełki rzodkiewki to przede wszystkim tanie źródło cennych witamin. Przed zakupem kolejnych suplementów diety, warto więc przetestować także taką metodę. Może nie warto faszerować się lekami i postawić na bardziej naturalne sposoby dbania o organizm?

W skład kiełek rzodkiewki wchodzą liczne witaminy – m.in. witamina A, B, C, E, H. Co istotne, zawartość witaminy C jest w nich ponad dwukrotnie wyższa niż w korzeniu rzodkiewki. To właśnie dlatego kiełki rzodkiewki doskonale wpływają na stan odporności organizmu. Nazywa się je przez to naturalnym antybiotykiem. Z tej przyczyny zaleca się ich spożywanie w okresie jesienno-zimowym, kiedy podatność na zachorowania jest największa.

Więcej na temat witaminy C:

 

Kiełki rzodkiewki to także bogactwo magnezu, siarki, wapnia oraz cynku. Zawierają także bardzo ceniony obecnie w zdrowej diecie błonnik.

Jak łatwo domyślić się, sporadyczne spożywanie kiełek rzodkiewki nie zagwarantuje spektakularnych efektów dla naszego zdrowia. Jednak częste dodawanie ich do potraw może przynieść już pewne korzyści. Dzięki kiełkom rzodkiewki powstrzymamy rozwój drożdży i bakterii. Poprawi się stan naszej skóry, paznokci i włosów. Ponadto, kiełki rzodkiewki pomagają w walce z anemią oraz schorzeniami wątroby i dróg żółciowych.

Kiełki rzodkiewki w kuchni. Aromat i wyrazistszy smak potraw

Kiełki rzodkiewki to nie tylko cenne właściwości zdrowotne. Dodanie ich do potraw kulinarnych jest gwarancją aromatu i wyrazistszego smaku. Co ciekawe, jest on nawet ostrzejszy niż smak rzodkiewki.
Kiełki rzodkiewki są niskokaloryczne, więc możemy je spożywać bez obaw o figurę (100 g zawiera 41 kcal).
To popularny dodatek do kanapek, dań makaronowych, sałatek, surówek i jajek. Kiełkami rzodkiewki uzupełnia się także dipy oraz pasty. Często wykorzystywane w kuchni w celach dekoracyjnych.

Kiełki rzodkiewki - sprawdź, jak je wyhodować

Kiełki rzodkiewki są dostępne przez cały rok w sklepach. Jednak wyhodowanie ich w warunkach domowych nie jest wcale trudnym zadaniem. Warto spróbować takiej metody, by czuć potem większą satysfakcję w trakcie przygotowywania potraw oraz w trakcie samego jedzenia.

Przed rozpoczęciem hodowli kiełek rzodkiewek w warunkach domowych warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami:

  • potrzebne będą 3 łyżki nasion rzodkiewki;
  • moczenie kiełków powinno trwać ok. 4 godzin;
  • kiełkowanie to proces, który zazwyczaj rozciąga się na 5-6 dni;
  • kiełki rzodkiewki należy zabierać dopiero wówczas, gdy mają ok. 3 cm.

 

Więcej o: