kiełki

Więcej o:

kiełki

  • Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kiełki soczewicy, podobnie jak sama soczewica cieszą się bardzo dużym uznaniem osób na diecie wegetariańskiej. Brak mięsa w diecie sprawia, że często cierpią oni na niedobory cennych minerałów a także białka. To, dzięki znacznej zwartości tego ostatniego

  • Kiełki fasoli mung - azjatycki przysmak

    Kiełki fasoli mung - indyjski specjał Kiełki fasoli mung to najczęściej wykorzystywany rodzaj kiełków w kuchni azjatyckiej. W związku z tym, że w ostatnich latach cieszy się ona coraz większą popularnością, mało kto nie zetkną się z ich oryginalnym smakiem. Jedni je lubią, drudzy

  • Kiełki rzodkiewki - witaminowy skarb

    Kiełki rzodkiewki - jeszcze wyrazistszy smak rzodkiewki Kiełki rzodkiewki to jeden z najpopularniejszych rodzajów kiełek. Dzięki nim potrawy zyskują aromat i wyrazistszy smak. Tak jak rzodkiewka, posiadają w swoim składzie liczne witaminy, a ich właściwości są doceniane przez propagatorów zdrowego

  • Kiełki słonecznika - zdrowe uzupełnienie diety

    Kiełki słonecznika - orzechowy smak, któremu trudno się oprzeć Kiełki słonecznika to jeden z najpopularniejszych rodzajów kiełek. Dzięki modzie na zdrowe odżywianie, w ostatnich latach stały się niezwykle docenianym składnikiem jadłospisu. Warto włączyć je do diety, w szczególności na przełomie

  • O kiełkach i kiełkownicach

    O kiełkach i kiełkownicach Organizmy żywe gromadzą w swoich nasionach jak w przechowalni wszystko, co potrzebne do życia. Rosnący kiełek wyciąga z ziarna witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy oraz łatwo przyswajalne węglowodany i białka. A potem

  • Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

    Kiełki - najpopularniejsze rodzaje Kiełki to zaczątki roślin w początkowej fazie wzrostu. Do najczęściej stosowanych w kuchni należą kiełki słonecznika, fasoli mung, rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy, a także soi. Jedna z legend na temat ich początków mówi, że zostały odkryte przez chińskich żeglarzy

  • Kiełki - zdrowie w zarodku

    Tradycja jedzenia kiełków pochodzi z Dalekiego Wschodu i liczy sobie najpewniej około 5000 lat. W dawnej medycynie chińskiej były one uważane za pożywienie o właściwościach leczniczych, a nawet zapobiegające starzeniu. Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! W Europie zwyczaj ich jedzenia pojawił

  • Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Olej z kiełków pszennych, jak wskazuje nazwa, wytwarza się poprzez tłoczenie podkiełkowanych ziaren pszenicy. Zimnotłoczony, a więc najbardziej wartościowy olej, ma piękną, złocistą barwę i delikatny, zbożowy aromat. Jego zaletą jest również wydajność

  • Witaminy z korzonków

    Witaminy z korzonków Zanim na grządkach wyrośnie szczypior, rzodkiewka i ogórki, pozimowe osłabienie dobrze zwalczać kiełkami. Smaczne korzonki są bogate w witaminy, zdrowe a co najważniejsze, pochodzą z ekologicznych upraw. Rośliny gromadzą w swoich nasionach, jak w przechowalni, wartościowe

  • Witaminy na wiosnę

    Witaminy na wiosnę Kiełki są dla organizmu skarbnicą witamin. Rosnąc, pobierają z nasion to, co najcenniejsze: witaminy, białka, węglowodany, makro- i mikroelementy oraz enzymy. Można je kupić w sklepie albo wyhodować w domu. Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma