szparagi
-
Pomogą na cholesterol, obniżą ciśnienie krwi. Właściwości tego wiosennego warzywa cię zaskoczą
Najpopularniejszą odmianą szparagów są szparagi zielone, potem białe. Istnieje też mniej znana odmiana fioletowa. Właśnie zaczął się na nie sezon. Jakie korzyści dla zdrowia przynosi jedzenie szparagów?
-
Naukowcy odkryli, że zawarty m.in. w szparagach i drobiu związek przyspiesza rozwój raka. Jest tylko jedno "ale"
Publikacja brytyjsko-amerykańskiego zespołu naukowców, dotycząca wpływu asparaginy na rozwój raka piersi, wywołała poruszenie na świecie. Ludzie zaczęli się bać, że jedzenie zawierających ją szparagów skończy się nowotworem.
-
Kwas asparaginowy - zastosowanie i występowanie
Kwas asparaginowy wytwarza się w naszych organizmach samoczynnie. Może być wykorzystywany w leczeniu niektórych dolegliwości, na przykład wyczerpania fizycznego i psychicznego. Kwas asparaginowy występuje między innymi w ostrygach.