Szparagi same w sobie są warzywem niskokalorycznym. Porcja (80 g) ugotowanych szparagów zawiera tylko 21 kcal. Ponadto dostarczy nam 2,7 g białka, 1,1 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 0,6 g tłuszczu, a także 176 mg potasu, 311 mikrogramów (mcg) karotenu, 138 mcg kwasu foliowego, 8 mg witaminy C (dane z serwisu BBC goodfood). Szparagi są bogate w minerały i witaminy, w tym A oraz C, a także kwas foliowy. Z punktu widzenia zdrowia ważne jest też, że dostarczają białka roślinne go oraz sporo błonnika. Są to zatem warzywa pełne cennych składników odżywczych. W jaki sposób jedzenie szparagów pomaga utrzymywać organizm w zdrowiu?
Szparagi to warzywa "pracujące" niczym probiotyki. Tę właściwość zawdzięczają obecności błonnika pokarmowego, który stanowi znakomitą pożywkę dla pożytecznych bakterii rezydujących w naszych jelitach. Zdrowy mikrobiom wiąże się nie tylko ze sprawną pracą układu pokarmowego, ma też wpływ na stan całego organizmu, w tym na odporność, a nawet na pracę mózgu. Naukowcy, którzy przyjrzeli się bliżej właściwościom szparagów sugerują, że gotowane szparagi mogą pomóc w problemach żołądkowo-jelitowych, gdyż normują proces trawienia i zmniejszają stany zapalne, wspomagając w ten sposób regenerację układu pokarmowego.
Ponadto szparagi zawierają sporo związków roślinnych zwanych polifenolami, o ważnych dla organizmu właściwościach. Polifenole to jedne z najpotężniejszych naturalnych antyoksydantów. "Wyłapują" wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkadzanie DNA i procesy nowotworowe oraz za starzenie się organizmu. Badania dowodzą, że polifenole wzmacniają też naczynia krwionośne, przez co zmniejszają ich przepuszczalność i ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Wzmacniając naczynia krwionośne polifenole obniżają ciśnienie krwi, ponadto przeciwdziałają powstawaniu blaszek miażdżycowych, przyczyniających się do chorób układu krążenia.
Zatem dodanie szparagów do naszej diety może nam, do pewnego stopnia pomóc, jeśli mamy problemy z wysokim ciśnieniem krwi. Wstępne badania (ale uwaga, zrealizowane tylko na zwierzętach) sugerują, że znajdujący się w szparagach naturalny związek działa jak inhibitor ACE, pomagając rozszerzyć naczynia krwionośne i obniżyć ciśnienie krwi.
- Zielone szparagi zapobiegają nadciśnieniu poprzez hamowanie aktywności enzymu konwertującego angiotensynę (ACE) (...) Podsumowując, 2″-hydroksynikotianamina w szparagach może być jednym z czynników hamujących aktywność ACE w nerkach, zapobiegając w ten sposób nadciśnieniu i poprawiając funkcję nerek - piszą naukowcy z Department of Food and Nutrition, Junior College of Kagawa Nutrition University (Tokio, Japonia) na łamach czasopisma "J. Agric. Food Chem".
Do tego szparagi są dobrym źródłem potasu (jedna porcja zapewnia około 5 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik), który przyczynia się do regulowania ciśnienia krwi. Co więcej, błonnik pokarmowy, którego pełno w szparagach, pomoże nam walczyć z nadmiarem cholesterolu. Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy działa bowiem jak prebiotyk, odżywiając ważne bakterie jelitowe, podczas gdy rozpuszczalny błonnik pokarmowy pomaga usuwać „zły" cholesterol (LDL) z organizmu.
Ale uwaga, szparagi zawierają związki purynowe (podobnie jak, na przykład, szczaw) i dlatego jeśli cierpimy na kamicę nerkową czy dnę moczanową, uważajmy na to warzywo. Szparagi zawierają też kwas asparaginowy, który rozkłada się na związki zawierające siarkę. W rezultacie nasz mocz może potem mieć inny zapach.
Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, bbcgoogfood.com, webmed.com