soczewica

Więcej o:

soczewica

  • Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne soczewicy

    Więcej tematów na stronie głównej Gazeta.pl Soczewica to roślina strączkowa, która jest źródłem cennego białka - w 100 gramach warzywa jest ok. 9 g, jednocześnie jest przyswajane w 85 proc., co czyni ją absolutną rekordzistką, to też powód, dla którego tak chętnie sięgają po nią wegetarianie

  • Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kiełki soczewicy, podobnie jak sama soczewica cieszą się bardzo dużym uznaniem osób na diecie wegetariańskiej. Brak mięsa w diecie sprawia, że często cierpią oni na niedobory cennych minerałów a także białka. To, dzięki znacznej zwartości tego ostatniego

  • Kaczyński mianuje generałów

    Prezydent Lech Kaczyński nominował wczoraj na najwyższy stopień wojskowy generała Franciszka Gągora, szefa sztabu generalnego. Nominacje generalskie otrzymali również m.in. szef WSI Jan Żukowski i Leszek Soczewica, szef gabinetu szefa MON. Nominacje generalskie otrzymali również kombatanci

  • Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich

    Do najbardziej popularnych warzyw strączkowych wykorzystywanych w codziennej diecie należą różne gatunki fasoli, groch, soczewica oraz bób. Bób w kuchni polskiej jest szczególnie popularny latem. To oczywiście nie jest pełna lista. Oto rośliny strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce: fasola

  • Naukowcy: Jedzmy mięso o objętości talii kart. Inaczej przytyjemy.

    pamiętać, że zrezygnowanie jedynie z produktów mięsnych nie jest dobrym pomysłem na dietę. Sian Porter z British Dietetic Association mówi, że rzeczywiście ludzie jedzą więcej mięsa niż potrzebują. - Moi pacjenci stawiają na różnorodność - dodaje - Powinni jeść dużo soczewicy, roślin strączkowych

  • Leucyna - suplement diety. Właściwości, przeciwwskazania

    naturalnej postaci znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych, w tym m.in. w serze, w mleku i przetworach mlecznych, w soi i mące sojowej, a także mięsie, rybach, w wątrobie, nasionach soczewicy, fasoli, grochu, w dyni i w wielu nasionach i orzechach. Sporo tego związku znajdziemy w parmezanie, bo aż 3675