Znasz te małe ziarenka? Kosztują sześć złotych, są wyjątkowo zdrowe i potrafią nasycić całą rodzinę

Soczewica jest ceniona przez wielu, nawet przez lekarzy. Nie od dziś wiadomo, że dieta jest kluczowa do zachowania zdrowia. Specjaliści zaznaczają, że spożywanie tych niewielkich ziarenek wpływa korzystnie na organizm nie tylko wśród pacjentów z nadciśnieniem. Lista korzyści jest bardzo długa, a form wykorzystania soczewicy jest naprawdę sporo.
Zobacz wideo

Soczewica to roślina strączkowa, która posiada wiele właściwości odżywczych. Z powodzeniem można sięgać po te małe ziarenka zamiast kasz. Co więcej, w prosty sposób możesz przyrządzić pyszną pastę z dodatkiem ziół, która nada się nie tylko do kanapek.

Soczewica, czyli dlaczego warto jeść czerwone ziarna

Choć w Polsce do tej pory nie każdy wie, jak smakuje soczewica i z czym ją podawać, to jednak te niewielkie ziarna uprawiano już w epoce brązu na terenie Egiptu. Z czasem sława rozszerzyła się na inne kontynenty, a w starożytności zarówno Żydzi, jak i Grecy nie wyobrażali sobie codziennej kuchni bez soczewicy. 

Niewielkie i lekko spłaszczone, okrągłe ziarna mają w sobie dużą dawkę białka. Roślina ta jest także cennym źródłem błonnika, a niewielka ilość sodu wpływa pozytywnie na nadciśnienie tętnicze. Dlaczego warto włączyć soczewicę do codziennej diety? Oto kilka powodów:

  • wspomaga walkę z zaparciami,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • chroni przed miażdżycą,
  • zapobiega udarom mózgu i zawałom serca,
  • wspomaga leczenie anemii.

Kolejną zaletą sięgania po soczewicę jest fakt, iż ziarna wykazują niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą po nie sięgać także osoby borykające się z cukrzycą. Osoby, które dbają o sylwetkę, cenią ziarna tej rośliny za dużą zawartość błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Ponadto po jedzeniu soczewicy przez długi czas nie odczuwa się zachcianek na podjadanie słonych lub słodkich przekąsek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Co zrobić z soczewicy? Wypróbuj różne ciekawe rozwiązania

Jeśli do tej pory nie jadłeś soczewicy i nie wiesz, co tak naprawdę można z niej przyrządzić, wykorzystaj nasze wskazówki. Po pierwsze, jedną z kultowych potraw jest lekka zupa z dodatkiem tych wyjątkowo zdrowych nasion. Wystarczy wsypać na sitko dwie lub trzy łyżki soczewicy, przepłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do zupy, np. jarzynowej.

Kolejną propozycją jest curry z dodatkiem krewetek. Dokładny przepis znajdziesz tutaj. Miłośnikom kuchni wegetariańskiej polecamy przygotowanie pasty, gdzie głównym składnikiem jest soczewica czerwona. Gotowanie w lekko osolonej wodzie trwa zazwyczaj około 20 minut. Następnie należy odcedzić ziarna, zblendować, dodać łyżkę oliwy z oliwek, ulubione zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Smarować chrupiące tosty i serwować na kolację, śniadanie, lub imprezową przekąskę. 

Więcej o: