Kosztuje mniej niż 4 zł i kupisz ją w każdym markecie. Okazuje się, że jej jedzenie obniża ciśnienie

Z badań kanadyjskich naukowców wynika, że jedzenie soczewicy ma zbawienny wpływ na zdrowie osób cierpiących z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Nie tylko je obniża, ale też naprawia szkody w strukturze żył, które są efektem nadciśnienia.

Zgodnie z wynikami przeprowadzonego na przełomie 2015 i 2016 roku badania LIPIDOGRAM, z powodu nadciśnienia tętniczego może cierpieć aż 15 mln Polaków. Wiele osób nie wie, że ma z tym problem, bo unikają badań.

Inną kwestią jest to, że wielu chorych bagatelizuje problem i nie stosuje się do zaleceń lekarzy, przez co pogarsza swój stan. Tymczasem nieleczone nadciśnienie może doprowadzić do niewydolności nerek, niewydolności mięśnia sercowego czy zawału serca, a w konsekwencji nawet śmierci.

5 prostych badań, które ratują nam życie

Pewną pociechą może więc być odkrycie naukowców z kanadyjskiego University of Manitoba. Dr Peter Zahradka i dr Carla Taylor przeprowadzili szereg testów na zwierzętach, z których wynika, że wystarczy włączyć do diety soczewicę, by naturalnie obniżyć ciśnienie krwi i zapobiec jego wzrastaniu z wiekiem. Okazało się również, że regularne jedzenie tej niepozornej rośliny strączkowej pomaga nawet odwrócić zmiany, które zaszły w strukturze żył z powodu nadciśnienia.

- To niesamowite, bo udowadnia, że istnieją też nie-farmakologiczne metody leczenia chorób związanych z dysfunkcją żył - mówi Peter Zahradka. We wcześniejszych badaniach para naukowców odkryła również, że jedzenie roślin strączkowych (oprócz soczewicy również fasoli i groszku) poprawia krążenie krwi w nogach u ludzi cierpiących z powodu choroby tętnic obwodowych.

Soczewica dobra na wszystko?

Ich odkrycie, którego szczegóły przedstawili na konferencji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Serca w Dallas (Teksas), zostało pozytywnie przyjęte przez innych ekspertów. Zwłaszcza, że nie tylko dr Zahradka i dr Taylor wpadli na związek między jedzeniem soczewicy a chorobami serca.

Serwis Express podaje, że dr David Jenkins z University of Toronto również zbadał właściwości tej rośliny z rodziny bobowatych. Z przeprowadzonych przez niego testów wynika, że jedzenie większych ilości fasoli, ciecierzycy i soczewicy może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, bo pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by nawet zapobiegawczo włączyć soczewicę do diety. Jest nie tylko tania, ale również powszechnie dostępna i bardzo uniwersalna. Jeśli nie masz pomysłu, jak ją jeść, skorzystaj z któregoś z naszych przepisów:

Zobacz też:

Więcej o: