strączki

Więcej o:

strączki

  • Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

    Bób, fasolka szparagowa, wkrótce zielony groszek... Strączki świeże, zielone, pyszne. Ten, kto wierzy, że ich rola to przede wszystkim produkcja gazów w jelitach, grubo się myli. Jedz i dbaj o zdrowie. Warzywa strączkowe to przede wszystkim skarbnica znakomitego białka. Pozwalają dorosłym

  • Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich

    głąbigroszek, wspięga pospolita oraz przewłoda mieczolistna. Warzywa strączkowe - wartość odżywcza Strączki to przede wszystkim duża zawartość białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Do tego mają dużą ilość witamin i składników mineralnych. Wszystkie warzywa strączkowe mają bardzo wysoką zawartość

  • Warzywa strączkowe - właściwości, zastosowanie

    i Rolnictwa. Warzywa strączkowe są, poza tym bogate w cenne składniki, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, jod, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, antyoksydanty, fitoestrogeny, Regularne spożywanie strączków ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego (zapobiega

  • Fasola - bogactwo białka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze fasoli

    wielokwiatowej jest znany wszystkim jaś (jego pełna nazwa to Piękny Jaś z Doliny Dunajca). Piękny Jaś znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi; tylko 11 polskich gmin ma oficjalne pozwolenie na uprawę "prawdziwego" jasia. W kuchni używa się przeważnie młodych strączków

  • Tłumacze o Kapuścińskim

    jego wywiadów dla prasy pt. "Historia w moich oczach" pod redakcją Krystyny Strączek, druga część zbioru sprzed kilku lat pt. "Autoportret reportera". Nie wiadomo natomiast jeszcze kiedy opublikowany zostanie ostatni przygotowany i złożony do druku w Czytelniku tom Kapuścińskiego - szósta część "Lapidarium".

  • Lektyny - co to takie i jaki mają wpływ na zdrowie?

    . Sklejanie się krwinek może być także niebezpieczne dla osób z anemią, dlatego nie powinny one przesadzać ze strączkami czy orzechami. Lektyny nie są trawione przez układ pokarmowy. Po dotarciu do jelita cienkiego mogą utrudnić wchłanianie substancji odżywczych. Może się zdarzyć, że osiadają na ściankach