nietolerancja pokarmowa
-
Ból brzucha po jedzeniu - co oznacza? Być może powoduje go jeden składnik
Za ból brzucha po jedzeniu może odpowiadać nietolerancja pokarmowa lub alergia pokarmowa. Aby jednak mieć pewność, z jakim problemem mamy do czynienia, musimy porównać objawy oraz - najlepiej - wykonać testy.
-
Czy pomidory są zdrowe? Komu mogą zaszkodzić? Dietetycy nie mają wątpliwości
Pomidory można jeść pod wieloma postaciami - świeże, gotowane i w postaci soku. Dostarczają organizmowi sporo ważnych składników odżywczych i pomagają chronić przed przewlekłymi chorobami. Czy mogą komuś zaszkodzić?
-
Komu szkodzi nabiał? Ta grupa powinna ograniczyć spożycie tych produktów. Powód jest prosty
Do chorób cywilizacyjnych należą także wszelakie alergie i nietolerancje pokarmowe. Dietetycy nie pozostawiają złudzeń - mleko i nabiał szkodzą. Czy spożywanie produktów może jednak niekorzystnie wpłynąć na każdego? Wyjaśniamy, kto powinien...
-
Nietolerancja alkoholu - jak się objawia, czym różni się od alergii na alkohol
Jeśli masz nietolerancję alkoholu, wypicie nawet niewielkiej ilości "wyskokowego" napoju wywoła u ciebie nieprzyjemną reakcję. A z drugiej strony, alergia na alkohol może, chociaż bardzo rzadko, zagrozić nawet życiu. Nietolerancja alkoholu i alerg...
-
Gluten: w czym występuje? Co wywołuje nadwrażliwość na gluten?
Gluten to substancja, o której ostatnio jest głośno w kontekście m.in. alergii i nietolerancji. Co to jest gluten? Przeczytaj, poznaj jego definicję, dowiedz się w czym jest gluten oraz które produkty spożywcze są od niego wolne.
-
Myślisz, że masz alergię pokarmową? Błąd, to może być coś zupełnie innego
Jest wiele nieporozumień związanych z alergią pokarmową. Próbując samodzielnie się zdiagnozować często mylimy ją z nietolerancją pokarmową. Zanim drastycznie zmienimy dietę, poprośmy lekarza o poradę.
-
Nietolerancje pokarmowe: objawy, przyczyny, leczenie
Nietolerancje pokarmowe dotykają wielu ludzi, dając czasem dolegliwości, ktore mogą być mylone z alergią pokarmową. To jednak nie to samo. O nadwrażliwości na pokarm mówimy, gdy zauważamy nieprawidłową reakcję organizmu na produkty zwykle dla ludz...
-
Nietolerancja fruktozy: przyczyny, leczenie i dieta
Nietolerancja fruktozy to przypadłość wielu osób związana z niewłaściwym wchłanianiem przez organizm cukru owocowego, czyli fruktozy. Pod pojęciem nietolerancji fruktozy kryją się dwa zaburzenia: upośledzenie wchłaniania fruktozy w przewodzie...
-
Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają
Zwykle wydaje się nam, że wiemy dokładnie, które produkty sprzyjają nadmiarowi gazów w niemal całym układzie pokarmowym. Gdyby jednak było to tak proste, trwale rozwiązywalibyśmy problem. Nie jest...
-
Jesz produkty "bez laktozy"? Naukowcy: zamiast pomóc, możesz sobie zaszkodzić
Unikanie produktów z laktozą to jeden z najpopularniejszych obecnie trendów żywieniowych. Według ekspertów, w wielu przypadkach jest to wynik "chwytu marketingowego" i na dłuższą metę może nam nawet szkodzić.
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu
-
To kwestia smaku. Dlaczego wybór metody parzenia kawy ma znaczenie? Eksperci tłumacząMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Nowy wariant koronawirusa atakuje. Już za moment szczepienia
-
Masz niebezpieczne lekarstwa w swoim domu? Te trzy produkty mogą nawet zabić
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Czy kolor kataru to wskazówka? Kiedy iść do lekarza?
- Ten QUIZ medyczny powinien rozwiązać każdy! Temat jest bardzo ważny
- Szok psychiczny, czyli ostra reakcja na stres. Jak go rozpoznać i we właściwy sposób udzielić pomocy?
- Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem