pomidory
-
Czy pomidory są zdrowe? Komu mogą zaszkodzić? Dietetycy nie mają wątpliwości
Pomidory można jeść pod wieloma postaciami - świeże, gotowane i w postaci soku. Dostarczają organizmowi sporo ważnych składników odżywczych i pomagają chronić przed przewlekłymi chorobami. Czy mogą komuś zaszkodzić?
-
Pomidory na śniadanie? Lepiej nie jeść ich na czczo! Skutki mogą być opłakane
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zadbać, aby był on zdrowy, zbilansowany i jednocześnie smaczny. Najczęściej zajadamy się rano kanapkami - zwykle z sałatą, szynką, ogórkiem i pomidorem. Ten ostatni powinniśmy sobie jednak...
-
Rosół, pomidorówka, żurek - jak ulubione zupy Polaków wpływają na nasze zdrowie?
Chcesz być zdrowy? Jedz zupy! Mają więcej zalet, niż sądzisz. Odpowiednio przygotowane nie tuczą i obfitują w cenne składniki odżywcze. Rozgrzeją, nasycą, a nawet wspomogą leczenie. Ulubione zupy Polaków to rosół, pomidorowa i żurek. Na ich...
-
Na ciepło i z tłuszczem zdrowiej. O likopenie, mocarzu z pomidora
Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, keczup... Oczywiście, świeże pomidory są bardzo zdrowe, ale podgrzane i przygotowane z odrobiną tłuszczu pod pewnymi względami okazują się lepsze. Wszystko za sprawą likopenu, naturalnego barwnika zawartego w...
-
Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice
Jedz warzywa, będziesz zdrowszy. A dlaczego, tak konkretnie? Które są najbardziej wartościowe, a które trochę mniej? Czy smaczniejsze są lepsze, czy wręcz przeciwnie?
-
Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy
Jeśli myślisz, że pomidory nie mają przed tobą tajemnic, możesz się przeliczyć. Pomidor to nie tylko witaminy, lecz także - między innymi - profilaktyka raka, przyjaciel odchudzania i sposób na zmarszczki.
-
Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze
Zazwyczaj lekarze i dietetycy zachęcają do spożywania warzyw surowych i jak najmniej przetworzonych. Pomidory, ze względu na zawartość likopenu, to wyjątek. Cennego składnika przybywa bowiem po podgrzaniu i dodaniu tłuszczu
-
Lit dodawany do wody poprawi relacje i samopoczucie?
Stabilizator nastroju, sojusznik długowieczności, wróg niektórych chorób cywilizacyjnych... Chociaż można przetrwać bez tego mikroelementu, litu lekceważyć nie warto. Coraz więcej badań potwierdza, że jest ważniejszy niż myślano. Możliwe, że ma...