likopen
-
Rosół, pomidorówka, żurek - jak ulubione zupy Polaków wpływają na nasze zdrowie?
Chcesz być zdrowy? Jedz zupy! Mają więcej zalet, niż sądzisz. Odpowiednio przygotowane nie tuczą i obfitują w cenne składniki odżywcze. Rozgrzeją, nasycą, a nawet wspomogą leczenie. Ulubione zupy Polaków to rosół, pomidorowa i żurek. Na ich...
-
Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice
Jedz warzywa, będziesz zdrowszy. A dlaczego, tak konkretnie? Które są najbardziej wartościowe, a które trochę mniej? Czy smaczniejsze są lepsze, czy wręcz przeciwnie?
-
Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy
Jeśli myślisz, że pomidory nie mają przed tobą tajemnic, możesz się przeliczyć. Pomidor to nie tylko witaminy, lecz także - między innymi - profilaktyka raka, przyjaciel odchudzania i sposób na zmarszczki.
-
Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze
Zazwyczaj lekarze i dietetycy zachęcają do spożywania warzyw surowych i jak najmniej przetworzonych. Pomidory, ze względu na zawartość likopenu, to wyjątek. Cennego składnika przybywa bowiem po podgrzaniu i dodaniu tłuszczu