likopen

Likopen

Likopen jest organicznym związkiem chemicznym z grupy ksantofilów, o budowie zbliżonej nieco do kauczuku naturalnego. Należy do rodziny naturalnych barwników (karotenoidów). Jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), zwalczających wolne rodniki. Występowanie: Karotenoidy występują naturalnie u roślin i zwierząt. Likopen w znacznych ilościach występuje przede wszystkim w pomidorach i czerwonych owocach. Znaczenie dla zdrowia: Ma udowodnione znaczenie w profilaktyce chorób układu krwionośnego i zapobieganiu nowotworom. Chroni także komórki przed przedwczesnym procesem starzenia i obumierania. Chociaż wiadomo, że likopen może niszczyć już powstałe komórki nowotworowe, nie wiadomo wciąż, w jaki sposób to robi. likopen niszczy komórki nowotworowe, nie jest jasny. Podejrzewa się, że odbudowuje połączenia międzykomórkowe. Zdrowe komórki, gdy odkryją nieprawidłowości w błonie komórkowej, zmuszają ją do samodestrukcji w drodze apoptozy (naturalnej "śmierci" komórki). Komórki nowotworowe, pod wpływem likopenu i być może genów, na które on wpływa, odzyskują zdolność odbierania sygnałów o nieprawidłowościach. Przyswajalność: Likopen łatwo rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego przez człowieka najlepiej przyswaja się lekko podgrzany, np. z oliwą. Stąd w kulturach, gdzie stałym elementem diety są sosy pomidorowe, długość życia i występowanie wielu schorzeń występuje stosunkowo rzadziej.

likopen

Więcej o:

likopen

  • Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

    Likopen to naturalny barwnik, należący do karotenoidów. W przeciwieństwie do lepiej znanego krewniaka beta-karotenu nie jest prekursorem witaminy A. To jeden z silniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), zwalczających wolne rodniki. Słyną z niego pomidory, ale występuje także w niektórych

  • Na ciepło i z tłuszczem zdrowiej. O likopenie, mocarzu z pomidora

    Likopen jest naturalnym barwnikiem, należącym do karotenoidów. Jego bliskim krewniakiem jest lepiej znany beta-karoten, prekursor witaminy A. To jeden z silniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), zwalczających wolne rodniki. Najwięcej likopenu zawierają pomidory, ale znajdziesz go także w

  • Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy

    wypróżnianiu, a także sprawia, że dłużej czujemy się syci. Potas jest moczopędny ? z jego pomocą szybciej pozbędziemy się z organizmu niepotrzebnej wody. Likopen, magiczny składnik pomidora Pomidor zawiera mnóstwo likopenu, czyli silnego antyoksydantu (przeciwutleniacza), który zwalcza wolne rodniki. Likopen

  • Wrzesień

    . Jest świetny do sałatek, nadaje się do marynowania, można smarować nim mięso pieczone lub grillowane. I robi się modny wśród smakoszy, ma też świetną prasę, co może znaczyć, że wkrótce będziemy olejowym mocarstwem. I wcale nie chodzi mi o rynek biopaliw. 3. POMIDORY Najwięcej likopenu jest w koncentracie

  • Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

    dolegliwości związane z menopauzą. Kuracja dla osłabionych? 2 szklanki soku z buraka dziennie wesprze wyczerpane ciało. Aż szkoda nie skorzystać! Czytaj wszystko o anemii Dlaczego na naszej liście znalazł się arbuz? Przede wszystkim ze względu na zawartość likopenu. Pyszny owoc ma go prawie dwa razy więcej niż

  • Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

    dzięki likopenowi z pomidorów. Wprawdzie najłatwiej go przyswoić, gdy pochodzi z warzyw podgrzanych, jednak i z surowych jest nie do pogardzenia. Czytaj także: Graj w zielone: najzdrowsza moda Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie! Likopen i inne eliksiry młodości W korzeniu siła Cała prawda o błonniku

  • Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

    więcej właściwości. Arbuz: mało kalorii, a taka moc W 100 g owocu mieści się zaledwie 30 kcal. Taka porcja dostarcza także 112 mg potasu, 568 IU witaminy A oraz 10 mg magnezu. Ale to nie witaminy i substancje mineralne przemawiają za wyjątkowością arbuza. Największą zaletą arbuza są przeciwutleniacze likopen (ma