Pomidory są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego specjaliści zalecają, by włączyć je do swojej diety. Ostrzegają jednak przy tym, żeby nie spożywać ich z rana, na śniadanie, ponieważ może to poskutkować bolesnymi dolegliwościami, zwłaszcza dla osób, które borykają się z problemami żołądkowymi.
Warto regularnie jeść pomidory z wielu powodów. Po pierwsze, dostarczają organizmowi mnóstwo witamin, między innymi wit. C, która odpowiada za wzmocnienie naszej odporności. Warzywa te są również bogate w minerały takie jak miedź, mangan, kobalt i potas, odgrywający ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego.
Duża zawartość błonnika pokarmowego wpływa na perystaltykę jelit, obniża ciśnienie tętnicze, a także pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Fitoskładniki, czyli składniki zapewniające pomidorom czerwony kolor obfitują w antyoksydanty, które chronią organizm przed bakteriami i wirusami.
Warzywa te spełniają wiele funkcji niezbędnych do prawidłowego działania organizmu. Nie tylko przeciwdziałają zaparciom i niestrawnościom, ale i cechują się właściwościami przeciwnowotworowymi. Są również niezwykle pomocne w procesie odchudzania, gdyż zapewniają poczucie sytości, dostarczając przy tym niewielkiej ilości kalorii.
Pomidory, choć są niezwykle zdrowe i smaczne, to nie nadają się na poranny posiłek. Wszystko przez to, że zawierają w sobie taninę - substancję, która zwiększa poziom kwasowości w żołądku. Może przy tym podrażnić ścianki żołądka, wywołując nieprzyjemne pieczenie, ból, a nawet mdłości. Z tego względu szczególnie osoby borykające się z niestrawnościami, refluksem, zgagą i wrzodami powinny zrezygnować ze spożywania pomidorów na czczo.
Choć taniny obecne w pomidorach zawierają sporo przeciwutleniaczy, to przy okazji zatrzymują wchłanianie żelaza, co oznacza, że również anemikom zaleca się jedzenie czerwonych warzyw w późniejszych porach dnia i z mniejszą częstotliwością. Częste spożywanie pomidorów nie jest też wskazane chorym na reumatoidalne zapalenie stawów. Wynika to z wysokiej zawartości histaminy, która może się przyczynić do pogorszenia objawów.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl