kapusta
-
Babcine rady do lamusa? 5 zdrowotnych mitów, które okazały się faktami
Ludzie od wieków wierzyli w moc żurawiny, kapusty czy czosnku. Z czasem popularne metody naturalne zaczęły być traktowane jako przesądy, zabobony. I niespodzianka - nauka dowiodła, że "zaskakujące" efekty takiego leczenia mają pewne uzasadnienie....
-
Suplement z kapusty i brokułów może pomóc w zmniejszeniu oporności na antybiotyki
Naukowcy odkryli, że związek, który pochodzi z warzyw liściastych, przyspiesza gojenie ran i pomaga przywrócić moc antybiotyków. To może być przełom w leczeniu ran zainfekowanych lekoopornymi bakteriami.
-
Kimchi to samo zdrowie. Czy jednak dla każdego?
Kimchi to koreańska potrawa o długiej tradycji. Składa się ze sfermetowanych warzyw z kapustą w roli głównej oraz owoców morza i przypraw. Ta niskokaloryczna potrawa pełna jest witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Jednak nadmiar kimchi w...
-
Sok z kiszonej kapusty: jakie ma właściwości? Czy warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonej kapusty ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy, w tym mnóstwo witaminy C, a także probiotyki działające korzystnie na florę bakteryjną, żyjącą w przewodzie pokarmowym. Wspiera procesy przemiany materii, a jest przy t...
-
Obiecuje 5 kilo mniej w 7 dni. Dieta kapuściana - dlaczego należy trzymać się od niej z daleka?
"Schudłam 5 kilo w ciągu tygodnia" - krzyczą fani diety kapuścianej. Brzmi kusząco, prawda? A jednak to nie taki dobry pomysł. Dieta kapuściana może nieźle namieszać w organizmie.
-
Dieta kapuściana na odchudzanie
Dieta kapuściana budzi spore kontrowersje. Zwolennicy podają fakty potwierdzające jej pozytywne efekty, podczas gdy inni krytykują ją za zły wpływ na organizm. Oto zalety i wady diety kapuścianej.
-
Kalarepa - nie wyrzucaj liści! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze kalarepy
Kalarepa to nie tylko bulwa - liście są równie ważne, a może nawet ważniejsze! Kalarepa ma sporo witamin i składników odżywczych. Warto się do niej przekonać.
-
Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki
Brukselka to warzywo, do którego warto się przekonać. Ma dużo witamin, wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Co więcej, brukselka jest niskokaloryczna.
-
Kapusta świeża, kapusta kiszona - przeciwnowotworowe samo zdrowie
Kapusta śmierdząca i ciężkostrawna? Czas skończyć z tym stereotypem! Kapusta to warzywo niskokaloryczne i silnie antyoksydacyjne, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo A to jeszcze nie wszystko!