Kalarepa należy do warzyw kapustnych (podobnie jak kapusta, brukselka, kalafior czy brokuł). Nie rośnie dziko. Do Polski przybyła dopiero w XIX wieku. Mimo że jest w naszym kraju powszechnie uprawianym warzywem, nie cieszy się zbytnią popularnością. A szkoda, bo ma wiele drogocennych wartości odżywczych. Kalarepka sama w sobie, sok z kalarepy, kalarepowa surówka - możliwości przyrządzenia zdrowej przekąski z kalarepy jest sporo!
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Kalarepy są najsmaczniejsze wczesną wiosną. Warto decydować się na kupno kalarep mniejszych, bardziej zwartych; większe mogą być przerośnięte i przejrzałe. Fioletowa odmiana kalarepy nie różni się od zielonej smakiem. Liście kalarepy są bardzo wartościowe, dlatego z nich również można (a nawet trzeba) zrobić użytek. Liście kalarepy mogą służyć jako składnik sałatki. Sprawdzą się w roli zamiennika do placuszka do tortilli oraz kapusty do gołąbków! Odważni smakowo mogą spróbować liści na surowo. Świetnie spiszą się też jako podstawa kalarepkowej zupy kremu. Sama wierzchnia warstwa bulwy raczej nie nadaje się do jedzenia.
Kalarepa ma witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), a także witaminę A i dużo witaminy C. Zawiera potas, wapń, magnez, sód, mangan, żelazo, miedź, chlor, jod i fosfor. Posiada również karoteny i, między innymi, kwas foliowy. Uwaga! Najbogatsze w wartości odżywcze są liście kalarepy. Nie wyrzucajmy ich!
> Sprawdź: Mikroelementy, bez których nie da się żyć
Co potrafi kalarepa? Ma sporo właściwości leczniczych. Obecne w kalarepie żelazo zapobiega rozwojowi anemii, a jeżeli już do niej dojdzie, stymuluje jej leczenie. Kalarepa ma swój wyjątkowy sekret - posiada wapń, który ułatwia wchłanianie żelaza przez organizm!
Zawarta w kalarepie witamina C pomaga w utrzymywaniu właściwego ciśnienia krwi, a co za tym idzie - chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Z uwagi na działanie moczopędne polecana jest osobom z problemami z oddawaniem moczu. Stymuluje układ odpornościowy i wspomaga obniżanie poziomu "złego" cholesterolu. Wzmacnia włosy i skórę.
> Przeczytaj: Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta
Kalarepie przypisywane są właściwości przeciwnowotworowe. Podobno zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka (czyli raka piersi), a także ułatwia jego leczenie. Chorym na nowotwór kalarepa zapewne nie zaszkodzi, nie można jej jednak traktować jako cudownego środka.
Uwaga! Jedzenie kalarepy nie jest wskazane przy niedoczynności tarczycy. Warzywo to, podobnie jak inne kapustne, ma właściwości wolotwórcze. Może pogorszyć dolegliwości związane z niedoczynnością tarczycy.
Ile kalorii ma kalarepa? Nie jest to warzywo kaloryczne - ma jedynie 30 kilokalorii (kcal) na 100 gramów. Posiada też błonnik pokarmowy, który pomaga w odchudzaniu, ponieważ stymuluje przemianę materii oraz powoduje, że długo czujemy się syci. Pomaga zniwelować zaparcia, jednak jedynie u tych osób, które nie mają przewlekłych problemów żołądkowych; ci, którzy na nie cierpią, nie powinni z kalarepą przesadzać.