czosnek

Więcej o:

czosnek

  • Kiedy sadzić czosnek zimowy? Jakie są odmiany czosnku zimowego? [PORADNIK]

    Jakie stanowisko będzie najlepsze dla czosnku zimowego ? Jak odróżnić czosnek zimowy od wiosennego? Kiedy wykopać czosnek zimowy, żeby był najzdrowszy i najsmaczniejszy? Kiedy sadzić czosnek zimowy? Jak to zrobić? Czosnek  zimowy sadzimy jesienią, zazwyczaj na przełomie września i października

  • Czosnek niedźwiedzi - poznaj jego zalety

    Co to jest czosnek niedźwiedzi? Czosnek niedźwiedzi ma dość niepokojące nazwy ludowe, w historii nazywano go bowiem między innymi cebulą czarownic. Jego właściwości zdrowotne zostały jednak odkryte wyjątkowo szybko i już starożytni Germanie starali się, aby zawsze znajdował się on w zasięgu

  • Czy czosnek rzeczywiście jest naturalnym antybiotykiem? [NaZdrowie]

    Skoro antybiotyk to lek zawierający substancję czynną o dowiedzionym działaniu przeciwbakteryjnym, niewątpliwie możemy tak nazywać czosnek. To charakterystyczne białe warzywo ma zresztą także inne, cenne zalety. Czosnek ma moc zwalczania bakterii, głównie dzięki zawartości substancji o nazwie

  • Czosnek: jak go używać, aby skutecznie zwalczył infekcję

    Więcej o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl. Czosnek zawiera związek zwany allicyną. To substancja chemiczna, która powstaje, gdy kroimy lub miażdżymy czosnek. To właśnie dzięki allicynie roślina ma specyficzny intensywny zapach i smak. Allicyna zawiera przede wszystkim siarkę

  • Allicyna - supermoc czosnku. Co to jest, jak powstaje i gdzie jej szukać?

    zwalczające wirusy. Allicyna posiada charakterystyczny zapach; powstaje, gdy takie rośliny jak cebula czy czosnek ulegną uszkodzeniu. Ma oleistą konsystencję i żółtawą barwę. Co ciekawe, allicyna jest reakcją obronną czosnku - chroni go przed chorobami i szkodnikami. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Allicyna

  • Czosnek (Allium sativum)

    Aktywne składniki: Alin (bezzapachowa substancja chemiczna zawierająca aminokwas - cysteinę). Opis: Czosnek jest jednym z najważniejszych lekarstw ziołowych. Używa się go od tysięcy lat zarówno w medycynie jak i w kuchni. Jest rośliną wieloletnią, dorasta 50 cm wysokości. Najważniejszą ze względów