Syrop z czosnku to jeden z najskuteczniejszych domowych sposobów na jesienne przeziębienia. Mikstury z czosnku to dobrze znane od lat preparaty domowe stosowane w czasie infekcji. Czosnek, dzięki swoim właściwościom, określany jest jako naturalny antybiotyk. Jakie właściwości mają mikstury z czosnku i dlaczego warto po nie sięgać? Przede wszystkim działają na organizm wspomagająco w czasie choroby.
Syrop z czosnku jest bogaty w składniki odżywcze takie jak: żelazo, magnez czy potas. Zawiera także witaminy, głównie witaminę A, C, D oraz witaminy z grupy B. Oprócz walki z infekcją, syrop z czosnku sprawdzi się także w problemach żołądkowych, ponieważ chroni przed zgagą i reguluje wydzielanie kwasów żołądkowych. Regularne spożywanie syropu z czosnku, nie tylko w czasie choroby, działa dobroczynnie na cały organizm, zwłaszcza na układ odpornościowy. Wiemy już, dlaczego warto sięgać po syrop z czosnku. Pora na poznanie sprawdzonych receptur na przygotowanie syropu z czosnku.
Czosnek Fot. Marian Weyo / Shutterstock
Syrop z miodu, czosnku i cytryny zalecany jest zwłaszcza w czasie infekcji górnych dróg oddechowych. Połączenie wymienionych składników sprawia, że syrop z czosnku jest skarbnicą cennych substancji, wspomagających proces leczenia. Dodatek cytryny niweluje smak czosnku, który nie przez wszystkich jest akceptowany, a także wzbogaca preparat o cenną witaminę C. Jak zrobić syrop z miodu, czosnku i cytryny? Przygotuj:
Zagotuj wodę i odstaw, aby przestygła. W tym czasie obierz z łupinek czosnek i bardzo drobno posiekaj albo rozdrobnij za pomocą praski. Miazgę z czosnku umieść w szklance/kubku, a następnie dodaj wodę, miód i sok z cytryn. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu syrop z miodu, czosnku i cytryny jest gotowy do spożycia.
Czy każdy może zażywać syrop z czosnku, cytryny i miodu? Przeciwwskazania do spożywania tego domowego specyfiku, są niewielkie, ale warto o nich wiedzieć. Na syrop z czosnku, cytryny i miodu uważać powinny przede wszystkim osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Czosnek może nasilić objawy chorobowe, dlatego należy uważać na jego spożycie i ograniczyć jego obecność w diecie. Kto jeszcze powinien unikać syropu z czosnku, cytryny i miodu? Przeciwwskazania do jego spożycia to także problemy z niskim ciśnieniem tętniczym. Ze względu na obecność miodu, a także możliwość wystąpienia wzdęć po spożyciu czosnku, syrop z czosnku, miodu i cytryny nie jest także zalecany dla małych dzieci. Domowy syrop z czosnku najlepiej podawać dzieciom po ukończeniu 2 lat. Należy zacząć od małych dawek, aby wykluczyć ewentualne alergie.
Syrop z cytryny i czosnku w połączeniu z miodem i imbirem to kolejna propozycja na prozdrowotny napój. Jak go przygotować? Lista składników:
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i odstaw do ostygnięcia. Czosnek obierz z łupinek i bardzo drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Będziesz potrzebować łyżkę startego imbiru. Wodę przelej do słoiczka, dodaj pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na 24 godziny. Po tym czasie syrop z cytryny i czosnku z dodatkiem miodu i imbiru jest gotowy do spożycia.
Zastanawiasz się, jak długo można pić syrop z czosnku? Syrop z czosnku można spożywać w trakcie trwania infekcji górnych dróg oddechowych, ale też profilaktycznie. Jeżeli objawy choroby nie ustąpią w ciągu kilku dni, należy zgłosić się do lekarza. Dawkowanie syropu z czosnku dla dorosłej osoby to jedna łyżeczka maksymalnie 3 razy dziennie. Jeżeli spożywasz syrop z czosnku w celach profilaktycznych, możesz po niego sięgać dwa razy dziennie po łyżeczce. Uważaj jednak na przeciwwskazania.
Zobacz też: Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust? Naukowcy znają sposób. Wyjaśniają, co trzeba jeść