miód
-
Mleczko pszczele - co to jest? Jakie ma właściwości, jak je stosować
Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. Służy jako pokarm dla larw pszczół oraz królowej. Czym konkretnie jest mleczko pszczele, dlaczego jest ważne dla człowieka?
-
Miód faceliowy jest nazywany szlachetnym albo królewskim. Czym zasłużył sobie na te tytuły?
Miód faceliowy nie jest tak popularny jak znane wszystkim miody lipowe, akacjowe, ale zyskuje coraz więcej zwolenników. Miód powstaje z rośliny zwanej facelią błękitną, ma bardzo delikatny i lekko kwaskowy posmak. Miód faceliowy jest określany...
-
Pierzga: pokarm pszczół i źródło zdrowia dla ludzi
Pierzga, choć stanowi podstawowy pokarm pszczół, to jest chętnie stosowana przez człowieka, z uwagi na swoje liczne, prozdrowotne właściwości. Stanowi cenne źródło witamin, składników mineralnych i aminokwasów, toteż wykazuje korzystne działanie n...
-
Nawłoć pospolita: właściwości zdrowotne, zastosowanie
Nawłoć pospolita wykazuje działanie moczopędne, łagodnie uspokaja, ponadto obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynka włosowate oraz działa odtruwająco. Jest rośliną miododajną i uzyskany z niej miód nawłociowy ma również właściwości lecznicze....
-
Miód lipowy: właściwości zdrowotne. Jak wybierać miód lipowy?
Miód lipowy należy do miodów nektarowych. Charakteryzuje się piękną miodową barwą, intensywnym pięknym zapachem oraz aksamitnym smakiem. Należy do tych gatunków miodu, który w naszym kraju jest najchętniej spożywany. Wykazuje właściwości lecznicze...
-
Miód spadziowy: właściwości zdrowotne i lecznicze
Miód spadziowy to ceniony i rzadki rodzaj miodu, produkowany przez pszczoły ze spadzi drzew iglastych oraz liściastych. Niełatwo go zdobyć, ponieważ pojawienie się spadzi jest nieprzewidywalne. Nigdy nie wiadomo, gdzie i kiedy znajdą ją pszczoły....
-
Miód gryczany - właściwości, zastosowanie
Miód gryczany to jeden z miodów, które mają najbardziej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jest on rozpoznawalny dzięki ciemnej barwie oraz charakterystycznemu, ostremu smakowi. Ma on w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, a poza t...
-
Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]
Słodzić miodem czy cukrem? Wybór wydaje się oczywiste, chociaż jeśli porównać wartość kaloryczną produktów, różnica nie jest imponująca. Miód ma jednak sporo innych zalet, a cukier nie tylko tuczy.
-
Maść propolisowa - jakie ma właściwości i kiedy warto po nią sięgnąć?
Maść propolisowa jest znana i wykorzystywana w medycynie naturalnej od bardzo dawna. Skutecznie walczy z odleżynami, dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jakie jeszcze ma właściwości i kiedy warto po nią sięgnąć?
-
Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier
Cukry są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostarczają mu najwięcej energii. O ile te naturalne są dla nas dobre, o tyle te poddane rafinacji tracą pozytywne właściwości i jedynie nam szkodzą. Co w takim razie...
-
Epidemia małpiej ospy - dlaczego musiało dojść do jej wybuchu
-
Wygląd kupy ma znaczenie. To trzeba wiedzieć o własnych stolcach [rysunki, tabele]
-
Pięciu wspaniałych. Produkty, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu
-
Pierwszemu pacjentowi wstrzyknięto wirusa ospy, który ma zabijać komórki rakowe
-
Flegma w gardle. Chrząkanie, chrypka, zalegająca flegma nie zawsze oznaczają infekcję
- Twój mocz zasługuje na uwagę. Chodzi o zdrowie, a nawet życie
- Dobre i złe węglowodany- co to znaczy, jaka jest między nimi różnica?
- Małpia ospa to nie wszystko..."Niedawno mieliśmy w Polsce przypadki ospy kociej"
- Łożysko przodujące może stanowić zagrożenie dla zdrowia matki i dziecka. Jak przebiega ciąża w takim przypadku?
- Opieka medyczna dla uchodźców z Ukrainy: "Przysługuje to samo, co Polakom". I tu zaczynają się schody