miod

Miod

Miód to naturalny, słodki produkt spożywczy. Wytwarzany głównie przez pszczoły. Posiada mało witamin i mikroelementów, natomiast ma silne właściwości bakteriobójcze. Lecznicze właściwości miodu: W zależności od rodzaju miodu, stosujemy go przy: przeziębieniach, katarze, problemach z wątrobą, wyczerpaniu organizmu, nerwicach, złamaniach kości, problemach z układem krążenia, chorobach dróg oddechowych, problemach z przemianą materii, bezsenności, nadkwaśności, zaburzeniach przewodu pokarmowego.

miód

Więcej o:

miód

  • Miód lipowy: właściwości zdrowotne. Jak wybierać miód lipowy?

    Miód lipowy - skąd go mamy? Jaki ma kolor i smak? Oczywiście z nektaru z kwitnącej lipy. Ale zawiera także dodatki, ponieważ pszczoły odwiedzają także inne kwitnące w tym czasie rośliny. Jednak lipa tutaj przeważa, stąd nazwa miodu. Czysty miód lipowy, bez dodatków, zdarza się rzadko. Można

  • Miód spadziowy: właściwości zdrowotne i lecznicze

    Miód spadziowy pszczoły wyrabiają ze spadzi. A czym właściwie jest spadź? Spadź jest to pojawiająca się na drzewach lepka i słodka ciecz, którą nazywa się rosą miodową. Znajdziemy ją na liściach i młodych pędach drzew iglastych i liściastych, opanowanych przez pasożytujące na nich owady: mszyce

  • Miód gryczany - właściwości, zastosowanie

    Miód gryczany jest zaliczany do grupy miodów kwiatowych (nektarowych) i jest produkowany przez pszczoły z nektaru gryki zwyczajnej, w związku z czym ma silny, bardzo charakterystyczny zapach i smak. Jego aromat jest określany jako słodki, ostry, a nawet delikatnie piekący. Z uli zbiera

  • Miód rzepakowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Miód rzepakowy jest bardzo słodki. Z początku pachnie kwitnącym rzepakiem, później jednak ten zapach się ulatnia. To jeden z najpopularniejszych i najtańszych w Polsce rodzajów miodu. Płynny miód rzepakowy ma kolor jasnożółty; w postaci skrystalizowanej barwa zmienia się w kremową lub białą. Dołącz

  • Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]

    Miód samo zdrowie? 100 g cukru to ponad 380 kcal, a miodu - 320 kcal, więc to za mało, by uznać go za zdrowszy zamiennik. Miód ma jednak sporo innych zalet. Działa bakteriobójczo,jest pożywny i wzmacniający, a także zawiera cenne minerały: magnez, cynk, żelazo, wapń i potas. A jak cukier jak wpływa

  • Lecz się miodem

    Słodki, aromatyczny, o unikalnym smaku... Nawet ci, którzy za nim nie przepadają, na pewno słyszeli, że miód jest zdrowy. Wiesz, jak ciężko muszą zasuwać pracowite pszczółki, by wyprodukować kilogram tego przysmaku? Zbierają nektar z ok. miliona trzystu tysięcy kwiatów rzepaku, lub z 800 tys

  • Miód a cukrzyca i zdrowie serca

    Badania przeprowadzone w University of Toronto w Kanadzie przekonują do jedzenia miodu nawet osoby zagrożone cukrzycą. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z kilku badań klinicznych, dotyczących wpływu miodu na organizm i stwierdzili, że obniża poziom glukozy we krwi na czczo, zmniejsza też

  • Miód Manuka - dar zdrowia z Nowej Zelandii

    Miód Manuka ? co to jest? Choć większość z nas słyszała o tym, że miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii, nie jest prawdą to, że wszystkie miody z tego odległego państwa występują pod taką nazwą. W tym konkretnym przypadku nektar jest zbierany przez pszczoły jedynie z kwiatów krzewu mającego

  • Polska skontroluje ukraiński miód

    temu, że Polska ma zamiar wprowadzić w styczniu embargo na import ukraińskiego miodu. Ma to być odpowiedź na przedłużający się zakaz eksportu polskiego mięsa na Ukrainę. W najbliższych tygodniach ukraińscy weterynarze chcą przeprowadzić kolejne kontrole w polskich masarniach i hodowlach drobiu. Twierdzą