Domowy syrop z cebulą. Jak go przyrządzić i na co pomaga? Przyda się na nadchodzące mrozy

Domowy syrop z cebulą wspomaga walkę w przeziębieniu, łagodzi kaszel i działa przeciwzapalnie. Zwolennicy medycyny naturalnej z pewnością pokochają wersję z miodem i cynamonem. Mikstura przyda się zwłaszcza na nadchodzące mrozy.
Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Domowy syrop z cebuli to niezbędny eliksir podczas jesienno zimowej aury. Znany od lat sposób łagodzenia objawów posiada wielu zwolenników. Pamiętajmy jednak, aby w sytuacji, kiedy borykamy się z infekcją skonsultować się z lekarzem. Tylko rzetelna ocena specjalisty pozwoli uniknąć rozwoju schorzenia oraz powikłań.

Właściwości cebuli, czyli dlaczego warto ją jeść

Zanim przystąpimy do przygotowania syropu, warto zapoznać się z właściwościami cebuli. Znane od wieków warzywo jest źródłem antyoksydantów oraz związków siarki. Dzięki czemu działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Ogromna ilość naturalnych związków chemicznych oraz witamin i minerałów przyczynia się do poprawy stanu zdrowia.

Cebula jest źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Kwas foliowy, który jest kluczowy w produkcji krwi i niezbędny dla kobiet w ciąży zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego. Warzywo dostarcza także potas, wapń chrom, żelazo, witaminę B6, beta-karoten, czy kwercetynę, która ma działanie antynowotworowe i przeciwcukrzycowe.

Syrop z cebuli. Na co pomaga?

Domowy syrop z cebuli jest naturalną formą wsparcia organizmu w walce z przeziębieniem. Łagodzi suchy i mokry kaszel. Pomaga wykrztuszaniu wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych. Wykazuje także działanie bakteriobójcze.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Domowy syrop z cebuli z miodem i cytryną. Przepis

Do przygotowania domowego syropu z cebuli warto dodać dwa ząbki czosnku, sok z cytryną, miód i cynamon.

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • cytryna,
  • dwie laski cynamonu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
  2. Cytrynę sparzamy i również kroimy w plastry.
  3. Do wyparzonego słoika wrzucamy plastry cebuli i zalewamy łyżką miodu. 
  4. Kładziemy plastry cytryny. Wyciskamy ząbek czosnku i kładziemy pokruszoną laskę cynamonu. Zalewamy łyżką miodu.
  5. Układamy kolejną warstwę cebuli, dodajemy drugi czosnek, resztę cynamonu. Zalewamy łyżką miodu. 
  6. Czynność powtarzamy, do aż wykorzystamy już całą cebulę i cytrynę. 
  7. Pod koniec wkładamy do słoika tłuczek i ubijamy zawartość, aby przyspieszyć uwalnianie się soków.
  8. Słoik przykrywamy gazą. Stawiamy na 24 godziny na kuchennym parapecie. 
  9. Po tym czasie wstawiamy do lodówki. Możemy odcedzić syrop lub pozostawić w pierwotnej formie.

Syrop z cebuli pijemy od dwóch do czterech razy dziennie. Cynamon także działa przeciwzapalnie, a miód walczy z bakteriami, za to czosnek to naturalny antybiotyk. Dlatego przygotowując taki syrop, serwujemy organizmowi bombę witaminową niezbędną podczas choroby. A jeśli lubimy korzenne smaki, warto dodać do syropu kilka plastrów imbiru.

Więcej o: