Domowy syrop z cebuli to niezbędny eliksir podczas jesienno zimowej aury. Znany od lat sposób łagodzenia objawów posiada wielu zwolenników. Pamiętajmy jednak, aby w sytuacji, kiedy borykamy się z infekcją skonsultować się z lekarzem. Tylko rzetelna ocena specjalisty pozwoli uniknąć rozwoju schorzenia oraz powikłań.
Zanim przystąpimy do przygotowania syropu, warto zapoznać się z właściwościami cebuli. Znane od wieków warzywo jest źródłem antyoksydantów oraz związków siarki. Dzięki czemu działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Ogromna ilość naturalnych związków chemicznych oraz witamin i minerałów przyczynia się do poprawy stanu zdrowia.
Cebula jest źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Kwas foliowy, który jest kluczowy w produkcji krwi i niezbędny dla kobiet w ciąży zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego. Warzywo dostarcza także potas, wapń chrom, żelazo, witaminę B6, beta-karoten, czy kwercetynę, która ma działanie antynowotworowe i przeciwcukrzycowe.
Domowy syrop z cebuli jest naturalną formą wsparcia organizmu w walce z przeziębieniem. Łagodzi suchy i mokry kaszel. Pomaga wykrztuszaniu wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych. Wykazuje także działanie bakteriobójcze.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do przygotowania domowego syropu z cebuli warto dodać dwa ząbki czosnku, sok z cytryną, miód i cynamon.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Syrop z cebuli pijemy od dwóch do czterech razy dziennie. Cynamon także działa przeciwzapalnie, a miód walczy z bakteriami, za to czosnek to naturalny antybiotyk. Dlatego przygotowując taki syrop, serwujemy organizmowi bombę witaminową niezbędną podczas choroby. A jeśli lubimy korzenne smaki, warto dodać do syropu kilka plastrów imbiru.