Miód a cukrzyca i zdrowie serca

Miód może nas bronić przed cukrzycą i chorobami serca? Naukowcy własnie odkryli, że poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru i cholesterolu we krwi. Musi to być jednak miód spożywany na surowo, czyli nieprzetworzony i nie poddawany działaniu wysokiej temperatury. Najlepiej też, aby pochodził z jednego gatunku kwiatów.

Badania przeprowadzone w University of Toronto w Kanadzie przekonują do jedzenia miodu nawet osoby zagrożone cukrzycą. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z kilku badań klinicznych, dotyczących wpływu miodu na organizm i stwierdzili, że obniża poziom glukozy we krwi na czczo, zmniejsza też ilość całkowitego i "złego" cholesterolu we krwi (LDL), a także trójglicerydów. Miód podnosił ponadto poziom HDL czyli „dobrego" cholesterolu we krwi. Innymi słowy zauważono, że miód ma wspływ na te wskaźniki, które stosuje się do monitorowania cukrzycy oraz zdrowia serca.

Praca zsyntetyzowało dane pochodzące z 18 kontrolowanych badań z udziałem łącznie 1105 uczestników. Naukowcy ocenili jakość tych badań, a następnie porównali wyniki. Jest to, jak dotąd, najbardziej kompleksowy przegląd badań klinicznych dotyczących wpływu miodu na organizm, które uwzględnia też źródła jego pochodzenia.

Te wyniki są zaskakujące, ponieważ miód zawiera około 80 procent cukru. Ale miód to także złożona kompozycja powszechnych i rzadkich cukrów, białek, kwasów organicznych i innych bioaktywnych związków, które najprawdopodobniej przynoszą korzyści zdrowotne

- mówi Tauseef Khan, współautor badania i pracownik naukowy w dziedzinie nauk o żywieniu na Wydziale Lekarskim University of Toronto.

Korzyści zdrowotne miodu były szczególnie widoczne, gdy pochodził z jednej rośliny, zwłaszcza koniczyny i robinii akacjowej (roślina należąca do rodziny bobowatych, taki miód może być sprzedawany w USA jako miód z akacji). Lepsze efekty zdrowotne przynosił też miód zjadany na surowo, w porównaniu z przetworzonym.

Średnia dzienna dawka miodu, zjadana przez uczestników badań, wynosiła 40 gramów, czyli około dwóch łyżek stołowych. Każde doświadczenie trwało średnio 8 tygodni. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Nutrition Reviews".

Dla zdrowia najlepszy jest miód nieprzetworzony

Ważne jest także to, że - jak zauważają badacze - przetworzony miód traci wiele ze swoich prozdrowotnych właściwości. Traci te walory nawet, gdy jest pasteryzowany, czyli ogrzewany w temperaturze 65 stopni Celsjusza przez co najmniej 10 minut. Najlepiej więc jeść miód nieprzetworzony, dodając go, na przykład, do jogurtu, stosując do smarowania chleba, czy w sosach do sałatek itp.

Eksperci ds. zdrowia publicznego i żywienia od dawna mówią [w odniesieniu do miodu], że „cukier to cukier". Jednak wyniki naszego badania pokazują, że tak nie jest i że powinniśmy dać sobie spokój z określaniem miodu jako cukru

- skomentował John Sievenpipe, główny badacz i profesor nadzwyczajny nauk żywieniowych i medycyny.

Miód jest złożoną kompozycją cukrów (pospolitych i rzadkich), kwasów organicznych, enzymów, białek, aminokwasów, minerałów, witamin i substancji bioaktywnych wytwarzanych przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów.

Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Źródła: WebMed.com, temertymedicine.toronto.ca, Nutrition Reviews

Więcej o: