Oczywiście z nektaru z kwitnącej lipy. Ale zawiera także dodatki, ponieważ pszczoły odwiedzają także inne kwitnące w tym czasie rośliny. Jednak lipa tutaj przeważa, stąd nazwa miodu. Czysty miód lipowy, bez dodatków, zdarza się rzadko. Można się z nim spotkać w niektórych pasiekach, na przykład w Kanadzie. Miód lipowy ma łagodny, miły dla podniebienia smak. Jest słodki, pachnący intensywnie lipą i ma bursztynowy, złocisty kolor. Gdy ulegnie krystalizacji, co zdarza się zwykle po kilku tygodniach, nabiera jasnego odcienia. Krystalizacja jednak, w zależności od składu miodu, może trwać nawet kilka miesięcy. Miód lipowy ma wtedy konsystencję kremu, który łatwo jest rozsmarować. Należy więc do tych miodów, które przybierają postać średnioziarnistą. Aby zachował wszystkie swoje wartości odżywcze i lecznicze należy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, bez dostępu wilgoci.
Należy także pamiętać, że podgrzewanie i długie ogrzewanie miodu do temperatury powyżej 60 stopni C całkowicie lub częściowo niszczy jego właściwości antybiotyczne. Miód może być używany zamiast cukru do słodzenia napojów, herbaty, kawy, a także służyć do deserów, ciast i twarogów oraz do smarowania chleba. Swoje walory zachowuje rok od produkcji. Miód lipowy jest chętnie zjadany przez dzieci ze względu na słodycz i delikatność w smaku.
W takim miodzie znajdziemy zazwyczaj witaminy, w szczególności z grupy B oraz witaminę C, węglowodany, w tym głównie glukozę i fruktozę, a także kwasy organiczne, flawonoidy, w tym hesperetynę, hesperydynę, rutynę, izokwercytynę oraz olejki eteryczne, makro- i mikroelementy w dużym wyborze, a także tzw. wolne aminokwasy. Do miodu pszczoły dodają liczne enzymy, w tym diastazę, inwertazę, katalazę, oksydazę glukozową, mającą właściwości antybiotyczne. W sumie w miodzie zidentyfikowano ponad 300 związków.
Miód lipowy mogą jeść zarówno maleńkie dzieci, jak i osoby w zaawansowanym wieku. Jest odżywczy, daje energię i witalność.
To miód znany i ceniony od wieków. Swoje walory lecznicze przekazuje mu przede wszystkim lipa. Ma walory antybiotyczne i wspiera odporność organizmu, walcząc z infekcjami. Ma zdolność zwalczania bakterii i wirusów, pomaga więc przy przeziębieniach, kaszlu, bólach gardła. Pomocny będzie przy grypie, gorączce, katarze i wszelkich innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. Dobrze jest dodać miód lipowy do herbaty czy ziół, gdy dopadną nas jesienno-zimowe dolegliwości. A i wcześniej, zanim natkniemy się na wirusy, miód lipowy się przyda do wzmacniania odporności.
Miód lipowy daje nam energię, pomaga w zwalczaniu osłabienia organizmu. Pomoże przy stresach i uspokoi nerwy. Dobrze jest wypić napój posłodzony miodem lipowym tuż przed snem. Pomoże nam się odprężyć i zasnąć bez kłopotów. W niewielkim stopniu obniża także ciśnienie krwi. Jest korzystny dla układu krążenia i pomaga w pracy serca. Ma ponadto łagodne działanie moczopędne. Przy zaburzeniach układu pokarmowego nie zaszkodzi też łyżka miodu z lipy. Uważa się także, że mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę, chociaż w taki przypadku lepiej wcześniej spytać o to lekarza prowadzącego.
Przy wyborze miodu dobrze jest się kierować producentem, do którego mamy zaufanie. Wiele miodów jest bowiem produkowanych z domieszkami, które niweczą naturalne właściwości produktu. Prawdziwy miód lekko drapie w gardle, czuje się w nim naturalne aromaty. Można także wykonać testy, pozwalające odróżnić prawdziwy produkt od podrabianego.