Pij codziennie łyżkę tej mikstury. Wzmocnisz odporność i ochronisz się jesienią przed grypą

Przepis na prozdrowotny napój podaje na Instagramie blogerka Nathallae. Składniki tej mikstury są bardzo proste i łatwo dostępne. Są niemal w każdej w kuchni. Jakie jest ich potencjalne działanie?

Przepis na miksturę wygląda następująco: do wyparzonego słoika dodajemy przegotowaną wodę, 350 g miodu, 3 cm imbiru, 1 łyżeczkę kurkumy, sok z 4 cytryn oraz 7 ząbków czosnku. - Najlepiej odstawić całość na 2 dni, a następnie przelać do szklanej butelki. Traktować jak syrop (a nie jak dodatek do herbaty) - pisze blogerka i zachęca do picia profilaktycznie jesienią i zimą. Ma nas wzmocnić i ochronić przed przeziębieniem i grypą. Jak działają na nasz organizm poszczególne składniki tego syropu? 

Prozdrowotne zalety miodu

Miód zawiera przede wszystkim węglowodany (to glukoza i fruktoza), które są źródłem łatwo przyswajalnej energii, a także niewielkie ilości białka, składniki mineralne, takie jak potas, kobalt, żelazo, wapń, sód, mangan, fosfor, miedź, do tego witaminy (C, PP, witaminy z grupy B), kwasy organiczne (np. jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, masłowy), olejki eteryczne oraz enzymy. Wśród aminokwasów znajdziemy w miodzie, m.in. alaninę, kwas asparaginowy, argininę, cysteinę, kwas glutaminowy, glicynę, histydynę, leucynę, lizynę, metioninę, tryptofan i inne.

Prozdrowotne działanie miodu zależy w dużej mierze od tego, jakiego jest rodzaju, czy nie został przetworzony (wysoka temperatura niweluje większość cennych właściwości miodu) oraz jak był przechowywany. Miód ma dobroczynny wpływ na układ oddechowy, co związane jest z obecnością olejków eterycznych, substancji żywicznych oraz biopierwiastków, dlatego może nas wspomóc przy zapaleniach płuc, zapaleniu oskrzeli, a także przy przeziębianiach, uciążliwym kaszlu, zapaleniu gardła i górnych dróg oddechowych.

Właściwości imbiru

W imbirze znajduje się cenny związek o nazwie gingerol. Jest to fenolowy związek fitochemiczny, który nadaje imbirowy charakterystyczny smak i zapach. Imbir to potężny przeciwutleniacz, działa też bakteriobójczo, a także przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Przydaje się zatem do zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto pomaga w pracy układu pokarmowego przyspieszając motorykę jelit.

Czy kurkuma nam pomoże?

Kurkuma jest przyprawą mającą szerokie zastosowanie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej (curry). Jest to zmielone na proszek wysuszone kłącze ostryża długiego. Za prozdrowotne działanie kurkumy odpowiada jeden składnik, a mianowicie kurkumina. Liczne badania potwierdziły, że ma ona silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jednak w zwykłej kurkumie znajdziemy niewiele kurkuminy, bo tylko ok. 3 proc. jej wagi, a zatem łyżeczka kurkumy nie będzie miała wielkiego znaczenia dla organizmu. Aby zadziałała, musielibyśmy zjadać około 1000 mg dziennie. A to raczej niemożliwe.

- Otóż z kurkuminą jest taki kłopot, że jest zbyt wolno wchłaniana przez organizm. Fachowo nazywa się to niską biodostępnością. Chodzi o to, że jeśli nawet zjemy dużo kurkumy (w tym kurkuminy) to i tak uzyskanie odpowiednio wysokiego stężenia kurkuminy we krwi jest niemożliwe. A zatem taki lek nie zadziała, jeżeli jest podawany doustnie - podsumowuje "Guardian", pisząc o nadziejach związanych z lekami na bazie kurkuminy.

Cytryna i czosnek

W cytrynie cenimy przede wszystkim obecność witaminy C, której przypisuje się prozdrowotne właściwości, w tym łagodzenie infekcji wirusowych. Owoc zawiera też sporo flawonoidów, czyli związków roślinnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające).

Czosnek jest jedną z najzdrowszych roślin, zawsze warto go polecać. W przypadku przeziębień i grypy ważne są jego właściwości bakteriobójcze. W swoim składzie ma co najmniej cztery związki zawierające siarkę, które wykazują zdolność hamowania procesów zapalnych, czyli zmniejszają, między innymi, wydzielanie prozapalnych białek zwanych cytokinami. Najwięcej korzyści przypisuje się związkowi siarkowemu o nazwie allicyna, która odpowiada też za specyficzny zapach rośliny. Allicyna ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pamiętajmy, że aby wydzieliła się allicyna, musimy ząbek czosnku zmiażdżyć albo pokroić.

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc
Więcej o: