Dieta kapuściana na odchudzanie

Dieta kapuściana budzi spore kontrowersje. Zwolennicy podają fakty potwierdzające jej pozytywne efekty, podczas gdy inni krytykują ją za zły wpływ na organizm. Oto zalety i wady diety kapuścianej.

Biała kapusta jest niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki mineralne (szczególnie w witaminę C oraz potas), ma dużo błonnika, więc działa oczyszczająco na jelita. 

Opinie na temat diety kapuścianej są różne, ale wiele niepochlebnych opinii wynika ze złego stosowania tej diety. Dieta kapuściana jest bowiem dietą oczyszczającą, która nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień. Siedem dni jest to bowiem optymalny okres, który pozwala na oczyszczenie organizmu.

Zobacz wideo

Dieta kapuściana ma jedną ważną zaletę - nie ogranicza porcji spożywanego jedzenia, można jeść aż do pełna. Podstawą diety jest gęsta zupa z białej kapusty, która gotowana jest bez soli i tłuszczu.

Przepis na zupę kapuścianą

Dieta kapuściana opiera się na kapuście w formie pożywnej zupy.

Przepis na dietetyczną zupę kapuścianą

Składniki:

  • średnia główka białej kapusty
  • 6 dużych cebul
  • 6 pomidorów bez skórki (świeże lub z puszki)
    2 papryki
  • 2 duże marchewki
  • pęczek selera naciowego
  • przyprawy: majeranek, kminek włoski, pietruszka, koper, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, bazylia

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno poszatkuj nożem lub na tarce
  • Pokrój warzywa w drobną kostkę
  • Zalej kapustę i warzywa trzema litrami wody
  • Zagotuj i duś do miękkości warzyw
  • Dodaj przyprawy (najlepiej świeże)
  • Do zupy można wykorzystać pół na pół kapustę świeżą i kiszoną, ale musi to być kapusta kiszona dobrej jakości (nie kwaszona).
  • Zupę można przez 3 dni przechowywać w lodówce.

Jadłospis diety kapuścianej

Podstawą w diecie kapuścianej jest zupa, która może być jedzona bez ograniczeń. Dodatek wspomagających trawienie ziół sprawia, że nie powoduje ona wzdęcia. 

Tygodniowy jadłospis:

Codziennie należy wypijać przynajmniej dwa litry wody niegazowanej mineralnej, można pić także herbatę i kawę bez cukru.

Dzień 1: zupa kapuściana, dowolne owoce oprócz bananów i czereśni.

Dzień 2: zupa kapuściana, dwa ziemniaki w mundurkach, warzywa świeże lub gotowane oprócz fasoli, grochu, kukurydzy. Nie można jeść owoców.

Dzień 3: zupa kapuściana, warzywa oprócz ziemniaków, owoce oprócz bananów.

Dzień 4: zupa kapuściana, cztery banany, niewielka ilość odtłuszczonego mleka.

Dzień 5: zupa kapuściana, 300 gram chudego mięsa (pierś z kurczaka, indyk, ryba, wołowina gotowana bez tłuszczu), 6 pomidorów.

Dzień 6: zupa kapuściana, chude mięso, warzywa.

Dzień 7: zupa kapuściana, brązowy ryż lub kasza, warzywa, naturalne soki warzywne i owocowe.

Ile można schudnąć na diecie kapuścianej? Wiele zależy od wyjściowej wagi. Dieta kapuściana nie spala dużo tłuszczu, ale pozwala pozbyć się nadmiaru wody i toksyn z organizmu, dzięki temu stracić można od 4 do 8 kilogramów.

Co po diecie kapuścianej? 

Po diecie kapuścianej należy kontynuować niskokaloryczną dietę, nie musi ona być zbyt restrykcyjna, jednak powinna być racjonalna, a jej podstawą powinno być zdrowe jedzenie. 

Więcej o: