dermatologia

Więcej o:

dermatologia

  • Jodyna: właściwości, zastosowanie

    Jodyna jest trzyprocentowym roztworem jodu w 90 proc. alkoholu etylowym z dodatkiem 1 proc. jodku potasu. Preparat ma bardzo charakterystyczny, ciemnożółty kolor. Wykazuje bardzo silne działanie bakteriobójcze, dlatego ma szerokie zastosowanie w medycynie rodzinnej oraz dermatologii. Właściwości

  • Syfilis powraca w Europie

    wymarła, której opisy zapełniają jedynie podręczniki dla studentów medycyny - mówi prof. Erwin Tschachler, szef Kliniki Dermatologii i Wenerologii Szpitala Uniwersyteckiego w Wiedniu. - W zeszłym roku w Austrii, gdzie mamy bardzo dobry system wykrywania chorób przenoszonych drogą płciową, zanotowaliśmy

  • Lidokaina: właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

    Lidokaina - zastosowanie Lidokaina to substancja czynna leków wykorzystywanych do znieczulenia miejscowego. Lek może być stosowany w stomatologii i chirurgii szczękowej, otorynolaryngologii, ginekologii i położnictwie, w dermatologii, w endoskopii oraz w badaniach inwazyjnych. Lidokaina stosowana

  • Srebro koloidalne - zastosowanie, opinie, skutki uboczne

    Co to jest srebro koloidalne? Srebro jest cenione od wieków ? głównie przez wzgląd na jego antybakteryjne i wzmacniające właściwości. W XIX w. i XX wieku za pomocą srebra leczono szereg rozmaitych dolegliwości, w tym m.in. przeziębienia, infekcje, stany zapalne lub też problemy skórne. Dzisiaj

  • Dermatolog - czym się zajmuje, jakie choroby leczy?

    , gdy doszło do rozprzestrzeniania się dżumy oraz trądu. Wówczas wczesne rozpoznanie chorób zakaźnych, które dawały objawy skórne często decydowało o losach wielu ludzi. Przełomem w rozwoju dermatologii były narodziny anatomii patologicznej w XVIII wieku oraz zastosowanie mikroskopu do oglądania zmian skórnych

  • Kwas azelainowy. Czym jest i kiedy warto go stosować?

    Kwas azelainowy. Co to za substancja? Kwas azelainowy jest związkiem organicznym z grupy kwasów dikarboksylowych. Znalazł on szerokie zastosowanie w dermatologii i kosmetyce dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i antyseptycznym. Stało się to możliwe dzięki badaniom przeprowadzonym