Kwas foliowy to naturalny składnik diety , który bierze udział w tworzeniu DNA i RNA, czyli budowie kodu genetycznego człowieka.
Dorośli - 0,4 mg/dobę
Kobiety ciężarne - 1,2 mg/dobę
Kobiety karmiące - 1mg/dobę
Suche kiełki
Soczewica
Pomarańcze
Pełnoziarniste pieczywo
Brokuły
Buraki
Szpinak
Niedobór u kobiet w ciąży może powodować występowanie wad wrodzonych u ich dzieci. U każdego może powodować zaburzenia żołądkowe oraz anemię .
Działania uboczne kwasu foliowego są rzadkie.
Uwaga : Jeśli zauważysz u siebie nudności, wymioty, bóle głowy, uczucie osłabienia i inne niespecyficzne objawy, skontaktuj się ze swoim lekarzem, ale bez jego zgody nie przestawaj przyjmować kwasu foliowego.
Nie powinno się przyjmować kwasu foliowego w celu leczenia anemii, jeśli nie ma ostatecznej diagnozy przyczyn choroby. Może to powodować maskowanie objawów i opóźnienie właściwego leczenia.
Zwiększ dawki kwasu foliowego, jeśli jesteś w ciąży .
Jeśli karmisz piersią, możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy, ale zawsze poinformuj o tym lekarza.
Jeśli przyjmujesz inne leki, zapytaj lekarza czy możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy.
Przeczytaj też: