Kwas foliowy

Podstawowe informacje

Kwas foliowy to naturalny składnik diety , który bierze udział w tworzeniu DNA i RNA, czyli budowie kodu genetycznego człowieka.

Dawki kwasu foliowego

Dorośli - 0,4 mg/dobę

Kobiety ciężarne - 1,2 mg/dobę

Kobiety karmiące - 1mg/dobę

Źródło kwasu foliowego:

Suche kiełki

Soczewica

Pomarańcze

Pełnoziarniste pieczywo

Wątroba

Brokuły

Buraki

Szpinak

Niedobór kwasu foliowego - skutki:

Niedobór u kobiet w ciąży może powodować występowanie wad wrodzonych u ich dzieci. U każdego może powodować zaburzenia żołądkowe oraz anemię .

Przedawkowanie kwasu foliowego i działania uboczne

Działania uboczne kwasu foliowego są rzadkie.

Uwaga : Jeśli zauważysz u siebie nudności, wymioty, bóle głowy, uczucie osłabienia i inne niespecyficzne objawy, skontaktuj się ze swoim lekarzem, ale bez jego zgody nie przestawaj przyjmować kwasu foliowego.

Ważne informacje

Nie powinno się przyjmować kwasu foliowego w celu leczenia anemii, jeśli nie ma ostatecznej diagnozy przyczyn choroby. Może to powodować maskowanie objawów i opóźnienie właściwego leczenia.

Zwiększ dawki kwasu foliowego, jeśli jesteś w ciąży .

Jeśli karmisz piersią, możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy, ale zawsze poinformuj o tym lekarza.

Jeśli przyjmujesz inne leki, zapytaj lekarza czy możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy.

Zobacz wideo

Przeczytaj też:

Kwas foliowy dla układu nerwowego

Dołącz do nas na Facebooku!

Więcej o: