Znakomite koktajle - nie tylko ¼ród³o orze¼wienia

Dobrze sch³odzone, pe³ne zdrowia, na pewno sprawdz± siê w gor±ce dni. Zarazem, w zale¿no¶ci od sk³adników, pomog± siê zrelaksowaæ, b±d¼ zregenerowaæ, pobudz±, wzmocni± odporno¶æ. Poznaj nasze cztery propozycje - moc dobrej energii.
Truskawki wzmacniaj± odporno¶æ, dostarczaj±c mnóstwo witaminy C. Uchodz± tak¿e za afrodyzjak i znakomity kosmetyk Truskawki wzmacniaj± odporno¶æ, dostarczaj±c mnóstwo witaminy C. Uchodz± tak¿e za afrodyzjak i znakomity kosmetyk Shutterstock

Wzmocnij odporno¶æ truskawkami z kiwi

Szukasz diety odpowiedniej dla Ciebie? Sprawd¼ te ksi±¿ki >>

Truskawki, kiwi, gruszki, jogurt naturalny - to sk³adniki koktajlu-pewniaka dla odporno¶ci. Proporcje? Po prostu tak, jak lubisz, ale na pó³ szklanki jogurtu optymalna dawka to: szklanka truskawek, jedna gruszka i kiwi. Truskawki mo¿esz lekko zmroziæ: nie strac± zbyt du¿o warto¶ci od¿ywczych, a zarazem pozwol± na szybkie och³odzenie w upa³. Ostro¿no¶æ musz± jednak zachowaæ ci, którzy maj± wra¿liwe gard³a.

Dlaczego to jest dobre?

Truskawki i inne dodatki w tym koktajlu maj± na celu dostarczenie wzmacniaj±cej uk³ad immunologiczny witaminy C. Na nic jednak siê zda, je¶li ostre wych³odzenie gard³a spowoduje chwilowe zachwianie termoregulacji, w jej wyniku spadek odporno¶ci i przebudzenie "u¶pionych" mikrobów.

Truskawki z kiwi i gruszkami (gruszki niekonieczne, ale poprawiaj± smak, a zarazem dodaj± jeszcze cennej witaminy w koktajlu) zmiksuj w blenderze wraz z jogurtem naturalnym. Pamiêtaj, ¿e to one zapewni± zastrzyk dobrych bakterii probiotycznych, których nie ma w s³odkim mleku. Probiotyki dbaj± o nasze jelita, a to w nich znajduje siê centrum zarz±dzania odporno¶ci±.

Zdrowie na Facebooku

Czytaj tak¿e:

Truskawki czas

Wzmacniaj odporno¶æ z przyjemno¶ci±

Angina w ¶rodku lata?

Zdjêcie Concept LO 7030 Zdjêcie Zelmer 478.2A Zdjêcie PHILIPS HR 1840/80
Concept LO 7030 Zelmer 478.2A PHILIPS HR 1840/80
dane dostarcza:
Pod wzglêdem walorów zdrowotnych trudno znale¼æ lepsze owoce od jagód Pod wzglêdem walorów zdrowotnych trudno znale¼æ lepsze owoce od jagód Shutterstock

Zregeneruj si³y z jagodami i bananem

Jagody mo¿esz mocno sch³odziæ. Dodaj do nich pokrojonego banana, ³y¿kê miodu. Ca³o¶æ zalej mlekiem o niskiej zawarto¶ci t³uszczu. B³yskawicznie staniesz na nogi!

Dlaczego to jest dobre?

Czarne jagody (nie jakie¶ tam amerykañskie) maj± najwiêcej antyoksydantów, czyli stanowi± zbawienie dla os³abionego gor±cem organizmu. Kochaj± nasze serca, chroni± uk³ad pokarmowy, pomagaj± ekspresowo usun±æ wszelkie toksyny z organizmu.

Banan to owoc bardzo po¿ywny. Sporo w nim cukru, naturalnego paliwa dla mózgu, który b³yskawicznie siê wch³ania i wraz z krwi± trafia do wszelkich komórek organizmu. Poprawia te¿ nastrój, gdy¿ zawiera tryptofan, aminokwas przekszta³cany przez organizm w serotoninê, zwan± hormonem szczê¶cia.

Miód nie do¶æ, ¿e jeszcze przyspieszy proces regeneracji, to jeszcze wspomo¿e uk³ad odporno¶ci. Ten bywa nadwyrê¿ony nie tylko jesieni± i zim±. Skoki temperatur, zimna woda w jeziorze, obfito¶æ mikrobów w jedzeniu - latem te¿ bywamy nara¿eni na infekcje.

Czytaj tak¿e:

Liderzy zatruæ pokarmowych - tych dañ lepiej unikaæ

Moc miodu

Serotonina - po co nam ona?

Sok marchwiowy to znakomite ¼ród³o przeciwutleniaczy i witaminy A Sok marchwiowy to znakomite ¼ród³o przeciwutleniaczy i witaminy A Shutterstock

Obud¼ siê z marchewk± i ananasem

Klasyczny sok z marchwi, chocia¿ jest niew±tpliwym ¼ród³em m³odo¶ci i energii, dla wielu osób jest po prostu zbyt md³y. Zarazem sam korzeñ te¿ jest niezwykle warto¶ciowy, choæby ze wzglêdu na zawarto¶æ b³onnika, a nie skorzystamy z niego stawiaj±c na sam sok.

Nie tylko w upalne dni, proponujemy marchewkê zmiksowaæ. Najlepiej z ananasem (ewentualnie jego sokiem, by napój nie by³ zbyt gêsty), selerem (korzeniowym, b±d¼ naciowym) i kie³kami pszenicy. Taki napój pobudzi nasz mózg do pracy, wyostrzy pamiêæ i apetyt na ¿ycie, a tak¿e poprawi urodê. Jest smaczny, chocia¿ optymalne proporcje sk³adników najlepiej dobieraæ metod± prób i b³êdów.

Lubisz koktajle bardziej s³odkie, dodaj wiêcej ananasa. O ostrzejszym smaku? Prze³am go selerem naciowym. Kieruj siê w³asnym gustem, bo proporcje nie s± a¿ tak istotne. Naturalnego zdrowia nie przedawkujesz.

Dlaczego to jest dobre?

Ananas nieprzypadkowo zosta³ doceniony przez producentów suplementów diety. My jednak postawmy na naturê. Dziêki zawarto¶ci enzymu bromelainy ten owoc u³atwia nam przyswajanie bia³ek (i chroni szczup³± sylwetkê), ale i rozlu¼nia napiête miê¶nie. Zatem, je¶li masz za sob± ciê¿k± noc, a praca czeka, zacznij dzieñ takim koktajlem. Bêdzie ³atwiej. Moc soli mineralnych i witamin z grupy B w sk³adnikach naszej mieszanki pobudzi szare komórki do efektywnego wysi³ku.

Marchewka, z pomoc± potasu i witaminy A oraz cennych barwników, zapewni tak¿e twojej skórze jêdrno¶æ, g³adko¶æ i ³adny kolor. A czy¿ dobry wygl±d nie dodaje nam energii?

Wa¿nym dodatkiem w tym koktajlu jest lecytyna. Prawdziwe ¼ród³o m³odo¶ci, wspomagaj±ce sprawno¶æ fizyczn±, pamiêæ i koncentracjê. Nie tak ³atwo pozyskaæ j± z natury: znajdziesz j± jednak w orzechach, siemieniu lnianym i w³a¶nie pszenicznych kie³kach.

Czytaj tak¿e:

Du¿o minera³ów, ma³o kalorii - zalety marchewki

Witaminy z grupy B

Orzechowy raj

Zielone koktajle niekoniecznie s± mi³e dla oka, ale z pewno¶ci± wyj±tkowo zdrowe Zielone koktajle niekoniecznie s± mi³e dla oka, ale z pewno¶ci± wyj±tkowo zdrowe Shuttestock

Relaksuj siê na zielono

Trudno znale¼æ modny klub, który nie serwuje zielonych drinków. I dobrze, szczególnie, gdy kolor zawdziêczaj± naturze. Nie polecamy jednak wiêcej ni¿ jednej porcji alkoholu w gor±ce dni, je¶li chcecie wróciæ do domu na w³asnych nogach. Proponujemy natomiast bezalkoholowy zielony koktajl z kapusty w³oskiej, pietruszki, selera naciowego i broku³ów. Za du¿o tej zieleni? Dla poprawy smaku mo¿na dodaæ marchew i pomidorki koktajlowe, zw³aszcza, ¿e podkrêc± i walory zdrowotne napoju.

¯eby koktajl nie by³ zbyt gêsty, a kawa³ki warzyw nie wchodzi³y w zêby, li¶cie kapusty, seler, pietruszkê i marchewkê radzimy przepu¶ciæ przez sokowirówkê. Resztê zmiksowaæ, ewentualnie pomidory wykorzystaæ do ozdoby drinka, ale potem, oczywi¶cie, zje¶æ.

Dlaczego to jest dobre?

Wszystkie zielone warzywa maj± znakomity wp³yw na pracê w±troby, jelit, nawet na uk³ad oddechowy. S± naturalnymi lekami na stres, g³ównie dziêki zawarto¶ci witamin z grupy B. W stresowych sytuacjach szczególnie szybko tracimy jedn± z nich, kwas pantotenowy, zatem uzupe³nienie niedoboru solidnym koktajlem pozwoli unikn±æ znu¿enia i os³abienia.

Podenerwowani szybko trac± tak¿e magnez, a jego odpowiednia ilo¶æ jest niezbêdna do zachowania wigoru i dobrego nastroju. Pietruszka i kapusta pomog± uzupe³niæ jego poziom. Równie wa¿ny jest potas (przeciwstresowy przyjaciel serca), który zawieraj± pomidory i seler. Twój uk³ad kr±¿enia dostanie te¿ wsparcie dziêki likopenowi z pomidorów. Wprawdzie naj³atwiej go przyswoiæ, gdy pochodzi z warzyw podgrzanych, jednak i z surowych jest nie do pogardzenia.

Czytaj tak¿e:

Graj w zielone: najzdrowsza moda

Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie!

Likopen i inne eliksiry m³odo¶ci

W korzeniu si³a

Wiêcej o: