fosfor
-
Hiperfosfatemia (nadmiar fosforanów). Przyczny, objawy, leczenie zaburzeń w gospodarce fosforanowej
Hiperfosfatemia to inaczej nadmiar fosforanów w surowicy krwi człowieka. Stan ten może być wywołany zbyt dużą podażą fosforu w jadłospisie, szczególnie u osób karmionych pozajelitowo oraz u dzieci karmionych mlekiem krowim. W większości przypadkó...
-
Kalcytriol: działanie, zastosowanie. Skutki niedoboru kalcytriolu
Kalcytriol odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Jest ważny w zwalczaniu krzywicy i innych chorób przebiegających z zaburzeniami homeostazy wapniowo-fosforanowej. Kalcytriol nie tylko wpływa na stężenie wapnia w...
-
Hipofosfatemia - niedobór fosforanów. Jakie są objawy hipofosfatemii?
Hipofosfatemia, czyli niedobór fosforanów w organizmie, występuje wtedy, gdy ich stężenie wynosi poniżej 0,8 mmol/l w surowicy krwi. Łagodna hipofosfatemia przebiega bezobjawowo, ale jej ostra postać może skutkować nawet porażeniem mięśnia...
-
Nadczynność przytarczyc (pierwotna i wtórna): objawy, leczenie
Nadczynność przytarczyc to nadmierna aktywność gruczołów, objawiająca się nadprodukcją parathormonu. Dochodzi wtedy do zaburzeń gospodarki wapniowej w organizmie. Skutki mogą być katastrofalne.
-
Rambutan - co to jest? Jakie ma właściwości rambutan?
Rambutan - inaczej jagodzian rambutan - to wyjątkowa roślina o charakterystycznych niewielkich czerwonawych owocach porośniętych włoskami. Roślina pochodzi z Azji, a występuje głównie w Chinach, Malezji oraz Indonezji. Można ją znaleźć przede...
-
Przytarczyce: funkcje, zaburzenia, choroby przytarczyc
Przytarczyce to gruczoły odpowiedzialne za utrzymywanie odpowiedniego stężenia wapnia i fosforanów we krwi. Wydzielany przez nie parathormon, wraz z kalcytoniną, hormonem tarczycy, oraz witaminą D, powoduje wtórne wychwytywanie wapnia w nerkach,...
-
Fosforany - niezdrowy składnik znany nam z etykiet produktów spożywczych
Fosforany to związki chemiczne, dzięki którym wiele produktów spożywczych smakuje i wygląda znacznie lepiej. Substancje te są najczęściej wykorzystywane wędlinach, owocowych jogurtach, pieczywie, serze żółtym, a także dżemach i słodzonych napojach...
-
Fosfor - jaką rolę odgrywa w organizmie i dlaczego jest tak ważny?
Fosfor to jeden z pierwiastków odpowiedzialnych za mocne kości i zęby, a także za prawidłowo funkcjonujące stawy. Odgrywa on oczywiście znacznie więcej ról w organizmie, a wiele procesów życiowych bez jego udziału byłoby niemożliwych. Bogatym...
-
Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu
Z wiekiem zapotrzebowanie na wapń nie maleje, a zarazem coraz trudniej go przyswoić. Kojarzymy go przede wszystkim z kośćmi i zębami, tymczasem ma również znaczący wpływ na funkcjonowanie mięśni, a zatem i serca, jest niezbędny dla układu nerwoweg...
-
PTH (parathormon)
Parathormon to jeden z hormonów wytwarzanych przez przytarczyce. Odpowiada za działanie nerek oraz prawidłową strukturę kości. Zmiany w jego stężeniu mogą prowadzić nie tylko do chorób tarczycy, ale i niektórych nowotworów. Czasem za wahaniami...
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak obniżyć cukier? Zbierz świeże pędy ten rośliny. Najlepsze są wczesną wiosną
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Ten kontrowersyjny sposób zaskakuje
- Srom, czyli wstyd, hańba, niesława. O higienie intymnej bez językowych zahamowań
- Ceny leczenia zębów są wyjątkowo wysokie. "Wolę wyrwać bolącego zęba"
- "Choroba dyrektorów" lubi wiosnę. Jak rozpoznać jej objawy?
- Został uderzony dwa lata temu. Znowu go prześladują. Kuratorium: Przeszkadza innym
- Jak wygląda test obciążenia glukozą? Jak przygotować się do badania?