witaminy i minerały
-
Hipofosfatemia - niedobór fosforanów. Jakie są objawy hipofosfatemii?
Hipofosfatemia, czyli niedobór fosforanów w organizmie, występuje wtedy, gdy ich stężenie wynosi poniżej 0,8 mmol/l w surowicy krwi. Łagodna hipofosfatemia przebiega bezobjawowo, ale jej ostra postać może skutkować nawet porażeniem mięśnia...
-
9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?
Apetyt na figle bywa kapryśny i czasem wymaga podkręcenia. Od wieków w tym celu wykorzystywano afrodyzjaki. Działają przede wszystkim wtedy, gdy w nie wierzysz. Zarazem warto stawiać na te, które na pewno nie zaszkodzą. Niektóre znajdziesz w...
-
Mononukleoza
Pobolewa cię gardło, rośnie temperatura i łamie w karku, więc myślisz sobie - grypa. Ale takie objawy mogą też świadczyć o rozwijającej się mononukleozie. Wirusa, który ją wywołuje, można ?złapać?, całując się z osobą zakażoną.
-
Pora się wzmocnić
Natura zadbała o to, by nasz organizm sam bronił się przed atakami bakterii, wirusów i grzybów. Ale pogarszające się warunki życia sprawiają, że system odpornościowy jest coraz mniej sprawny. Co zrobić, by nie zawiódł w chwili najazdu agresora?
-
Mąka. Pełnoziarniste witaminy
Zawsze mamy ją w kuchennej szafce, używamy jej na co dzień, nie domyślając się nawet, że to produkt bogaty w witaminy i minerały. Ostatnio w sklepach pojawiają się nowe gatunki mąki. Czy wszystkie są jednakowo cenne dla zdrowia?
-
GMO pod lupą
Sama nazwa żywność modyfikowana genetycznie czy transgeniczna budzi w nas dreszczyk emocji. Nie wiemy bowiem, czego po produktach ulepszonych w laboratoriach możemy się spodziewać. Czy więcej zyskujemy, czy tracimy?
-
Czy ekologiczne znaczy zdrowsze?
Polska kuchnia wraca do źródeł. Znów jest w cenie to, co tradycyjne i lokalne. I ekologiczne. Ale uwaga! Etykieta z tym ostatnim określeniem bywa tylko wabikiem. Nie dajmy się nabrać