Pora się wzmocnić

Natura zadbała o to, by nasz organizm sam bronił się przed atakami bakterii, wirusów i grzybów. Ale pogarszające się warunki życia sprawiają, że system odpornościowy jest coraz mniej sprawny. Co zrobić, by nie zawiódł w chwili najazdu agresora?

Zespół wyspecjalizowanych komórek, z których najważniejsze są białe ciałka krwi, czyli leukocyty, to najważniejsza część systemu odpornościowego (zwanego też układem immunologicznym). Leukocyty , wędrując po całym organizmie, wykrywają i niszczą chorobotwórcze zarazki. Potrafią zapamiętać te, z którymi się zetknęły, i pobudzić organizm do tworzenia przeciwciał - gdy drobnoustroje zaatakują ponownie, są przez nie niszczone. Niestety, zdarza się, że atakują nas zarazki, których układ immunologiczny jeszcze nie zna. Wtedy nie zawsze możemy szybko pokonać chorobę. O tym, że odporność organizmu spadła, świadczy przede wszystkim skłonność do "łapania" infekcji, szczególnie katarów. Osoba osłabiona często czuje się zmęczona, senna, ma kłopoty z koncentracją. Osłabieniu nierzadko towarzyszy niedobór witamin i minerałów w organizmie, co objawia się m.in. wypadaniem włosów, kłopotami z paznokciami (rozdwajają się, łamią). Skuteczność i sprawność układu immunologicznego w dużej mierze zależy od genów, ale niemałe znaczenie ma również nasz styl życia.

Jak sobie pomóc

- Pamiętaj o wypoczynku - przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcję. Nie zapominaj, że dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Jeśli przez dłuższy czas nie dosypia, sprawność jego układu immunologicznego słabnie. Odporność maleje też pod wpływem stresu.

- Bądź aktywna - żyj według wzoru: 3 x 30 x 130, co znaczy, że należy przynajmniej trzy razy w tygodniu poświęcać 30 minut na ruch tak intensywny, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę. Możemy biegać, uprawiać sporty zimowe, jeździć na rowerze, pływać. Szczególnie korzystnie działa ruch na świeżym powietrzu, dlatego warto codziennie przez pół godziny energicznie maszerować, np. w drodze do lub z pracy.

- Ubieraj się ciepło - organizm nie lubi wychłodzenia i może na nie zareagować gwałtownym obniżeniem odporności. Ubieraj się na cebulkę, noś czapkę, szalik, rękawiczki, ciepłe skarpety i buty.

- Zmodyfikuj dietę - powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce zapewniające organizmowi odpowiednią ilość witamin i biopierwiastków niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie ważne są produkty bogate w przeciwutleniacze (np. witaminy A, C, E ), które walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój wielu chorób. W jadłospisie nie może też zabraknąć naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii.

- Hartuj się - stosuj naprzemienne natryski, polewając ciało ciepłą wodą przez 20-30 sekund i chłodną przez 2-3 sekundy. Różnicę w ciepłocie wody trzeba zwiększać stopniowo, a kończyć zabieg zawsze strumieniem o temperaturze ciała. Wzmacniająco wpływa też brodzenie w wannie napełnionej zimną wodą do wysokości połowy łydek. Po kilkunastu minutach takiej kąpieli stopy trzeba dobrze osuszyć i wymasować.

- Zrezygnuj z używek - picie alkoholu i dużych ilości kawy, a także palenie papierosów niszczy witaminy i mikroelementy, które wzmacniają siły obronne organizmu. Szczególnie łatwo tracimy chroniącą przed infekcjami witaminę C (alkohol i kawa wypłukują ją z organizmu, papierosowy dym odbiera jej możliwość działania) i magnez, który utrzymuje w dobrej kondycji układ nerwowy.

- Idź po pomoc do apteki - skuteczność systemu odpornościowego podnoszą preparaty dostępne bez recepty, zawierające wyciągi roślinne, np. z jeżówki (echinacea) i żeń-szenia, aloesu, oraz oleje z wątroby ryb morskich. Odporność poprawia się także po kuracji preparatami zawierającymi witaminy i minerały w odpowiednich proporcjach.

Idź do lekarza, jeśli...

...mimo zmiany trybu życia i trwającej dwa, trzy miesiące kuracji preparatami dostępnymi w aptece bez recepty stan organizmu nie poprawia się i wciąż obserwujesz niepokojące objawy.

Pytanie do specjalisty

Czy to prawda, że czosnek działa podobnie jak antybiotyk?

Rzeczywiście, czosnek wykazuje dość silne działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Można go, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jadać w sałatkach, na kanapce itp. Trzeba przy tym pamiętać, że czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi. Osoby z niskim ciśnieniem powinny stosować go więc z umiarem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Więcej o: