sole mineralne

Więcej o:

sole mineralne

  • Smak słony - skarbnica soli mineralnych

    Słony odczuwany w różnych miejscach języka mówi nam, że jedzony produkt jest źródłem soli mineralnych: sodu i potasu. Smak nie cieszy się dobrą renomą. Po części dzieje się tak za sprawą jego głównej nosicielki - soli. Zniesławiony chlorek sodowy, bo to on niemal w całości

  • Produkty pełnoziarniste: rodzaje. Dlaczego warto włączyć je do diety?

    , fosfor. Natomiast od zewnątrz ziarno pokrywa łuska (zwana okrywą owocowo-nasienną), służąca do ochrony cennej zawartości. W łusce znajdziemy przede wszystkim błonnik oraz sole mineralne . Produkty pełnoziarniste powstają z całego ziarna zbóż, a więc zawierają okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki

  • Estragon - Francuzi zwykli mówić o nim "król przypraw"

    , fitosterole , substancje gorzkie, flawonoidy , karoteny oraz sole mineralne (m.in. żelazo, mangan, wapń). Znajdziemy też witaminy (B1, B2,B3, B6, B9 oraz C). Zbiera się pędy długości do 30 cm jeszcze przed kwitnieniem i suszy w przewiewnym miejscu, związane w pęczki. Do celów leczniczych służą zarówno

  • Sok z buraków: jakie ma właściwości, na co pomaga

    organizmowi wiele substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, w tym witaminy i fitosterole , czy też sole mineralne. Sok z buraków obniża ciśnienie, a to za sprawą sporej dawki potasu. Jak już wspomnieliśmy, gra także pozytywną rolę w procesie krwiotwórczym mając sporo kwasu foliowego. To ponadto

  • Produkty pełnoziarniste: rodzaje. Dlaczego warto włączyć je do diety?

    , fosfor. Natomiast od zewnątrz ziarno pokrywa łuska (zwana okrywą owocowo-nasienną), służąca do ochrony cennej zawartości. W łusce znajdziemy przede wszystkim błonnik oraz sole mineralne . Produkty pełnoziarniste powstają z całego ziarna zbóż, a więc zawierają okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki

  • Marchewka: właściwości odżywcze. Dlaczego warto jeść marchewkę?

    , sacharozę, skrobię i błonnik) białko karoteny (witamina A oraz beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A ) witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP sole mineralne: wapń, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, jod i fosfor olejek eteryczny Marchewka to bogactwo beta-karotenu, który jest prowitaminą

  • Syrop i sok z czarnego bzu - właściwości, zastosowanie, przygotowanie

    godziny. Po tym czasie syrop należy odcedzić, ponownie zagotować i rozlać do słoików. W kwiatach zawarte są duże ilości kwasów fenolowych, garbników, flawonoidów, soli mineralnych, kwasów organicznych, steroli oraz olejków. Kwiaty wykazują działanie przeciwgorączkowe oraz napotne, w związku z czym nadają

  • Syrop z mniszka: właściwości, zastosowanie. Komu szkodzi syrop z mniszka

    takie substancje aktywne jak flawonoidy , fenolokwasy, karotenoidy , witaminę C oraz witaminy z grupy B , sole mineralne i olejki eteryczne . Mniszek należy do tych roślin, które sprawdzają się nie tylko w aptece, ale i w kuchni. Można go dodawać do sałatek, jeść na surowo, gotować, smażyć, robić