Hiperglikemia występuje, gdy stężenie glukozy na czczo jest wyższe niż 110 mg%, a po posiłku 160 mg%. Przyczyną powstania hiperglikemii najczęściej jest nieprzestrzeganie diety lub zbyt mała aktywność fizyczna, a także błędy w stosowaniu insuliny - za małe jej dawki albo pomijanie planowanych wstrzyknięć.
Uwaga! Długotrwały brak insuliny może doprowadzić do śpiączki cukrzycowej!
Co należy zrobić? Obniżyć poziom cukru we krwi poprzez wstrzyknięcie szybko działającej insuliny oraz uzupełnić niedobór wody i soli mineralnych w organizmie, najlepiej pijąc lekko osolone napoje. Niezwłocznie należy wykonać badanie moczu na obecność w nim cukru oraz acetonu. Jeśli hiperglikemia występuje często lub trwa długo, powoduje:
Leczenie hiperglikemii polega na leczeniu objawowym. W przypadku osób chorujących na cukrzycę celem jest utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Należy dbać, by nie doszło do niedoboru glukozy, czyli hipoglikemii, co jest również niebezpieczne.
Hiperglikemię u pacjentów z cukrzycą typu 1 leczy się za pomocą zastrzyków z insuliny. Natomiast w przypadku cukrzycy typu 2 hiperglikemia jest leczona farmakologicznie (sulfonylomocznik, flozyny, leki inkretynowe, metformina).
Bardzo ważnym czynnikiem w leczeniu hiperglikemii jest dieta. Główne zasady żywienia:
Warto również zadbać o właściwy sposób przygotowywania posiłków. Zaleca się gotowanie na parze, pieczenie w folii lub rękawie termicznym, duszenie bez obsmażania,