Hiperglikemia (za wysoki poziom cukru): przyczyny, objawy

Hiperglikemia, czyli zbyt wysokie stężenie cukru we krwi najczęściej jest objawem niezdiagnozowanej lub źle leczonej cukrzycy. Nie właściwa walka z chorobą lub jej zupełny brak mogą doprowadzić do poważnych problemów z sercem.

Hiperglikemia występuje, gdy stężenie glukozy na czczo jest wyższe niż 110 mg%, a po posiłku 160 mg%. Przyczyną powstania hiperglikemii najczęściej jest nieprzestrzeganie diety lub zbyt mała aktywność fizyczna, a także błędy w stosowaniu insuliny - za małe jej dawki albo pomijanie planowanych wstrzyknięć.

Hiperglikemia - objawy

Uwaga! Długotrwały brak insuliny może doprowadzić do śpiączki cukrzycowej!

Co należy zrobić? Obniżyć poziom cukru we krwi poprzez wstrzyknięcie szybko działającej insuliny oraz uzupełnić niedobór wody i soli mineralnych w organizmie, najlepiej pijąc lekko osolone napoje. Niezwłocznie należy wykonać badanie moczu na obecność w nim cukru oraz acetonu. Jeśli hiperglikemia występuje często lub trwa długo, powoduje:

Hiperglikemia - leczenie

Leczenie hiperglikemii polega na leczeniu objawowym. W przypadku osób chorujących na cukrzycę celem jest utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Należy  dbać, by nie doszło do niedoboru glukozy, czyli hipoglikemii, co jest również niebezpieczne.

Hiperglikemię u pacjentów z cukrzycą typu 1 leczy się za pomocą zastrzyków z insuliny. Natomiast w przypadku cukrzycy typu 2 hiperglikemia jest leczona farmakologicznie (sulfonylomocznik, flozyny, leki inkretynowe, metformina).

Bardzo ważnym czynnikiem w leczeniu hiperglikemii jest dieta. Główne zasady żywienia: 

  • Posiłki należy spożywać posiłki w regularnych odstępach czasu, by zapobiegać wahaniom poziomu glukozy
  • W diecie powinny się znaleźć węglowodany złożone, czyli produkty zbożowe pełnoziarniste, gruboziarniste kaszy, ciemne makarony, brązowy lub dziki ryżu.
  • Posiłki powinny być bogate w pełnowartościowe białko: chude mięsa (kurczaka, indyka), chudy nabiał, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
  • Bardzo ważną rolę odgrywają również świeże warzywa, które zawierają bardzo cenny błonnik pokarmowy.
  • W posiłkach powinny być obecne tłuszcze bogate w kwasy omega-3, które są w olejach roślinnych, nasionach, orzechach, pestkach, awokado.
  • Należy wyeliminować z diety słodycze, słodkie napoje, ciasta, ciastka, słodzone napoje mleczne oraz alkohol.

Warto również zadbać o właściwy sposób przygotowywania posiłków. Zaleca się gotowanie na parze,  pieczenie w folii lub rękawie termicznym, duszenie bez obsmażania,

Więcej o: