Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Niedocukrzenie, czyli hipoglikemia to stan, w którym stężenie glukozy we krwi spada do 55 mg/dl (3,0 mmol/l). Za prawidłową uznaje się wartość od 70 do 99 mg/dl. Znaczny spadek cukru w surowicy, u osób z cukrzycą najczęściej stanowi konsekwencję niewłaściwej diety (przede wszystkim u pacjentów niedożywionych), przedawkowania leków lub ich niewłaściwego połączenia. Bardzo często poziom glukozy obniża się po wypiciu alkoholu oraz po znacznym wysiłku fizycznym.
Pierwsze objawy hipoglikemii to osłabienie, silne poty, drżenie ciała. Większość diabetyków nosi przy sobie coś słodkiego i umie sobie radzić w takiej sytuacji. Jeśli chory nie ma przy sobie nić słodkiego należy, jak najszybciej podać mu szklankę z sokiem lub osłodzoną wodą. Dzięki temu cukier szybciej przedostanie się do krwioobiegu i podniesie się.
Jeśli jednak stan chorego nie poprawia się w krótkim czasie, pojawiła się senność, problemy z mówieniem, mroczki przed oczami i dezorientacja, trzeba wezwać pogotowie. Dopóki pacjent jest przytomny, czekając na karetkę, można smarować mu wewnętrzną stronę policzków dżemem bądź miodem, a następnie delikatnie masować je od zewnątrz. Osobie nieprzytomnej nie wolno podawać żadnych płynów, ani jedzenia. Układamy ją jedynie w pozycji bocznej, bezpiecznej.
Nie udzielenie pomocy może skutkować tzw. śpiączką cukrzycową, która niejednokrotnie stanowi przyczynę śmierci chorego.
Hiperglikemia - jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy?
Trzustka - to warto o niej wiedzieć?