Hipoglikemia (niedocukrzenie) - jak pomagać?

Znaczne obniżenie poziom cukru w surowicy jest równie groźne, jak jego nagły wzrost. Atak cukrzycowy może pojawić się w dowolnym momencie, niejednokrotnie chorzy brani są ?pijanych? i nie otrzymują odpowiedniej pomocy. Jej bark może mieć tragiczne konsekwencje.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Niedocukrzenie, czyli hipoglikemia to stan, w którym stężenie glukozy we krwi spada do 55 mg/dl (3,0 mmol/l). Za prawidłową uznaje się wartość od 70 do 99 mg/dl. Znaczny spadek cukru w surowicy, u osób z cukrzycą najczęściej stanowi konsekwencję niewłaściwej diety (przede wszystkim u pacjentów niedożywionych), przedawkowania leków lub ich niewłaściwego połączenia. Bardzo często poziom glukozy obniża się po wypiciu alkoholu oraz po znacznym wysiłku fizycznym.

Hipoglikemia (atak cukrzycowy) - objawy

Pierwsze objawy hipoglikemii to osłabienie, silne poty, drżenie ciała. Większość diabetyków nosi przy sobie coś słodkiego i umie sobie radzić w takiej sytuacji. Jeśli chory nie ma przy sobie nić słodkiego należy, jak najszybciej podać mu szklankę z sokiem lub osłodzoną wodą. Dzięki temu cukier szybciej przedostanie się do krwioobiegu i podniesie się.

Zobacz wideo

Hipoglikemia (atak cukrzycowy) - co robić?

Jeśli jednak stan chorego nie poprawia się w krótkim czasie, pojawiła się senność, problemy z mówieniem, mroczki przed oczami i dezorientacja, trzeba wezwać pogotowie. Dopóki pacjent jest przytomny, czekając na karetkę, można smarować mu wewnętrzną stronę policzków dżemem bądź miodem, a następnie delikatnie masować je od zewnątrz. Osobie nieprzytomnej nie wolno podawać żadnych płynów, ani jedzenia. Układamy ją jedynie w pozycji bocznej, bezpiecznej.

Nie udzielenie pomocy może skutkować tzw. śpiączką cukrzycową, która niejednokrotnie stanowi przyczynę śmierci chorego.

Czytaj także:

Hiperglikemia - jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy?

Trzustka - to warto o niej wiedzieć?

Jak się odżywiać w cukrzycy typu 2?

Badanie cukru we krwi

Jaki styl życia, taka skłonność do cukrzycy

Więcej o: