Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Na wielu opakowaniach jajek widnieją napisy takie jak "jaja wiejskie", "jajka od szczęśliwej kury" czy "prawdziwe jaja". Warto otworzyć opakowanie i po numerku sprawdzić, czy aby nie jesteśmy wyprowadzani w pole. Każde polskie jajko pochodzące z zarejestrowanej hodowli ma na sobie stempelek z ciągiem znaków - dla przykładu przyjmijmy, że jest to 0-PL-11223344 . To, że na opakowaniu jajka są zachwalane, wcale nie oznacza, że pochodzą z humanitarnej hodowli. Liczy się przede wszystkim pierwsza cyfra na stempelku.
Pierwszy znak odnosi się do sposobu, w jaki została wyhodowana kura. Do oznaczenia chowu używa się cyfr od 0 do 3. 0 to chów ekologiczny , czyli taki, w którym kura spaceruje sobie swobodnie na świeżym powietrzu i je ekologiczną, naturalną paszę (a także podskubuje to, co napotka na swojej drodze). 1 to chów na wolnym wybiegu , w którym kury mają grzędy, mogą jednak opuszczać kurnik. 2 oznacza chów ściółkowy - kury mogą poruszać się jedynie po kurniku, nie mają dostępu do świeżego powietrza. 3 to chów klatkowy , najmniej humanitarny sposób hodowli kur. Kury całe życie spędzają stłoczone w małej klatce, nie wychodzą na zewnątrz. Często obcina się im dzioby i pazurki, żeby nie raniły się nawzajem (o co łatwo w takim ścisku); zdarza się, że kura z chowu klatkowego nawet nie może rozprostować skrzydeł. W Polsce większość sprzedawanych jaj (aż 90 procent!) to wciąż "trójki". Są najtańsze - zapewne dlatego mają rzesze zwolenników. Na szczęście w wielu krajach Europy powoli odchodzi się od nieprzyjaznych kurom praktyk.
Przeczytaj:
Chory na cukrzycę świątecznym gościem: co dać mu jeść?
Kolejna pozycja w numerze jajka (PL), to, jak łatwo się domyślić, oznaczenie kraju w Unii Europejskiej. Kolejne dwucyfrowe oznaczenia to:
Oznaczenia poszczególnych województw to:
Kody powiatów można znaleźć
w spisach Głównego Urzędu Statystycznego
. Czasem na straganach zdarzają się jajka bez żadnych oznaczeń pochodzące z małych hodowli (poniżej 50 kur). Przy takich jajkach także powinna znajdować się odpowiednia informacja o ich pochodzeniu.
Oznaczenia jaj w UE redakcja
Często można usłyszeć zarzuty, że kury znoszące "trójki" są faszerowane rozmaitymi antybiotykami i ulepszaczami, które negatywnie wpływają na jakość jajka. W istocie takie praktyki są zakazane przez Unię Europejską, a zawartość jaj z poszczególnych hodowli - monitorowana. Jaja z oznaczeniami 0, 1, 2 i 3 nie różnią się między sobą znacznie pod względem smaku czy wartości odżywczych. Wybierając "zera" i "jedynki" przyczyniamy się jednak do polepszenia żywotu kur; nie popieramy w ten sposób niehumanitarnych praktyk hodowli "dwójek" i "trójek".
Przy wybieraniu jajek zwracaj uwagę nie tylko na oznaczenie chowu. Lepiej kupować te mniejsze. Duże jajko zwykle oznacza, że kura była karmiona mechanicznie i sztucznie. Ponadto - duże jajko ma często mniej wytrzymałą skorupkę i najprawdopdoobniej pęknie w trakcie gotowania. Najkorzystniejszą opcją są zatem jaja w rozmiarach M i S.
To także może cię zainteresować: > Co w jaju siedzi: W końcu zdrowe czy nie? Dlaczego jemy głównie jajka kurze? [ODPOWIADAMY] > Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty? > I po Wielkanocy! Pierwsza pomoc po świątecznym obżarstwie