Płatki gryczane produkowane są z gryki zwyczajnej, rośliny z grupy zbóż rzekomych, która przywędrowała do nas ze środkowej Azji. Z ziaren gryki wytwarza się mąkę, kaszę gryczaną, wykorzystuje się także otręby gryczane, no i - coraz popularniejsze - płatki gryczane. Dzięki sposobowi produkcji, w której ziarna gryki są gniecione w całości, bez uprzedniej obróbki, płatki gryczane zachowują właściwości samej gryki. Do jedzenia nadają się po uprzednim ugotowaniu w wodzie lub mleku. Są produktem bezglutenowym, więc śmiało mogą je spożywać osoby z nieceliakalną nietolerancją glutenu oraz z celiakią. Są ponadto smaczne, delikatne w smaku, lekko słodkawe. Znakomicie komponują się z dodatkami typu miód czy owoce, można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. W handlu znajdziemy płatki gryczane zwykłe, prażone i błyskawiczne.
W płatkach gryczanych znajdziemy wiele potrzebnych organizmowi składników, w tym witaminy, minerały, białko, węglowodany i tłuszcze roślinne. 100 gramów płatków gryczanych dostarcza około 350 kcal. Indeks glikemiczny jest niski. W płatkach gryczanych znajdziemy: węglowodany (70-81 g), białka (9-12 g) oraz tłuszcze (3 g). Wśród węglowodanów najwięcej jest skrobi (ok. 67 g) i błonnika pokarmowego (6 g), znajdziemy też niewielkie ilości cukrów prostych. Płatki gryczane to też źródło białka, przede wszystkim lizyny oraz leucyny.
Płatki gryczane dostarczą nam mnóstwa witamin, w tym tych z grupy B, głównie B1 i B2 oraz witaminy E i niacyny (witamina PP). Wśród mikroelementów najwięcej jest w płatkach magnezu, żelaza, siarki i kobaltu, a ponadto znajdziemy wapń, fosfor, miedź, cynk i bor.
Płatki gryczane są produktem zawierającym całe ziarna gryki. Możemy więc mieć pewność, że niemal wszystkie cenne właściwości nasiona znajdą się na naszym talerzu. Zacznijmy od zawartości białka. W płatkach najwięcej jest lizyny i leucyny. Lizyna jest jednym z aminokwasów egzogennych, czyli tych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Nie są syntetyzowane w organizmie, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Lizyna to aminokwas odpowiadający za budowę i odnowę tkanek kości i mięśni, poprawia stan skóry i włosów, stymulując produkcję kolagenu, bierze udział w procesach syntezy hormonów i niektórych enzymów, poprawia pracę naszego mózgu. Leucyna także należy do aminokwasów egzogennych, a jednym z jej zadań jest budowanie masy mięśniowej. Obniża ponadto poziom kortyzolu we krwi.
Płatki gryczane zawierają błonnik pokarmowy. To cenny składnik, którego często brakuje w codziennej diecie. Ma do spełnienia ogromną rolę - błonnik działa jak miotła w naszym ciele, pomaga układowi pokarmowemu w przesuwaniu pokarmu w jelitach i w pozbywaniu się niestrawionych resztek i toksycznych produktów przemiany materii. Usprawniając przemianę materii błonnik pomaga w pozbyciu się nadmiaru cholesterolu, wspiera więc zdrowie naszego układu krążenia. No i wreszcie, błonnik daje uczucie sytości, co jest niebagatelną zaletą, gdy jesteśmy w trakcie odchudzania się i dbamy o utrzymanie odpowiedniej wagi ciała. Płatki gryczane mają ponadto niski indeks glikemiczny. To wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą, mogą zatem częściej sięgać po ten produkt.
Płatki gryczane wymagają gotowania, zawierają bowiem skrobię. Możemy je, najzwyczajniej, ugotować na mleku lub wodzie, dodać owoce, sok, czy też bakalie i w tej formie zjeść na śniadanie. Taka potrawa da nam energię na kilka godzin, a w dodatku dostarczy witamin i minerałów. Jeżeli połączymy je z innymi płatkami lub ziarnami, uzyskamy ciekawy smak i danie podobne do musli. Płatki polecane są także do domowych wypieków, jako dodatek przy pieczeniu chleba czy też ciasteczek.
Wiele ciekawych przepisów na placki, ciasteczka czy kotleciki można znaleźć w internecie. Ale także poeksperymentować samemu, wykorzystując grykę i jej pochodne na wiele sposobów.