Kasza jaglana ma dosyć delikatny i uniwersalny smak, więc można ją dodawać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Należy wiedzieć, jak ją przyrządzić, ponieważ nieodpowiednio ugotowana może mieć nieco gorzki smak. Przed ugotowaniem kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać – najpierw w zimnej, a następnie gorącej wodzie. Innym sposobem na pozbycie się goryczki jest wrzucenie kaszy do gotującej się wody i odcedzenie jej po chwili gotowania, a następnie ponowne zalanie wodą i ugotowanie do miękkości. Bardziej czasochłonna jest metoda z namaczaniem kaszy przez noc w wodzie zmieszanej z sokiem z cytryny. Dzięki temu możliwe jest unieszkodliwienie związków, które są zawarte w kaszy, a które utrudniają wchłanianie cennych składników mineralnych.
Żeby kasza po ugotowaniu była sypka, na szklankę kaszy należy użyć 2,5 szklanki wody i gotować całość do wchłonięcia wody. Później dobrze jest odstawić kaszę w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Żeby kasza była kleista, należy gotować jedną szklankę kaszy w około 3 szklankach wody przez co najmniej 30 minut.
Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Jest to najstarsza kasza, jaka była znana ludzkości, a to ze względu na to, że proso uprawiano już w neolicie.
Kasza jaglana ma na tyle delikatny, ale równocześnie ciekawy smak, że pasuje do większości dań. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki czy makaron jako dodatek do mięs i warzyw. Może stanowić również podstawę słodkich zapiekanek z owocami albo zastąpić płatki owsiane w pożywnej zupie na mleku lub wodzie. Dla wielu osób najlepszym sposobem na rozpoczęcie dnia jest kasza jaglana na śniadanie.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię, a także takie, które z innych względów wykluczyły ze swojej diety gluten. Kasza jaglana jest odpowiednia dla osób z różnymi typami alergii, a także jako jeden z pierwszych produktów zbożowych w diecie niemowlaka.
Kasza jaglana ma sporo kalorii – 100 g ugotowanego produktu dostarcza około 120 kalorii, jednak jest to cecha charakterystyczna większości kasz. Ugotowana kasza jaglana ma indeks glikemiczny 71, co jest dość wysoką wartością. W związku z tym po zjedzeniu kaszy jaglanej poziom cukru we krwi szybko wzrasta, więc kasza ta nie jest polecana osobom chorującym na cukrzycę.
Jest jednak sposób, aby nieco obniżyć IG kaszy (podobnie postępujemy także z innymi rodzajami kasz, ugotowanymi ziemniakami, ugotowaną marchewką, czy burakami) - po ugotowaniu kaszę należy wystudzić, a następnie podgrzać ponownie. W tak przygotowanym produkcie powstaje skrobia oporna, która nie wpływa tak bardzo na poziom cukru w organizmie.
Kasza jaglana ma wiele składników, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Dlaczego warto ją jeść?
Kasza jaglana, podobnie jak kasza gryczana, działa zasadotwórczo, dzięki czemu wpływa pozytywnie na zachowanie równowagi kwasowo–zasadowej organizmu.
W kaszy jaglanej zawarta jest krzemionka, która wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry oraz paznokci. Krzemionka zapobiega również odwapnianiu kości, dlatego kaszę jaglaną powinny jeść osoby, które chcą wzmocnić swoje kości i zapobiegać ich osłabieniu. Co więcej, krzem poprawia przemianę materii, a więc wpływa na oczyszczanie organizmu i wspomaga odchudzanie.
Ze względu na dużą zawartość lecytyny oraz witaminy E, kasza jaglana wpływa pozytywnie na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, przez co jest polecana osobom, które wykonują pracę umysłową albo dużo się uczą. Lecytyna oprócz tego, że wpływa pozytywnie na pracę mózgu, wspomaga odchudzanie, więc pomimo wysokiej kaloryczności, mogą ją spożywać osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami.
Dzięki właściwościom antywirusowym, kasza jaglana jest doskonałym środkiem na przeziębienie. Poza tym, wpływa na wysuszenie nadmiaru wydzieliny i zmniejsza zapalenie błon śluzowych, przez co może być stosowana w przypadku kataru. Kasza jaglana działa również rozgrzewająco i wzmacnia organizm.
W kaszy jaglanej zawartych jest wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy, które można znaleźć w kaszy jaglanej to między innymi witaminy B1, B2, B6, PP, a poza tym kwas pantotenowy oraz kwas foliowy.
Dzięki zawartości antyoksydantów, kasza jaglana chroni komórki ciała przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, przez co spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
To również może cię zainteresować: