Głównymi jej składnikami są: cholina oraz inozytol. Lecytyna bierze udział w procesach przemiany materii, gospodarce cholesterolem. Jest istotnym składnikiem mózgu i tkanki nerwowej, chroni ściany żołądka. Wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, chroni wątrobę i działa przeciwmiażdżycowo.
Jej naturalnym źródłem są: żółtko jaja, wątroba, pełnoziarnista pszenica, różne rodzaje fasoli, soja.
W lecytynie zawarta jest cholina, która jest niezbędnym składnikiem w produkcji acetylocholiny i przekazywaniu impulsów nerwowych. Cholina wspomaga proces zapamiętywania i uczenia się oraz obniża nadpobudliwość nerwową. Poprawia koncentrację, zwiększa wydajność umysłową i dodaje energii.
Lecytyna zmniejsza dolegliwości bólowe stawów. Mogą ją także przyjmować sportowcy, którzy chcą szybko zwalczyć kontuzje i powrócić do intensywnych treningów. Wspomaga ludzi czułych na zmiany pogody, nadaje włosom zdrowy wygląd i zapobiega ich wypadaniu. Jest świetnym środkiem tonizującym, zwłaszcza dla starszych osób, bez apetytu i w depresji. Działa zmiękczająco na stolec i zapobiega wzdęciom.
Zwiększone zapotrzebowanie na lecytynę występuje podczas: intensywnej pracy umysłowej, dużego wysiłku fizycznego, zmęczenia, problemów z pamięcią, rekonwalescencji, zaburzeń metabolizmu tłuszczów.