kasza
-
Chcesz być zdrowy? Ta roślina to alternatywa dla kaszy. Wspomaga wzrost włosów i chroni jelita
Kasze z polskich zbóż, takie jak gryka czy jęczmień, nie są nam obce. Ochoczo wykorzystujemy je w kuchni do przygotowywania smacznych i lekkostrawnych dań. W ramach poszerzania horyzontów warto czasem spojrzeć na bardziej odległe części świata i...
-
Masz problem z jelitami? Zjedz ten rodzaj kaszy, a odczujesz różnicę
Problemy z jelitami bardzo często związane są z niewłaściwą dietą. Kiedy odczuwamy nieprzyjemne dolegliwości, czasem wystarczy zmienić nawyki żywieniowe lub wprowadzić do codziennego menu konkretny produkt. Przykładem jest kasza, ceniona za...
-
Gryka zwyczajna - źródło minerałów i witamin. Dlaczego warto ją włączyć do diety
Gryka słynie nie tylko z właściwości odżywczych, ale również leczniczych. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białka, ale to nie wszystko. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego moż...
-
Produkty pełnoziarniste: rodzaje. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Produkty pełnoziarniste to te, które powstają z całego ziarna zbóż, a więc zawierają okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki oraz bielmo ziarna. Dzięki temu zachowują większość cennych składników roślin, w tym witaminy, sole mineralne i błonnik.
-
Gryka zwyczajna - źródło cennych minerałów i witamin
Zalicza się ją do grupy zbóż rzekomych, ponieważ nie jest trawą, ale wytwarza nasiona, które są podobne do ziaren zbóż. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego można wykorzystywać grykę?
-
Kasza jaglana - właściwości i sposób przygotowania
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, posiadającą wiele cennych dla zdrowia składników. Niestety, jest ona niedoceniana, a ze względu na swoje właściwości, powinna znaleźć się w każdym jadłospisie.
-
Kasza pęczak - bogactwo smaku i wartości odżywczych
Kasza pęczak to z pewnością jedna z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku. Cechuje się dużą zawartością wielu cennych mikro- i makroskładników, które wspierają pracę organizmu i dostarczają mu sporych dawek energii. Właściwości zdrowotne wynikają...
-
Kasze: bogactwo właściwości
Kasze to ważny i wartościowy składnik dobrze zbilansowanej diety. Nie dość, że dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, to jeszcze wspomogą trawienie i zaspokoją głód. Jak znaleźć odpowiednią dla siebie?
-
Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego
Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.
-
Kasza bulgur - więcej niż kasza?
Wytwarza się ją z pszenicy durum, czyli tej najwyższej jakości i z największą ilością witamin oraz cennych dla organizmu związków. Czym tak naprawdę jest kasza bulgur, czym różni się od innych kasz i dlaczego warto zrobić i dla niej miejsce w nasz...
-
Taka dieta może szkodzić zdrowiu. Na czym polega dieta kefirowa?
-
Ile trzeba biegać, żeby zrzucić 1 kg tłuszczu i kiedy? Pora dnia ma znaczenie
-
O jakiej porze pić siemię lniane? Lepiej rano czy wieczorem?
-
Co najlepiej pić po posiłku na wzdęty i twardy brzuch? Wystarczy ten jeden napój
-
Czy ćwicząc można szybko zgubić 5 kg?
- Naukowcy pracują nad niezwykłym lekiem. Dzięki niemu będą odrastać... zęby
- Mycie zębów to jedna z czynności, którą wykonujemy każdego dnia. Czy na pewno robisz to dobrze?
- Nerki noworodków mogą uratować życie dorosłym osobom. Budzi to jednak silne emocje
- Syndrom Dorosłych Dzieci Alkoholików dotyka osób, które wychowały się w rodzinie z problemami alkoholowymi. Jakimi cechami charakteryzuje się osoba z DDA?
- Mrożąca krew w żyłach historia. Dwuletnie dziecko połknęło osiem igieł