kasza
-
Gryka zwyczajna - źródło minerałów i witamin. Dlaczego warto ją włączyć do diety
Gryka słynie nie tylko z właściwości odżywczych, ale również leczniczych. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białka, ale to nie wszystko. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego moż...
-
Produkty pełnoziarniste: rodzaje. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Produkty pełnoziarniste to te, które powstają z całego ziarna zbóż, a więc zawierają okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki oraz bielmo ziarna. Dzięki temu zachowują większość cennych składników roślin, w tym witaminy, sole mineralne i błonnik.
-
Gryka zwyczajna - źródło cennych minerałów i witamin
Zalicza się ją do grupy zbóż rzekomych, ponieważ nie jest trawą, ale wytwarza nasiona, które są podobne do ziaren zbóż. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego można wykorzystywać grykę?
-
Kasza jaglana - właściwości i sposób przygotowania
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, posiadającą wiele cennych dla zdrowia składników. Niestety, jest ona niedoceniana, a ze względu na swoje właściwości, powinna znaleźć się w każdym jadłospisie.
-
Kasza pęczak - bogactwo smaku i wartości odżywczych
Kasza pęczak to z pewnością jedna z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku. Cechuje się dużą zawartością wielu cennych mikro- i makroskładników, które wspierają pracę organizmu i dostarczają mu sporych dawek energii. Właściwości zdrowotne wynikają...
-
Kasze: bogactwo właściwości
Kasze to ważny i wartościowy składnik dobrze zbilansowanej diety. Nie dość, że dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, to jeszcze wspomogą trawienie i zaspokoją głód. Jak znaleźć odpowiednią dla siebie?
-
Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego
Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.
-
Kasza bulgur - więcej niż kasza?
Wytwarza się ją z pszenicy durum, czyli tej najwyższej jakości i z największą ilością witamin oraz cennych dla organizmu związków. Czym tak naprawdę jest kasza bulgur, czym różni się od innych kasz i dlaczego warto zrobić i dla niej miejsce w nasz...
-
Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru
Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych kasz nie jest pozyskiwana ze zboża, a z nasion gryki (zaliczanej do zbóż rzekomych czy pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Co ciekawe, do jej krewniaków należą np. rabarbar czy szczaw. Pomimo...
-
Kasza manna - nie tylko dla dzieci
Kaszę mannę, zwaną także grysikiem, zna chyba każdy, choć nie wszystkim dobrze się kojarzy. Tymczasem jest ona bardzo wartościowa - nie tylko dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej.
-
Clexane, Neocate Junior, Berodual - Minister Zdrowia zapowiada, że w lipcu może zabraknąć 215 leków
-
"Te leki zmieniają życie chorych na mukowiscydozę o 180 stopni". Dlaczego nadal nie dostali ich pacjenci, którym je obiecano?
-
Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
-
Wraz ze wzrostem hospitalizacji z powodu COVID-19 Francja rozważa powrót do masek
-
Małpia ospa. Nowe objawy różnią się od tych, które pojawiały się wcześniej. Kim jest statystyczny zakażony?
- Objawy późnej boreliozy mogą pojawić się nawet po 20 latach od zakażenia przez kleszcza. Jak je rozpoznać?
- Czy wyższe spożycie białka to zdrowszy sposób odżywiania?
- Łabędzi śpiew i spadające buty, czyli na czym polegają sygnały wysyłane przez ciało przed śmiercią?
- Koniec ery silikonu? Nowa metoda rekonstrukcji piersi wchodzi w fazę badań na ludziach
- Czerwone plamy na twarzy: co je powoduje? Jak im zapobiegać?