Chcesz być zdrowy? Ta roślina to alternatywa dla kaszy. Wspomaga wzrost włosów i chroni jelita

Kasze z polskich zbóż, takie jak gryka czy jęczmień, nie są nam obce. Ochoczo wykorzystujemy je w kuchni do przygotowywania smacznych i lekkostrawnych dań. W ramach poszerzania horyzontów warto czasem spojrzeć na bardziej odległe części świata i przyjrzeć się tamtejszym zwyczajom kulinarnym. Za doskonały przykład niech posłuży kasza coix pochodząca z Azji. Jej właściwości prozdrowotne są znane mieszkańcom Chin czy Tajlandii od setek lat. Jakie korzyści niesie dla zdrowia?

Ziarna łzawicy ogrodowej - rośliny pochodzącej z południowej Azji - powszechnie nazywa się kaszą coix, łzami Hioba lub prosem jerozolimskim. Niektórzy znają je również pod nazwą: chiński jęczmień perłowy. Łzawicę uprawia się głównie w Chinach, Japonii i Tajlandii, ale od pewnego czasu, roślina zyskuje popularność w innych częściach świata. Wszystko za sprawą prozdrowotnych korzyści wynikających z regularnego jedzenia jej nasion.

Zobacz wideo Jaka dieta, taka twarz. Uważaj, co jesz, bo to widać na twarzy!

Kasza coix - właściwości i wartości odżywcze

Kasza coix jest na Dalekim Wschodzie używana zamiennie z ryżem i innymi kaszami. Dostarcza organizmowi wielu witamin m.in. z grupy B oraz minerałów. Stanowi cenne źródło aminokwasów, przede wszystkim metioniny, która łagodzi bóle reumatyczne, zmniejsza stany zapalne okolic stawowych i uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Wpływa też na kondycję skóry, włosów i paznokci. Udowodniono również jej działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.

Wysuszone ziarna łzawicy ogrodowej zawierają w swoim składzie zdrowe tłuszcze i związki polifenolowe, które obniżają ciśnienie tętnicze we krwi oraz wspierają układ odpornościowy. Ponadto uszczelniają naczynia krwionośne, chroniąc tym samym serce. Przejawiają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze i stanowią jeden z elementów profilaktyki antynowotworowej.

Kasza coix wspiera układ krążenia i trawienia

Włączenie kaszy coix do swojej diety będzie miało korzystny wpływ na stan zdrowia z kilku powodów. Po pierwsze, związki w niej zawarte poprawiają metabolizm i korzystnie wpływają na układ trawienia. Substancje zawarte w kaszy wspierają prawidłową pracę trzustki i śledziony. Dzięki temu, że obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, zaleca się ją szczególnie osobom narażonym na choroby układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycę. 

Co więcej, regularne spożycie tej kaszy pomoże również w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Błonnik pokarmowy, dostarczany do organizmu przyspiesza metabolizm, poprawia perystaltykę jelit oraz zapewnia długotrwałe uczucie sytości po posiłku. Z tego powodu poleca się ją także na diecie redukcyjnej.

Ziarna stanowią naturalny probiotyk, dlatego okazują się skuteczne w walce z nadwrażliwością jelit. Częste jedzenie kaszy coix pomoże w odbudowie mikroflory jelit, która jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu trawienia. 

Kto powinien unikać spożywania kaszy coix?

Choć kasza coix przejawia wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, to nie zaleca się spożywania jej regularnie pewnej grupie osób. Niekiedy bowiem zjedzenie zbyt dużej ilości ziaren może mieć niepożądane efekty uboczne takie jak zaparcia czy nudności. Osoby borykające się na co dzień z tego typu dolegliwościami, mogą po spożyciu ziaren odczuć pogorszenie objawów. Kasza coix nie jest też zalecana kobietom w ciąży ze względu na niewielkie ryzyko poronienia. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: