Wpływ spożycia kaszy na zdrowie jelit doceniany jest od lat. Regularne jedzenie kasz dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, tiaminę, kwas foliowy, żelazo, potas, magnes, jod, ryboflawinę i niacynę. Substancje zawarte w tym produkcie wspierają układ nerwowy i wzmacniają odporność. Jednak najbardziej ceniona jest za regulowanie pracy jelit.
Grysik jest jedną z odmian kaszy manny. Dzięki właściwościom jest ceniony nie tylko przez dietetyków. Bardzo często możemy jeść go także w szpitalach, włączenie go do diety ma za zadanie przyspieszyć powrót do zdrowia wielu pacjentów.
Dlatego, jeśli borykamy się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, warto zjeść właśnie grysik. Ten rodzaj kaszy manny polecany jest przy następujących przypadłościach:
Pośród kaszy manny wyróżnia się jej pszenną i orkiszową wersję. O ile obie są bardzo pożywne, o tyle orkisz ma w sobie znacznie mniej glutenu, przez co mogą sięgać po nią osoby borykające się z nadwrażliwością na ten rodzaj białka.
Spożywanie orkiszowego grysiku wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit. Działa kojąco na dolegliwości układu pokarmowego. Wszystko za sprawą dużej ilości błonnika. Kolejnym atutem kaszy manny w formie grysiku orkiszowego jest lekkostrawność. Dzięki temu mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i osoby w podeszłym wieku.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Orkisz to podgatunek pszenicy. W składzie tego zboża znajdziemy skrobię, minerały, białka oraz tłuszcze. Dodatkowym atutem jest obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są nośnikami wielu witamin i wspomagają trawienie oraz przyswajanie wartości odżywczych.
Grysik orkiszowy obniża poziom cholesterolu. Jedzenie kaszy zalecane jest także osobom niedożywionym, czy po zawale serca. Produkt ten wspomaga układ nerwowy, poprawia wygląd skóry, włosów czy paznokci. Orkisz wykazuje działanie rozgrzewające, a zawartość rodanidu, uznawanego za naturalny antybiotyk, wzmacnia system immunologiczny.