Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.

Kasza jęczmienna nie dla alergika

Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren, produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową .

Tę ostatnia mogą spożywać chociażby osoby na diecie lekkostrawnej. Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym

">gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na celiakię (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ).

Kasza jęczmienna w walce ze złym cholesterolem

Najważniejszą zaletą kasz jęczmiennych jest spora zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (więcej na ten temat: Cała prawda o błonniku pokarmowym ). Spośród wszystkich zbóż największą jego ilością mogą się "pochwalić" właśnie jęczmień oraz owies. Przyczynia się on przede wszystkim do obniżenia we krwi ilości tzw. złego cholesterolu (LDL). Przy tym, pomaga utrzymywać na stałym pułapie poziom glukozy w naszym organizmie, a także - wiążąc się z wodą - zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i usprawnia przemianę materii.

Kasza jęczmienna dla układu krwionośnego

Choć w kaszy jęczmiennej znajdziemy mniej witamin z grupy B niż na przykład w kaszy gryczanej czy jaglanej, to jednak wśród pozostałych kasz może się ona poszczycić największą zawartością witaminy K (na podstawie danych ze strony internetowej Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa ). W naszym ciele uczestniczy ona w procesach krzepnięcia krwi (zapobiega krwotokom), a także uszczelniania naczyń krwionośnych. Chcesz dostarczyć jej sobie więcej? Połącz kaszę jęczmienną z zielonymi warzywami, np. szpinakiem, brokułami lub brukselką.

Zobacz wideo

W kaszy jęczmiennej , oprócz witamin, znajdziemy ponadto wiele cennych składników mineralnych. Przede wszystkim, spośród innych kasz zawiera ona najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy naszych kości i szkliwa. Ponadto odnajdziemy w niej także sporo cynku, potasu oraz żelaza (którego niedobór może prowadzić np. do niedokrwistości, spadku sprawności fizycznej czy przemęczenia).

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Więcej o: