Ich działanie znane były już kilka wieków temu plemionom amazońskim, które wykorzystywały je do leczenia wrzodów i hamowania krwotoków. Jednak światowa kariera jagód rozpoczęła się dopiero pod koniec XX wieku, kiedy stały się niezwykle popularne w USA. Media amerykańskie przedstawiały je wówczas jako cudownych środek na wiele dolegliwości. Jagody acai miały nie tylko odchudzać, ale także pomagać w walce z nowotworami, wysokim cholesterolem i artretyzmem.
Często nazywa się je „brazylijską żyłą złota". To zachęca do poznania ich składu i właściwości. Jednak często medialna popularność owoców wzbudza wiele podejrzeń. Jak jest więc naprawdę?
Jagody acai to owoce euterpy warzywnej, występującej tylko w strefie międzyzwrotnikowej. Drzewo rodzi je dwa razy w ciągu roku. Owoc zawiera dużą pestkę o średnicy 7-10 mm. Cechuje go mała zawartość miąższu i twarda konsystencja. Z wyglądu może przypominać doskonale znaną nam borówkę leśną.
Ich eksport do odległych krajów jest jednak utrudniony. Nie opłaca się, gdyż nawet w ciągu jednej doby owoce mogą stracić swoje cenne właściwości. Dlatego w naszych rejonach świata mamy dostęp jedynie do soków i tabletek z wyciągiem z jagód.
Jednym z popularyzatorów owoców był dr Alexander Schauss. W książce „ Acai, cudowny owoc z Amazonii" opisał ich dobroczynne właściwości. Dużo miejsca poświęca opisowi antyoksydantów zawartych w owocach. Acai mają ich znacznie więcej niż inne jagody. Dlatego spożywane regularnie stanowią doskonałą ochronę przed wieloma chorobami.
Cudowna jagoda, jako sposób na różne dolegliwości? W taki sposób jagody acai były przedstawiane w amerykańskich mediach na początku ich światowej kariery. Świat w to uwierzył. Szczególnie podkreślano ich skuteczność w walce z nadwagą.
W sieci można znaleźć informacje, że dzięki regularnie zażywanym tabletkom z wyciągu z jagód acai możemy zrzucić aż 16 kg w dwa miesiące! Jednak wobec takich rewelacji należy zawsze zachowywać dystans. Tabletki te, wbrew rozpowszechnianym informacjom, nie są środkiem odchudzającym. Nie powinniśmy więc wymagać, że odchudzą się za nas!
Z drugiej strony, mogą one wspomóc proces odchudzania ze względu na wysoką zawartość błonnika. Gwarantują długotrwałe uczucie sytości, dodają energii i przyspieszają metabolizm. Nie powinniśmy jednak zapominać w trakcie przyjmowania tego suplementu, że gwarancją sukcesu jest przede wszystkich właściwe odżywianie i ćwiczenia fizyczne.
Co konkretnie zawierają owoce acai? To przede wszystkim cenne źródło białka oraz witamin – m.in. A, B1, B2, B3, C i E. Znajdują się w nich także istotne minerały: fosfor, wapń, potas i żelazo. Do tego wymienić należy błonnik, kwasy tłuszczowe, lipidy, proteiny oraz antocyjany.
Jednym z najcenniejszych składników jagód acai są polifenole. Naukowcy z Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie dowiedli w swoich badaniach, że dzięki nim acai podobnie jak inne owoce jagodowe (np. borówki amerykańskie i truskawki) przyczyniają się do utrzymania sprawności mózgu w podeszłym wieku.
Na czym to dokładnie polega? Komórki mikrogleju są odpowiedzialne za usuwanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie neuronów. Z biegiem lat mikroglej przestaje jednak prawidłowo pracować, przez co w mózgu zaczynają gromadzić się odpady. Co więcej, komórki mikrogleju stają się nadmiernie aktywne, przez co zaczynają niszczyć zdrowe neurony.
Zdaniem naukowców jagody acai przeciwdziałają pogorszeniu zdolności mózgu do eliminowania toksycznych i zbędnych substancji. Dzięki wyciągowi z owoców mikroglej mógł sprawnie wykonywać swoją pracę.