Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Aronia to owoc, który jest pełen cennych składników, minerałów i witamin. W soku z aronii można znaleźć przede wszystkim:
Aronia wspomaga walkę z bakteriami oraz wirusami, a także chroni organizm przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Owoc ten wspomaga odporność organizmu i może być stosowany w przypadku przeziębienia lub stanów obniżonej odporności. Ma również silne działanie przeciwutleniające, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i reguluje ich przepustowość, co skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego. W związku z tym, owoce aronii pozwalają zapobiegać nadciśnieniu oraz chorobom układu krwionośnego, takim jak miażdżyca.
Dodatkowo, dzięki zawartości antocyjanów, aronia wpływa na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Regularne picie soku z aronii wspomaga organizm w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Co więcej, owoce aronii zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, a także wspomagają prawidłowe widzenie poprzez poprawę regeneracji barwników w siatkówce. Sok z aronii może nawet opóźnić pojawianie się chorób związanych ze starzeniem się, takich jak jaskra oraz zaćma. Spowalnia on również proces starzenia się siatkówki.
Sok z aronii wpływa pozytywnie również na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby, trzustki oraz przyspiesza oczyszczanie organizmu. Picie takiego soku jest zalecane w przypadku problemów trawiennych, bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach oraz zaparciach. Spożywanie owoców aronii oraz picie soku poleca się również osobom, które przeszły chemioterapię i radioterapię. W takich sytuacjach owoce te wspomagają odporność oraz uzupełniają cenne minerały i witaminy. Poza tym aronia ma działanie uspokajające i wpływa na poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów. Sok mogą pić także osoby chorujące na cukrzycę, gdyż owoc wpływa na obniżenie poziomu glukozy w moczu oraz we krwi.
Sok z aronii – kto nie powinien go pić? Niestety, mimo korzystnego wpływu soku z aronii na zdrowie, nie jest on wskazany dla wszystkich osób. Soku nie powinny pić osoby cierpiące na wrzody żołądka, nadkwasotę oraz stany zapalne dwunastnicy.
Owoce aronii, nawet jeśli są dojrzałe, są cierpkie w smaku i raczej nie je się ich na surowo. Można z nich za to przyrządzić smaczne soki, nalewki oraz dżemy. Do przyrządzenia zdrowego soku z aronii potrzebne są jedynie dojrzałe owoce aronii, cukier oraz woda. Zalecane proporcje to około 150 gramów cukru i szklanka wody na kilogram owoców. Na początku owoce należy dokładnie oczyścić i usunąć z nich szypułki. Aronię należy umieścić w garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym najlepiej zmniejszyć gaz i gotować owoce przez około pół godziny. W tym czasie sok należy często mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy owoce puszczą sok, całość należy przelać przez sitko do czystego garnka. Wówczas sok należy dosłodzić i ponownie zagotować regularnie mieszając. Najlepiej dodawać cukier stopniowo do momentu, gdy sok przestanie być cierpki. Gorący sok należy przelać do wyparzonych butelek lub słoików i natychmiast zakręcić.
Skórki z aronii pozostałe po wyciśnięciu soku można dodać do jabłek lub innych owoców i przygotować z nich dżem. Do soku można dodać odrobinę kwasku cytrynowego, a także liście wiśni, które nadadzą temu przetworowi wyjątkowego aromatu. Dużą garść liści należy dodać do aronii w trakcie gotowania. Dla złamania tradycyjnego smaku soku można dodać do niego sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Z aronii można przygotować również zdrowotną nalewkę. Do przygotowania nalewki najlepsze są wcześniej przemrożone owoce. Po rozmrożeniu należy gotować je z wodą, podobnie tak jak w przypadku przygotowania soku. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok, należy dodać do nich cukier i gotować całość do momentu, gdy cukier się rozpuści. Następnie ugotowane owoce w soku należy odstawić do wystygnięcia, a później zalać spirytusem i dodać trochę soku z cytryny. Dla urozmaicenia smaku do trunku można dodać odrobinę goździków, wanilii, cynamonu albo kardamonu. Gotową nalewkę należy przelać do czystych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.