Sok z aronii - właściwości, przygotowanie. Na co pomaga sok z aronii

Aronia to roślina powszechnie występująca w Polsce. Nie ma ona szczególnych wymagań dotyczących uprawy, przez co jest chętnie uprawiana na przykład na ogródkach działkowych. Z aronii można przygotować smaczne przetwory, takie jak nalewka czy sok. Jakie prozdrowotne właściwości ma sok z aronii? Jak go przygotować?

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Sok z aronii - właściwości

Aronia to owoc, który jest pełen cennych składników, minerałów i witamin. W soku z aronii można znaleźć przede wszystkim:

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Aronia wspomaga walkę z bakteriami oraz wirusami, a także chroni organizm przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Owoc ten wspomaga odporność organizmu i może być stosowany w przypadku przeziębienia lub stanów obniżonej odporności. Ma również silne działanie przeciwutleniające, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i reguluje ich przepustowość, co skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego. W związku z tym, owoce aronii pozwalają zapobiegać nadciśnieniu oraz chorobom układu krwionośnego, takim jak miażdżyca.

Dodatkowo, dzięki zawartości antocyjanów, aronia wpływa na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Regularne picie soku z aronii wspomaga organizm w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Co więcej, owoce aronii zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, a także wspomagają prawidłowe widzenie poprzez poprawę regeneracji barwników w siatkówce. Sok z aronii może nawet opóźnić pojawianie się chorób związanych ze starzeniem się, takich jak jaskra oraz zaćma. Spowalnia on również proces starzenia się siatkówki.

Sok z aronii wpływa pozytywnie również na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby, trzustki oraz przyspiesza oczyszczanie organizmu. Picie takiego soku jest zalecane w przypadku problemów trawiennych, bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach oraz zaparciach. Spożywanie owoców aronii oraz picie soku poleca się również osobom, które przeszły chemioterapię i radioterapię. W takich sytuacjach owoce te wspomagają odporność oraz uzupełniają cenne minerały i witaminy. Poza tym aronia ma działanie uspokajające i wpływa na poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów. Sok mogą pić także osoby chorujące na cukrzycę, gdyż owoc wpływa na obniżenie poziomu glukozy w moczu oraz we krwi.

Sok z aronii – kto nie powinien go pić? Niestety, mimo korzystnego wpływu soku z aronii na zdrowie, nie jest on wskazany dla wszystkich osób. Soku nie powinny pić osoby cierpiące na wrzody żołądka, nadkwasotę oraz stany zapalne dwunastnicy.

Sok z aronii – jak zrobić?

Owoce aronii, nawet jeśli są dojrzałe, są cierpkie w smaku i raczej nie je się ich na surowo. Można z nich za to przyrządzić smaczne soki, nalewki oraz dżemy. Do przyrządzenia zdrowego soku z aronii potrzebne są jedynie dojrzałe owoce aronii, cukier oraz woda. Zalecane proporcje to około 150 gramów cukru i szklanka wody na kilogram owoców. Na początku owoce należy dokładnie oczyścić i usunąć z nich szypułki. Aronię należy umieścić w garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym najlepiej zmniejszyć gaz i gotować owoce przez około pół godziny. W tym czasie sok należy często mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy owoce puszczą sok, całość należy przelać przez sitko do czystego garnka. Wówczas sok należy dosłodzić i ponownie zagotować regularnie mieszając. Najlepiej dodawać cukier stopniowo do momentu, gdy sok przestanie być cierpki. Gorący sok należy przelać do wyparzonych butelek lub słoików i natychmiast zakręcić.

Skórki z aronii pozostałe po wyciśnięciu soku można dodać do jabłek lub innych owoców i przygotować z nich dżem. Do soku można dodać odrobinę kwasku cytrynowego, a także liście wiśni, które nadadzą temu przetworowi wyjątkowego aromatu. Dużą garść liści należy dodać do aronii w trakcie gotowania. Dla złamania tradycyjnego smaku soku można dodać do niego sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Z aronii można przygotować również zdrowotną nalewkę. Do przygotowania nalewki najlepsze są wcześniej przemrożone owoce. Po rozmrożeniu należy gotować je z wodą, podobnie tak jak w przypadku przygotowania soku. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok, należy dodać do nich cukier i gotować całość do momentu, gdy cukier się rozpuści. Następnie ugotowane owoce w soku należy odstawić do wystygnięcia, a później zalać spirytusem i dodać trochę soku z cytryny. Dla urozmaicenia smaku do trunku można dodać odrobinę goździków, wanilii, cynamonu albo kardamonu. Gotową nalewkę należy przelać do czystych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Więcej o zdrowych dietach

Więcej o: