Oczyszczanie organizmu - kiedy i jak oczyścić organizm?

Oczyszczanie organizmu (detoks) to pozbycie się z organizmu szkodliwych substancji, dzięki czemu poprawia się samopoczucie i zdrowie. Toksyny, które gromadzą się w organizmie zaburzają jego funkcjonowanie, dlatego niezwykle ważna jest regularna detoksykacja. Można ją przeprowadzać w formie diet, które trwają zazwyczaj od kilku do kilkunastu dni, ale dobrym sposobem jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów, które wykazują działanie detoksykujące. Jakie produkty wspomagają oczyszczanie organizmu i co zrobić, żeby detoksykacja była efektywna?

Zdrowy człowiek, stosujący urozmaiconą, dobrze zbilansowaną dietę oraz mający regularny rytm wypróżnień, nie potrzebuje detoksykacji. Oczyszczanie organizmu ma sens jedynie wtedy, gdy rzeczywiście tego potrzebujemy - jesteśmy podatni na infekcje, przemęczeni, nasza cera jest sucha i poszarzała, a włosy pozbawione blasku. W takiej sytuacji oczyszczanie organizmu może nie tylko dodać nam energii, ale również przyczyni się do utraty kilku kilogramów i poprawy kondycji skóry. Aby jednak detoks przyniósł oczekiwane efekty, należy właściwie się do niego przygotować.

Detoks - dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca bazuje głównie na takich produktach, jak warzywa i owoce. Poza tym, w trakcie detoksu zaleca się picie dużych ilości wody i naparów ziołowych o oczyszczającym działaniu.

Detox organizmu – przygotowanie

Oczywiście najważniejszą sprawą jest sam detoks, jednak aby był on jak najbardziej skuteczny należy się do niego odpowiednio przygotować. Przygotowanie sprawi, że objawy oczyszczania nie będą tak dotkliwe, a proces oczyszczania przebiegnie szybciej i bardziej efektywnie. Na co najmniej trzy dni przed planowanym rozpoczęciem oczyszczania należy zaprzestać spożywania czerwonego mięsa, jajek, białej mąki, mleka, a także innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak sery czy kefir. Poza tym, należy odstawić kawę, powstrzymać się od picia alkoholu i napojów energetycznych. Najlepiej zrezygnować również z picia czarnej herbaty. Osoby palące papierosy, przynajmniej na czas oczyszczania i kilka dni przed, powinny zaprzestać palenia.

W trakcie przygotowywania do detoksu warto stopniowo wprowadzać do diety lekkostrawne posiłki, takie jak warzywne zupy, sałatki warzywne i owocowe oraz koktajle. W diecie nie może zabraknąć produktów bogatych w błonnik, takich jak różne rodzaje kasz. Oprócz tego, codziennie po przebudzeniu należy wypijać szklankę wody z cytryną, która pobudza perystaltykę jelit i wspomaga oczyszczanie.

Zobacz wideo

Jak oczyścić organizm?

Istnieje kilka sposobów na oczyszczenie organizmu, niezależnie jednak od wyboru metody, warto wcześniej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Najbardziej popularne są diety: sokowa, koktajlowa oraz jabłkowa. Dieta sokowa polega na tym, że przez dwa tygodnie codziennie pije się około 1 litra świeżo wyciśniętych soków warzywnych albo owocowych. Oprócz tego, spożywa się lekkostrawne posiłki bogate w warzywa i owoce. Na diecie koktajlowej dozwolone jest picie koktajli przygotowywanych z owoców oraz kefiru, a także spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych i niewielkich ilości chudego mięsa. Dieta koktajlowa powinna trwać dwa tygodnie.

Znacznie krótsza jest dieta jabłkowa, która może trwać zaledwie jeden dzień. W trakcie tej diety je się tylko jabłka, których zadaniem jest oczyszczenie układu trawiennego z zalegających resztek. Oprócz tego, należy przyjmować dużo płynów, szczególnie zielonej herbaty, wody, a także świeżo wyciskanego soku jabłkowego.

Najzdrowsza, ale również bardzo skuteczna jest urozmaicona dieta, w trakcie której do jadłospisu stopniowo wprowadza się nowe grupy pokarmów. Co można jeść na urozmaiconej diecie oczyszczającej?

  • dni 1, 2 i 3: surowe i gotowane na parze warzywa i owoce, świeżo wyciskane soki owocowe, owocowo-warzywne i warzywne;
  • od 4. dnia: w dalszym ciągu należy jeść dużo warzyw i owoców, ale oprócz tego do diety należy wprowadzić produkty mleczne fermentowane, takie jak kefir, maślanka czy jogurt;
  • od 6. dnia: produkty dozwolone wcześniej należy uzupełnić o produkty zbożowe, takie jak grube kasze, otręby, płatki owsiane czy jaglane oraz dziki ryż;
  • od 8. dnia: do diety należy wprowadzić dodatkowo chudy twaróg;
  • od 10. dnia: oprócz wcześniej dozwolonych pokarmów można jeść gotowaną rybę;
  • od 12. dnia: rybę można zastąpić mięsem drobiowym gotowanym bez skóry.

Taka dieta oczyszczająca powinna trwać około 14 dni. Jak widać, jest ona urozmaicona i dopuszcza jedzenie wielu grup pokarmów, jednak przez cały czas największą część posiłków powinny stanowić bogate w błonnik warzywa.

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Zamiast specjalnej diety oczyszczającej, na co dzień warto spożywać niektóre produkty, które będą na bieżąco oczyszczały organizm i zapobiegały gromadzeniu się toksyn oraz złogów w układzie trawiennym. Najważniejsza w procesie oczyszczania jest woda, dlatego codziennie należy wypijać około 2 litrów płynów. Odwodnienie może prowadzić do zaparć, suchości skóry, ciągłego uczucia zmęczenia oraz częstych bólów głowy. Oprócz czystej wody, warto pić wodę z cytryną oraz zieloną herbatę. Te napoje wspomagają trawienie oraz proces detoksykacji. W diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, które swoje oczyszczające działanie zawdzięczają dużej zawartości błonnika. Oczyszczająco działają również kiszonki, na przykład kapusta czy ogórki oraz fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt.

To również może cię zainteresować:

Więcej o: