Os³abienie odporno¶ci - dlaczego odporno¶æ spada i co zrobiæ, aby j± wzmocniæ?
Kiedy do organizmu przedostanie siê patogen uruchamia siê uk³ad immunologiczny, którego zadaniem jest zwalczenie zagro¿enia i niedopuszczenie do rozwoju choroby. Jak to robi? Przede wszystkim aktywuje produkcjê przeciwcia³, które niszcz± gro¼ne bakterie, wirusy i grzyby. Jednak to jaka i jak szybka bêdzie reakcja uk³adu odporno¶ciowego w du¿ej mierze zale¿y od nas samych.
Os³abienie odporno¶ci - co powoduje spadek odporno¶ci?
Na to, ¿e kto¶ ci±gle ³apie infekcje, a kto¶ praktycznie wcale nie choruje, wp³yw ma kilka czynników. W du¿ej mierze nasza odporno¶æ i sk³onno¶æ do "³apania" choroby. Ale geny to nie wszystko. Ogromne znaczenie ma tak¿e styl ¿ycia. O odporno¶ci decyduj± przede wszystkim:
- pora roku,
- dieta,
- sk³onno¶æ do u¿ywek.
Dlaczego pora roku? Zmiana pór roku przede wszystkim lata na jesieñ i zimy na wiosnê to doskona³e warunki dla rozwoju wirusów. Nie bez powodu to w³a¶nie w tym okresie przypada szczyt zachorowañ, choæby na grypê czy przeziêbienie, a tak¿e zapalenie p³uc czy oskrzeli. Dlaczego tak siê dzieje?
Po pierwsze du¿a ró¿nica temperatury sprawia, ¿e wiele osób ma problem z dobraniem w³a¶ciwej garderoby. Wiêkszo¶æ z nas albo siê przegrzewa, albo wyziêbia. Takie wahania sprawiaj±, ¿e stajemy siê bardziej podatni na infekcje i czê¶ciej chorujemy.
W tych okresach przej¶ciowych rzadziej siêgamy po warzywa i owoce, które stanowi± ¼ród³o niezbêdnych, tak¿e dla odporno¶ci, witamin i substancji od¿ywczych. W tym szczególnym okresie siêgamy raczej po ciê¿sze i t³uste potrawy, które pozwalaj± zachowaæ ciep³o.
Niska temperatura sprawia, ¿e kr±¿enie zwalnia. Mniej "ruchliwe" s± tak¿e rzêski, które znajduj± siê w nosie. Ich spowolnienie sprawia, ¿e nie wy³apuj± one wszystkich patogenów i czê¶ci z nich udaje siê przenikn±æ w g³±b organizmu i wywo³aæ chorobê.
Dieta
To, co jemy ma ogromny wp³yw na dzia³anie ca³ego organizmu, tak¿e uk³adu immunologicznego. Kluczowe dla lepszej odporno¶ci jest dieta bogata w warzywa i owoce. Zawieraj± one witaminy i zwi±zki mineralne, które które korzystnie wp³ywaj± na odporno¶æ. Na co zwróciæ uwagê? Przede wszystkim warto zadbaæ o witaminê C oraz rutynê, witaminê A, która wspomaga produkcjê przeciwcia³, witaminê E, która silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki oraz inne zwi±zki, które mog± przyczyniæ siê do rozwoju problemów ze zdrowiem.
Nie mo¿na tak¿e zapominaæ o ¿elazie, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Im sprawniej dzia³a uk³ad kr±¿enia, tym szybciej organizm szybciej wytwarza przeciwcia³a i zwalcza infekcje. Niezwykle wa¿ne s± tak¿e witaminy z grupy B, które maj± korzystny wp³yw zarówno na uk³ad nerwowy (³agodz± stres, który - zw³aszcza przewlek³y - mo¿e przyczyniæ siê do spadku odporno¶ci), krwiotwórczy (witamina B6 wspomaga "produkcjê" krwinek) oraz pokarmowy.
Co ma do odporno¶ci ten ostatni? Zapominamy, ¿e nasza odporno¶æ w du¿ej mierze zale¿y od jelit. Bytuj±ce w nich bakterie s± kluczowe dla budowania odporno¶ci, dlatego, aby zadbaæ o ich równowagê warto zadbaæ w³a¶nie o witaminy z grupy B, oraz o b³onnik, który poprawia perystaltykê jelit, a tym samym odporno¶æ organizmu. Najlepszym ¼ród³em witamin z tej grupy oraz b³onnika pokarmowego bêd± m.in. zielone warzywa oraz produkty z pe³nego ziarna.
U¿ywki
Bardziej podatne na infekcje s± osoby, które pal± papierosy oraz nie stroni± od alkoholu. Zawarte w nich zwi±zki sprawiaj±, ¿e organizm jest os³abiony i nie potrafi poradziæ sobie z infekcj±. Szczególnie niebezpieczny jest dym papierosowy. Okazuje siê, ¿e mo¿e ona os³abiaæ odporno¶æ nie tylko samego palacza, ale osób z jego otoczenia, które nara¿one s± na kontakt z dymem.
Jak wzmocniæ odporno¶æ?
Poza zmian± nawyków ¿ywieniowych i wprowadzeniu do diety wiêkszej ilo¶ci warzyw i owoców, warto pomy¶leæ o aktywno¶ci fizycznej. Regularna aktywno¶æ fizyczna, najlepiej na ¶wie¿ym powietrzu, jest nieoceniona dla naszego zdrowia. Wzmacnia miê¶nie, w tym serce, dziêki czemu wk³ada mniej wysi³ku w wykonanie tej samej pracy, zwiêksza pojemno¶æ p³uc, czyli podczas jednego wdechu pobieraj± wiêcej tlenu, a wiêcej tego pierwiastka to lepiej od¿ywione komórki. Dziêki aktywno¶ci fizycznej organizm wytwarza wiêcej przeciwcia³, a tym samym lepiej radzi sobie z infekcjami, a w razie choroby szybciej zwalcza infekcjê i wraca do formy.
-
Czy morsowanie jest zdrowe i bezpieczne? Morsowanie - przeciwwskazania, wady, zalety
-
Jak koronawirus uszkadza mózg - nowe wyja¶nienie
-
16 najlepszych pozycji seksualnych dla mê¿czyzn. Jego potrzeby na pierwszym miejscu, ale ona te¿ skorzysta
-
Tu rz±dzi ona, czyli 16 pozycji seksualnych, w których dominuje kobieta
-
Je¶li siê wahasz, czy szczepiæ siê przeciw COVID-19: fakty, które warto poznaæ
- Naukowcy stworzyli test laboratoryjny, który mo¿e wykryæ odpowied¼ immunologiczn± na COVID-19 w dwie-trzy minuty
- Depresja i stres os³abiaj± skuteczno¶æ niektórych szczepionek. Czy mog± os³abiæ szczepionkê na COVID-19?
- Kiedy masz szansê siê zaszczepiæ? To wielka niewiadoma, ale spróbujmy stworzyæ optymistyczny harmonogram szczepieñ Polaków
- COVID-19: W jednym z chiñskich miast robot pobiera wymazy z gard³a
- Postaæ Rejenta Milczka wymy¶li³: Mickiewicz, Fredro czy Krasicki? Znasz odpowied¼?