Kiedy do organizmu przedostanie się patogen uruchamia się układ immunologiczny, którego zadaniem jest zwalczenie zagrożenia i niedopuszczenie do rozwoju choroby. Jak to robi? Przede wszystkim aktywuje produkcję przeciwciał, które niszczą groźne bakterie, wirusy i grzyby. Jednak to jaka i jak szybka będzie reakcja układu odpornościowego w dużej mierze zależy od nas samych.
Na to, że ktoś ciągle łapie infekcje, a ktoś praktycznie wcale nie choruje, wpływ ma kilka czynników. W dużej mierze nasza odporność i skłonność do "łapania" choroby. Ale geny to nie wszystko. Ogromne znaczenie ma także styl życia. O odporności decydują przede wszystkim:
Dlaczego pora roku? Zmiana pór roku przede wszystkim lata na jesień i zimy na wiosnę to doskonałe warunki dla rozwoju wirusów. Nie bez powodu to właśnie w tym okresie przypada szczyt zachorowań, choćby na grypę czy przeziębienie, a także zapalenie płuc czy oskrzeli. Dlaczego tak się dzieje?
Po pierwsze duża różnica temperatury sprawia, że wiele osób ma problem z dobraniem właściwej garderoby. Większość z nas albo się przegrzewa, albo wyziębia. Takie wahania sprawiają, że stajemy się bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy.
W tych okresach przejściowych rzadziej sięgamy po warzywa i owoce, które stanowią źródło niezbędnych, także dla odporności, witamin i substancji odżywczych. W tym szczególnym okresie sięgamy raczej po cięższe i tłuste potrawy, które pozwalają zachować ciepło.
Niska temperatura sprawia, że krążenie zwalnia. Mniej "ruchliwe" są także rzęski, które znajdują się w nosie. Ich spowolnienie sprawia, że nie wyłapują one wszystkich patogenów i części z nich udaje się przeniknąć w głąb organizmu i wywołać chorobę.
To, co jemy ma ogromny wpływ na działanie całego organizmu, także układu immunologicznego. Kluczowe dla lepszej odporności jest dieta bogata w warzywa i owoce. Zawierają one witaminy i związki mineralne, które które korzystnie wpływają na odporność. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim warto zadbać o witaminę C oraz rutynę, witaminę A, która wspomaga produkcję przeciwciał, witaminę E, która silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki oraz inne związki, które mogą przyczynić się do rozwoju problemów ze zdrowiem.
Nie można także zapominać o żelazie, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Im sprawniej działa układ krążenia, tym szybciej organizm szybciej wytwarza przeciwciała i zwalcza infekcje. Niezwykle ważne są także witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ zarówno na układ nerwowy (łagodzą stres, który - zwłaszcza przewlekły - może przyczynić się do spadku odporności), krwiotwórczy (witamina B6 wspomaga "produkcję" krwinek) oraz pokarmowy.
Co ma do odporności ten ostatni? Zapominamy, że nasza odporność w dużej mierze zależy od jelit. Bytujące w nich bakterie są kluczowe dla budowania odporności, dlatego, aby zadbać o ich równowagę warto zadbać właśnie o witaminy z grupy B, oraz o błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, a tym samym odporność organizmu. Najlepszym źródłem witamin z tej grupy oraz błonnika pokarmowego będą m.in. zielone warzywa oraz produkty z pełnego ziarna.
Bardziej podatne na infekcje są osoby, które palą papierosy oraz nie stronią od alkoholu. Zawarte w nich związki sprawiają, że organizm jest osłabiony i nie potrafi poradzić sobie z infekcją. Szczególnie niebezpieczny jest dym papierosowy. Okazuje się, że może ona osłabiać odporność nie tylko samego palacza, ale osób z jego otoczenia, które narażone są na kontakt z dymem.
Poza zmianą nawyków żywieniowych i wprowadzeniu do diety większej ilości warzyw i owoców, warto pomyśleć o aktywności fizycznej. Regularna aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu, jest nieoceniona dla naszego zdrowia. Wzmacnia mięśnie, w tym serce, dzięki czemu wkłada mniej wysiłku w wykonanie tej samej pracy, zwiększa pojemność płuc, czyli podczas jednego wdechu pobierają więcej tlenu, a więcej tego pierwiastka to lepiej odżywione komórki. Dzięki aktywności fizycznej organizm wytwarza więcej przeciwciał, a tym samym lepiej radzi sobie z infekcjami, a w razie choroby szybciej zwalcza infekcję i wraca do formy.