alergia na gluten
-
Co jeść na śniadanie przy celiakii? Płatki owsiane pod jednym warunkiem
Celiakia to choroba związana z reakcją immunologiczną organizmu na gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie, która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Na celiakię nie ma lekarstwa, ale w przypadku większości ludzi...
-
Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie
Celiakia to choroba trzewna, autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym, która polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jedyną metodą leczenia tej choroby jest ścisła dieta bezglutenowa
-
Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"
Nie jesz pieczywa ani makaronu, bo nie tolerujesz glutenu? Możliwe, że to nie on jest tu winny - naukowcy podejrzewają fruktany obecne w produktach zbożowych i nie tylko.